Bilim Kurulu üyesinden 3. dalga uyarısı

Son günlerde Türkiye'deki koronavirüs vaka sayıları yeniden 7 binler civarına yükseldi. Oysa hafta başı 5 bine inmişti. Düşüş seysi aynı şekilde devam etseydi bugün belki de 3 binleri konuşuyorduk. Ancak, ne olduysa bir anda vaka sayıları 7 bin bandına yeniden oturdu. Son 4 gündeki artış Bilim Kurulu'nda da endişelere neden oldu. Kurul üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz 3. dalga endişesine dikkat çekerek, "Türkiye'de üçüncü zirve tehlikesiyle karşılaşmamak için tedbirli olmak durumundayız" dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Türkiye’deki koronavirüs seyrine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Koronavirüsle mücadele sürecinde Türkiye’de bir süredir çeşitli kısıtlamaların ve tedbirlerin uygulandığına dikkat çeken Kayıpmaz, "Tüm bu tedbirler, vaka, ağır hasta ve vefat sayılarının düşmesinde büyük bir etken" diye konuştu.

Türkiye'de toplumsal bağışıklama için aşılama sürecinin de başladığını hatırlatan Kayıpmaz, "Ancak henüz toplumun bir bölümüne yapılabildi. Kişiler aşılandıktan sonra toplumdaki bağışıklık oranı daha yüksek seviyeye çıkıncaya kadar bir süre daha tedbirleri yaşamaya devam etmek durumundadır" dedi.

“ŞU ANDA AŞININ DEĞİL, KISITLAMALARIN ETKİSİNİ GÖRÜYORUZ”

Kayıpmaz, vaka sayısında bir süre önce görülen azalmanın tedbir ve kısıtlamalara uyuma bağlı olduğunu belirterek, "Şu anda biz aşıların etkisini değil, kısıtlama ve kapatmaların etkisini görüyoruz" ifadesini kullandı.

Ocak, şubat ve mart aylarının farklı üst solunum yolu hastalıkları açısından da riskli olduğunu vurgulayan Kayıpmaz, "Kış aylarında insanlar daha çok kapalı ortamlarda vakit geçirir, bu ortamlar kötü havalandırılabilir ve bu ortamlarda kalabalık oluştuğunda hastalık kendine yayılmak için gereken fırsatı bulur" uyarısında bulundu.

Son günlerde azalan seyrin tekrar yükselişe geçtiğinin gözlendiğinin altını çizen Kayıpmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Koronavirüs Tablosu'na baktığımızda, yapılan testlere göre pozitiflik oranı 25 Ocak'ta 3,7 iken bu oran 26 Ocak'ta yüzde 3,9'a çıktı ve önceki gün itibarıyla da yüzde 4,1'e yükseldi. Dün de bu oran yüzde 4,20 oldu. Bu durumda salgının durağan eğrisi şu anda başını yukarı doğru az da olsa çevirmiş durumda."

Bilim Kurulu üyesinden 3. dalga uyarısı

"VAKA ARTIŞLARINDA MUTASYONUN DA ETKİSİ OLABİLİR"

Salgında bu dönemde bir diğer tehlikenin ise mutasyonlu virüs olduğuna dikkat çeken Kayıpmaz, Birleşik Krallık'ta gözlenen, sonrasında Güney Afrika ve Brezilya'da ortaya çıkan mutasyonların vaka artışında etkisi olabileceğine işaret etti.

Kayıpmaz, sonrasında şunları kaydetti:

"Virüs, RNA virüsüdür ve bu virüsler mutasyona uğramaya hazır virüslerdir, devamlı mutasyona uğrarlar. Bu mutasyonlar, şu anda özellikle Birleşik Krallık'ta artan vaka sayılarından sorumlu tutulmaktadır. Bizim ülkemizde de bu mutasyonun gözlendiğini biliyoruz. Şu anda mutasyonun vaka sayıları üzerindeki etkisini tam olarak bilmiyoruz ama araştırılmaya devam ediliyor. Görülen vaka artışlarında elbette mutasyonun da etkisi olabilir. Bununla ilgili olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünde araştırmalar devam ediyor."

"TEDBİRLİ YAŞANTIMIZA DEVAM ETMEMİZ LAZIM Kİ ÜÇÜNCÜ ZİRVE TEHLİKESİYLE KARŞILAŞMAYALIM"

Hayata geçirilen sıkı tedbirlerin etkisiyle sağlık kapasitesi zorlanmadan sürecin yönetilebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Kayıpmaz, "Tedbirsiz davranışlar içine ve zamanından önce topyekun bir gevşemeye girersek vaka sayıları tekrar yükseliş olarak kendini gösterir. Kış ayları tehlikelidir. Kış aylarında rehavete kapılmamamız ve tedbirli yaşantımıza devam etmemiz lazım ki üçüncü zirve tehlikesiyle karşılaşmayalım" uyarısı yaptı.

Türkiye’de şu an üçüncü zirve riski olup olmadığına ilişkinse Kayıpmaz şunları söyledi:

"Bunu söylemek için biraz erken ama tedbirleri gevşetir ve tedbirsiz bir yaşantıya apar topar dönersek bu tehlikeyle biz de karşılaşabiliriz. Zamanından önce karşılaşmamız da bizim yine normale dönüş süremizi uzatır"

Bilim Kurulu üyesinden 3. dalga uyarısı - Resim : 2

“KIŞIN ORTASINDA NORMALLEŞMEYE GEÇİLMESİ RİSKLİ OLUR”

Kışın ortasında normalleşmeye geçilmesinin riskli olabileceği uyarısında bulunan Kayıpmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Şu dönemde birdenbire gevşemeye doğru geçersek, süreç üçüncü zirve tehlikesiyle bizi karşı karşıya getirebilir. Vaka sayıları tedbirlerin etkisiyle bir süre düz çizmeye devam etti, sonra başını biraz yukarıya kaldırmaya başladı. İşte bu bizi endişelendirmeli. Paniğe de kapılmamalıyız ama tedbirsiz davranmamalıyız. Çünkü, mutasyon artık bizim ülkemizde de görülüyor. Özellikle B117 soyundan olan mutasyonun virüsün kişiler arasında daha kolay bulaşmasını sağlayan mutasyon olduğu biliniyor."

"EV ZİYARETLERİ, VAKA SAYILARINDAKİ ARTIŞI TETİKLİYOR"

Doç. Dr. Kayıpmaz, okulların yarıyıl tatilinde olduğunu hatırlatarak bu dönemde çok daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 

Şubat tatilinde sadece hane halkı ile vakit geçirilmesi gerektiğinin sürekli altını çizdiklerini ifade eden Kayıpmaz, "Bu noktada kişilerin dışarıda bir araya gelme fırsatı yok, her yer kapalı ama insanlarımız evlerde bir araya gelmeye devam ediyor, akraba, komşu ziyaretleri yapılıyor. Vaka artışlarında bunların da bir etkisi olabilir. Bunun dışında tedbirsiz davranışlar ve kalabalık içinde olma vaka sayılarının artışında etkin olarak gözükmektedir.” diye konuştu. 

Bilim Kurulu üyesinden 3. dalga uyarısı ile ilgili etiketler Bilim Kurulu Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz mutasyon 3. dalga
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.