Bipolar bozukluk nedir? Bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi?

Bipolar bozukluk hastası olanların evlenmesine engel olan durumlar var mıdır merak ediliyor. Manik depresif bozukluk olarak da bilinen bipolar bozukluk tedavisine yönelik araştırmalar devam ederken bipolar bozukluk olan hastaların gündelik yaşamı devam ettirmesi için neler yapması gerekiyor?

Bipolar bozukluk hastalığı yaşayan hastaların, tedaviye yönelik araştırmaları devam ediyor. Manik depresi bozukluk olarak bilinen ve zor bir hastalıkla mücadele süreci geçiren hastalar evlenebilir mi?

BİOPOLAR NEDİR?

Bipolar bozukluk ya da diğer bir adı ile bipolar hastalığı, ruh hali değişimleri ve enerji seviyelerinde aşırı derecede değişikliklere neden olan bir beyin işlevi bozukluğudur. Nedeni belli olmamakla birlikte bipolar bozukuluğa; genetik, beyin fizyolojisi ve beynin nörotransmitterlerindeki dengesizlik neden olabilir.

Nörotransmitterler, beyinde ve vücudun diğer kısımlarında bilgi gönderen kimyasal “haberciler” dir.

Psikiyatri - Bipolar Bozukluk Hakkında Bilinen 15 Yanlış - DoktorTakvimi.com

Herkes hayatta yükseliş ve alçalışlar yaşar. Bipolar ruh hali, bilinenin ötesine geçer ve günlük yaşam ile ilişkiler üzerinde hasara yol açabilir. Manik ve depresif durumlar arasında gidip gelebilir ya da bunları aynı anda deneyimleyebilirsiniz. Her durumun farklı belirtileri vardır:

Mani: Uzun dönemler (en az bir hafta) boyunca alışılmadık derecede mutlu veya sinirli hisler içeren manik ataklardır. Yüksek riskli veya dürtüsel davranışlarda bulunabilirsiniz.
Depresyon: Depresif dönemler çöküşe ve uzun bir süre (en az iki hafta) üzüntü yaşamanıza neden olabilir. Keyifsiz hissedebilir ve zevk aldığınız şeylere olan ilginizi kaybedebilirsiniz.

BİPOLAR BOZUKLUK HASTALARI EVLENEBİLİR Mİ?

Bipolar hastaları kendisine ve çevresinde yaşayan herkese benzersiz zorluklar yaşatır. Eğer bu hastalığa sahipseniz, başa çıkabileceğiniz tek şey günü geçirmek olabilir. Bu durumda eşinize verecek enerjiniz kalmayabilir. Bipolar hastasıyla evlilik bu nedenle zorlayıcı olmaktadır. Neyin önemli olduğu konusunda algınız etkilenir. Bir kişi veya durum hakkındaki hisleriniz günden güne değişebilir. Öte yandan, bipolar bozukluğu olan bir kişinin bakımının da kendine özgü bir takım zorluklar var.


Bipolar Hastaları ve Cinsellik, Romantik ilişkiler
Romantizmi normal şartlarda sürdürmek zaten yeterince zordur. Bipolar eşle yaşamak bu duruma ekstra zorluk katabilir. Bipolar bozukluğu olan biriyle yaşıyorsanız, onların deneyimlerini anlamanız zor olabilir. Bipolar bozukluğu olan kişilerle ilişkiler, yıkıcı davranışlarla uğraşmayı ve bunlara yanıt vermeyi içerebilir.

İstikrar ve güven, başarılı bir romantik ilişki için anahtardır. Ancak bunları bipolar bozukluğu olan biriyle sağlamak zordur. Güvenin korunmasına yardımcı olmak için, olumsuz davranışları tetikleyen şeyin kişinin kendisi değil de bir hastalık olduğunun ayırdına varmak gerekir. Bipolar hastasıyla evlilik yapmak için bu durumları en baştan göze almak, kabul etmek ve olası durumlara hazırlıklı olmak gerekir.

Evlilikte ve tüm romantik ilişkilerde bipolarlar ve cinsellik kendine özgü dinamikleri olan bir konudur. Unutmamak gerekir ki bipolar hastası hamile kaldığında bu süreç normale göre çok daha farklı ve zor olacaktır.

Aile ve Arkadaşlarla İlişkiler
Bipolar hastası olan birini önemseyenler, yardım etmek isteseler dahi bunu nasıl yapacakları hakkında bir fikirleri yoktur. Yükselişlerinden mutlu olabilir, düşüşlerinden korku duyabilirler. Örneğin, çılgınca para harcadıklarında çok eğlencelidir, ancak depresif bir atak sırasında sizinle hiçbir şey yapmak istemezler.

Hangi ruh halinde olursa olsun, sevdiklerinize önem verdiğinizi bilmelerini sağlayın. Eğer hüzünlüyseler, onları yürüyüş yapmak veya akşam yemeğine çıkmak gibi pozitif, rahat etkinliklerle meşgul etmeye çalışın.

Bipolar bozukluğu olan kişi ebeveyn olduğunda, özellikle çocukları etkilenebilir. Şiddetli ruh hali değişimleri çocuk için kafa karıştırıcı ve korkutucu olabilir. Çocuklar, durumun fizyolojik doğasını anlamadılarsa, kendilerini suçlayabilir veya utanırlar. Bipolar bozukluğu olan ebeveynleri durum hakkında eğitmek önemlidir. Bazı durumlarda, duyguları ile başa çıkmalarına yardımcı olan terapiden yararlanabilirler.

 

 

 

Bipolar bozukluk nedir? Bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi? ile ilgili etiketler sağlık bipolar bozukluk nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.