Bir Zamanlar Kıbrıs dizisiyle hatırlanan katliam! Kıbrıs Küvet katliamı nedir?

TRT 1 ekranlarında yayın hayatına başlayan ve başrollerinde Ahmet Kural ve Pelin Karahan'ın rol aldığı Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi bu akşam 2. bölümü ile ekrana geldi. Dizinin yayınlanmasıyla birlikte 25-26 Aralık 1963'te gerçekleşen Kıbrıs küvet katliamı da merak edilmeye başlandı. Peki Kıbrıs'ta küvette öldürülen ailede kimler vardı?

Kıbrıs Barış Harekatını ve Kıbrıs Türklerinin yaşadığı zulümü anlatan Bir Zamanlar Kıbrıs 2. bölümü ile bu akşam ekrana geldi. Dizinin ilk bölümü ilgi çekmiş bu ilgi reytinglere de yansımıştı.

Başrollerinde Ahmet Kural ve Pelin Karahan'ın rol aldığı Bir Zamanlar Kıbrıs dizisiyle birlikte sosyal medyada da tartışmalar başlamıştı. Kimileri dizinin milliyetçiliği kullanarak reyting peşine düşüldüğü eleştirisini yaparken başka bir kesim de milli bilincin uyanması ve tarihin gerçeklerinin gelecek kuşaklara da aktarılması için böyle dizilerin varlığına ihtiyaç duyulduğu yönünde görüş belirttiler.

25-26 Aralık 1963'te meydana gelen öyle bir olay var ki Kıbrıs olaylarının belki de en vahimiydi. Lefkoşa'da geçen olaylarda, Binbaşı Nihat İlhan'ın 2 ay önce yanlarına aldırdığı ailesinin içinde bulunduğu ev EOKA'ya bağlı çeteciler tarafından basılmış ve ailesi burada kurşuna dizilerek öldürülmüştü.

KIBRIS KÜVET KATLİAMI VE BARBARLAR MÜZESİ NEDİR?

Kıbrıs'ta küvette öldürülen aile! Tarihe "Kanlı Noel" olarak geçen ve 21 Aralık 1963’ta başlayan Kıbrıs’taki Rum katliamında, 24 Aralık’ta Lefkoşa’daki Kumsal bölgesinde Binbaşı Nihat İlhan ve eşi Mürüvet İlhan ile çocukları Murat, Kutsi ve Hakan banyo küvetinde kurşuna dizilerek katledilmişti.

BİR DÖNEME DAMGA VURAN KATLİAM

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Tuğgeneral rütbesiyle emekli olan Nihat İlhan, 1963 yılında o dönem adı Kıbrıs Türk Alayı olan Kıbrıs’taki 650 kişilik Türk gücünün doktoruydu. Kıbrıs tarihine Kanlı Noel diye geçen Rumların silahlı saldırılara başladığı 20 Aralık 1963’teki, Türk Alayı’nda görevi başındaydı. 24 Aralık gecesi Rumlar, Lefkoşa’nın Kumsal semtinde Binbaşı Nihat İlhan’ın evine baskın düzenledi. Rum saldırganlar, Nihat İlhan’ın 3 küçük oğlu, Kutsi, Murat, Hakan ve eşi Mürüvvet’i saklandıkları banyoda küvetin içinde kurşun yağmuruna tutarak katletti. Olayın yaşandığı ev daha sonra ’Barbarlık Müzesi’ne dönüştürüldü.

 

Bir Zamanlar Kıbrıs dizisiyle hatırlanan katliam! Kıbrıs Küvet katliamı nedir? ile ilgili etiketler Güney Kıbrıs Bir Zamanlar Kıbrıs kıbrıs küvet katliamı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.