Birçok mağaza kepenk kapattı! Ceza gelebilir

Dün İstanbul'un ünlü AVM'leri Marmara Park, Forum İstanbul ve City's Nişantaşı'nda bazı mağazalar döviz kuru ile ödedikleri kirayı protesto etmek için 2 saat geç açıldı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü bu mağazalara para cezası kesilebileceğini söyledi. Birleşik Markalar Birliği Başkanı Sinan Öncel ise, "Örneğin ben 32 bin TL kira ödüyordum, kiram 52 bin TL oldu. Ceza gelirse gelsin" diyerek eylemin arkasında durdu.

İstanbul’da döviz üzerinden alan kirası ödeyen markalardan bazıları Beylikdüzü Marmara Park, Bayrampaşa Forum İstanbul ve City's Nişantaşı’nda dün saat 10 yerine 12'de kepenk açtı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü eylem yapan markalara, “Para cezası veya kapatma cezası gelebilir” diyor.

Birçok mağaza kepenk kapattı! Ceza gelebilir

KONTRATA GÖRE PARA CEZASI

Türkiye’de hemen hemen her AVM’nin indirime gittiğini ve yaptıkları kontratların farklı olduğunu söyleyen Başkan Hulusi Belgü, “Her AVM’nin belirli kuralları vardır. Hiçbir mağazanın geç açma gibi bir durumu söz konusu değil. Ancak dün birkaç marka 1-2 saatlik bir eylem yaptı. AVM yönetimlerinin yaptıkları anlaşmaya kontrata göre para cezası verilebilir. Hatta bu durum kapatmaya kadar gidebilir.” dedi.

TÜKETİCİYE ZARAR VERİR

Ayrıca markaların ithalattan kaynaklı büyük sıkıntı yaşadıklarını da söyleyen Belgü, “Bazı firmaların ithalattan kaynaklı sıkıntı yaşadıkları doğru. Hatta kimisi işçilik maliyetlerini bile karşılayamıyor. Ancak bu durumların hepsi ilerleyen dönemlerde geçecek. Bu tarz eylemlerin yapılması hem bize hemde tüketiciye zarar verir.” ifadelerini kullandı.

KİRALAR 1 YILDA YÜZDE 80 ARTTI

Ceza konusunda Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise para cezasının gelebileceğini ifade etti. Öncel sozcu.com.tr’ye açıklamasında, “Geçen yıl ile bu yıl arasında kira artışı neredeyse yüzde 80 oranında artmış. Bazı AVM’ler hiç geri adım atmıyor. Kimiside indirim yaptık diyor ancak borcu olan kiracılar indirimden faydalanamıyor. Zaten adamın borcu varsa zor durumdadır. Bu kişi neden indirimden faydalanamıyor.” diye konuştu.

Birçok mağaza kepenk kapattı! Ceza gelebilir - Resim : 2

32 BİN TL’LİK KİRA 52 BİN TL OLDU

Piyasada kötü niyetli kişilerin olduğunu bazı AVM’lerle hiçbir sorun yaşamadıklarını ancak bazı AVM’lerle hiç anlaşamadığını söyleyen Öncel, “Ben geçen yıl kendi mağazam için 32 bin TL kira ödüyordum. Ancak bugün ki kura baktığımızda 52 bin TL olmuş. Biz markalar olarak kira- ciro oranının sabitlenmesini istiyoruz. Bunun içinde gerekli bakanlıklarla görüşüldü.” dedi.

Birçok mağaza kepenk kapattı! Ceza gelebilir ile ilgili etiketler AVM döviz Eylem Ceza kira
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.