BioNTech aşısının kimlere uygulanacağı belli oldu

Türkiye ile BioNTech arasında yapılan anlaşma çerçevesinde bu ay sonuna kadar Türkiye'ye 4,5 milyon doz BioNTech aşısı gelecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün toplanan Bilim Kurulu'nun ardından duyurduğu bu bilginin ardından aşının kimlere yapılacağı merak konusu olmuştu. Bu konu netleşmeye başladı. BioNTech aşısının özellikle son günlerde artan vakalarla dikkat çeken meslek grubuna uygulanması bekleniyor...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece yarısı itibarıyla toplam 14 milyon 393 bin 682 kişinin aşılandığını açıkladı. Bu kişilerin 8 milyon 184 bin 924’ü birinci dozu, 6 milyon 208 bin 758’i ise ikinci dozunu yaptırdı. 

Bir süredir yavaş giden aşılama nedeniyle eleştirilen Bakanlık, Türkiye’ye ulaşan 1 milyon 500 bin Pfizer-BioNTech aşısı ve peyderpey gelmeye devam eden Çin aşısı ile aşılama çalışmasının daha da hızlanacağını bildirdi. 

Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre gelen her aşı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’na sevk ediliyor ve aşılar burada 14 gün süren analiz sürecinden geçiyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçen günlerde sosyal medya hesabında, BioNTech aşısının geçen hafta 5 bin 800 doz test edilmek (güvenlik testi) üzere Türkiye’ye geldiğini, bir hafta sonra ise birer gün arayla 750 bin ve 700 bin olmak üzere 1.5 milyon doz kullanıma hazır aşı getirildiğini söylemişti.

BioNTech aşısının öncelik sırasında ise son günlerde yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte çok sayıda vaka bildirilen öğretmenler bulunuyor. Sonrasında ise asker, polis, kritik görevlerde çalışanlar, zabıta, Adalet Bakanlığı çalışanlarının aşıları yapılacak. 2. aşama A grubu olan bu kişilerin aşılanmasına böylece yavaş yavaş başlanılmış olacak. 60-64 yaş, yani 2. aşama B grubu aşılamaları da önümüzdeki haftalarda başlayacak.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANACAK

ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech ortaklığında geliştirilen aşı, 1,5 milyon dozun gelmesi ile birlikte Türkiye’de ilk defa kullanılacak. Aşı, sadece saklama koşulları uygun olan merkezlerde (-70 saklama olanağı olan) uygulanacak. Aşılama, Çin aşısında olduğu gibi, iki doz şeklinde ve 28 gün arayla gerçekleştirilecek.

BioNTech aşısının kimlere uygulanacağı belli oldu ile ilgili etiketler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca BioNTech Pfizer aşı öğretmenler
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.