Bilmukabele nedir? Kimlere söylenir?

Bilmukabele nedir sorusunun yanıtı bayram ya da kandil günlerinden sonra unutulup sorgulanıyor. Bayram mesajlarına, cevap verirken kullandığımız bilmukabele anlamını ve detayları haberimizden bulabilirsiniz...

Bilmukabele nedir merak ediliyor. Özellikle bayram, kandil gibi özel günlerde atılan mesajlarda kullanılan bilmukabele kelime anlamı bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Atılan mesaja cevap olarak yazılan bilmukabele anlamı TDK tarafından açıklanmıştır. İşte detaylar..

BİLMUKABELE NEDİR? ANLAMI NE?

Bayram ya da kandil gibi özel günlerde atılan mesajlara karşı genellikle bilmukabele karşılığı verilir. Kelimenin anlamını bilmeyenler için bu durum bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bilmukabele kelimesi; Karşılık olarak, birinin söylediği söze karşılık söylenen, ben de, size de, sizlere de, anlamında kullanılanılar. Kısaca bir övgü ya da temenninin aynen sahibine iade etme ifadesidir.

Örnek olarak:

Hürmetler ederim.

-Bilmukabele.

BİLMUKABELE KÖKENİ NEDİR?


Bilmukabele kelimesinin kökünde “yöneldi”, “karşıladı” anlamındaki “kabala” fiili vardır. “Mukabele” karşılaşmayı, karşılığı anlatmış. “İle” anlamındaki “bi-” ön eki ve tanımlık “el”i önüne katan bu kelime de olmuş size “bilmukabele”: Yani “karşılık olarak”.

Bilmukabele nedir? Kimlere söylenir? ile ilgili etiketler Türk Dil Kurumu bilmukabele nedir
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.