BioNTech'in aşısının yaşa göre etkinliği belli oldu

Aşılarla ilgili en çok merak edilen konuların başında yaş gruplarına göre nasıl etki gösterdiği, koruma sağlayıp sağlamadığı idi. Alman BioNTech ile Pfizer'in ortak üretimi olan mRNA tabanlı koronavirüs aşısı ile ilgili yaş grubu araştırmasının sonuçları açıklandı. Merakları gideren sonuca göre BioNTech'in aşısı tüm yaş gruplarında yüzde 94 oranında etkili.

İsrail'in devam eden aşı programı üzerinden elde edilen geniş kapsamlı veriler, Pfizer BioNTech aşısının, semptomatik vakaları yüzde 94 oranında önlediğini ortaya çıkardı.

Elde edilen sonuçlar, aşının klinik testleri ile toplumun geneline uygulanmasıyla elde edilen verilerin birbiri ile örtüştüğünü gösterdi.

İsrail'de kamu sağlığı uzmanı olan doktor Hagai Levine, Pfizer aşısının, hastalığı önleme ve hastalığın ağır geçirilmesini önleme noktasında tüm yaş gruplarında etkili olduğunun kanıtlanmaya devam ettiğini ifade etti.

Araştırma, ülkenin ücretsiz sağlık sistemindeki, hizmet sağlayıcı 4 kurumun en büyüğü olan Clalit tarafından yapıldı.

Buna göre, aşı olan ve olmayan 600 bin kişilik iki ayrı grup arasında yapılan araştırmada, aşılanan grupta yüzde 94 daha az enfeksiyona rastlandı. İki grubun yaş ve sağlık durumu açısından birbirine çok yakın olduğu da ifade edildi.

BioNTech aşısının, hastalığın ağır geçirilmesi noktasındaysa, hemen hemen yüzde 100 önleyici olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

BioNTech'in aşısının yaşa göre etkinliği belli oldu

Aşının, 70 yaşını aşmış kişilerde de benzer sonuçlar verdiğinin altı çizildi. Bu yaş grubunun, klinik araştırmalarda yeterince temsil edilmemiş olabileceği de ifade edildi.

Elde edilen veriler henüz resmi bir rapor olarak yayımlanmış değil.

KISITLAMALARLA DA KARŞILAŞTIRILDI

İsrail, hızlı aşı programı sayesinde, aşı kampanyasının etkilerini de ilk olarak değerlendirme yapma imkanına sahip ülke oldu.

Doktor Hagai Levine, sınırlamaların kaldırılabilmesi ya da hafifletilmesi için toplumların yüzde kaçının aşılanması gerektiğinin henüz net olarak belirlenemediğini ifade ediyor.

Levine, "Henüz virüsün aktarılması noktasında aşını etkisini bilmiyoruz. Ama en azından kişileri koruduğunu biliyoruz" diyor.

BioNTech'in aşısının yaşa göre etkinliği belli oldu - Resim : 2

Uzmanların değerlendirmeye aldığı bir diğer unsur da, sınırlamaların bu düşüşlerde etkili olup olmadığı konusu oldu.

Ancak aşılamanın devam ettiği 60 yaş üzerinde görülen düşüşle benzer bir trende, bundan önceki sınırlamalarda rastlanmış değildi. Bu da, vaka ve hastalık sayılarını düşürenin aşı olduğu yönünde güçlü bir kanıt olduğu düşünülüyor.

Verileri İsrail Sağlık Bakanlığı adına analiz eden Profesör Eran Segal, düşüşün beklenenden yavaş olmasında, İngiltere varyantının etkisi olduğunu düşündüklerini söyledi. Koronavirüsün İngiltere varyantı, İsrail'de de etkin tür haline gelmiş durumda.

Tüm bu olumlu havaya karşın İsrail halen sert sınırlamalardan vazgeçmiyor. Buna karşın ülkede 16 yaşındakilere de aşı uygulaması başladı. Böylece yakın bir zaman içinde eğitimin yeniden başlayacağı umuluyor.

BioNTech'in aşısının yaşa göre etkinliği belli oldu ile ilgili etiketler İsrail Pfizer BioNTech aşı kısıtlama
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.