Biontech aşısı mutant virüste de etkili!

ABD'li Pfizer ve Türk bilim insanlarının başında olduğu Biontech tarafından üretilen koronavirüs aşısıyla ilgili güzel bir haber daha geldi. Aşının, ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkan ve 60'dan fazla ülkede görülen mutasyonlu koronavirüse karşı da etkili olduğu bildirildi.

Çin'de ortaya çıkan ve yaklaşık bir yıldır tüm dünyayı esir alan koronavirüs salgınında üçüncü dalga yaşanırken, hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyonu aştı.

Koronavirüsün mutasyona uğramış halinin ortaya çıkması ise tüm dünyayı yeni bir paniğe sürükledi. İlk olarak İngiltere'de görülen mutasyonlu koronavirüsün, tüm dünyada uygulanmaya başlanan aşı uygulamalarını sekteye uğratacağından endişe duyuldu.

Aşının mutasyonlu koronavirüs türüne etki edip etmeyeceği ise akıllarda büyük bir soru işaretine neden oldu.

MUTASYONLU KORONAVİRÜSTE DE ETKİLİ 

Konuyla ilgili yüreklere su serpen açıklama bugün yapıldı. Türk bilim insanları Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu Biontech ve ABD'li Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı yeni mutasyon türüne karşı da etkili olduğu duyuruldu.

TOPLAMDA 10 MUTASYON ÜZERİNDE İNCELEME YAPILDI

Denemelere katılanlar mutasyonlu virüslü hastaların kan analizine dayanan sonuçlar, geçen hafta ABD'li ilaç üretici üreticisi tarafından yayınlananlardan daha kapsamlı bir analize dayanıyor.

Pfizer, geçen haftanın başında benzer bir laboratuvar çalışmasının, aşının, yüksek derecede bulaşıcı olan N501Y adlı anahtar mutasyona karşı etkili olduğunu gösterdiğini açıklamıştı.

HAKEM TARAFINDAN GÖZDEN GEÇİRİLMEDİ

Henüz hakem tarafından gözden geçirilmemiş olan son çalışma, İngiltere'de tanımlanan B117 olarak bilinen varyantta meydana gelen 10 mutasyon üzerinde gerçekleştirildi.

EN AZ 60 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ


Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son yaptığı açıklamada İngiltere'de birkaç hafta önce ortaya çıkan koronavirüs mutasyonunun en az 60 ülkede tespit edildiğini belirtti.

Biontech aşısı mutant virüste de etkili! ile ilgili etiketler ABD mutasyon Pfizer BioNTech
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.