Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Bizi sadece tedarik sorunu sınırlar

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya uygulanan ilk dozun ardından tüm Türkiye'de aşılama çalışmaları başladı. Çok kısa sürede 700 binden fazla vatandaşımız koronavirüs aşısı olurken, bu hız yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Aşıların tükeneceği iddiaları sosyal medyanın gündemine gelirken Bakan Koca, ''Herkese yetecek kadar aşımız var'' ifadelerini kullandı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, ''Bizi sadece tedarik sorunu sınırlar'' ifadelerini kullandı.

Çin'in Wuhan şehrinde 2019 yılının aralık ayında ortaya çıkan koronavirüsün yeni tipi, bugüne kadar 2 milyondan fazla insanı öldürdü. Yaklaşık 100 milyon insana da enfekte olan virüs, birçok otoriteye göre ömür boyu hayatımızda olacak. Hal böyle iken, virüs ile savaşmanın tek yolu olarak aşı görülüyor. 

Birçok ülkeden birçok firma, virüsü yok edecek aşıyı ürettiklerini duyurdu. Ülkemiz de Çin merkezli Sinovac ve Almanya merkezli BionTech aşısından satın aldı.

Çin'den yılbaşında ülkemize getirilen aşılar, yapılan incelemelerin ardından ilk kez geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya uygulandı. Bu gelişme sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok siyasi, topluma öncü olmak maksadıyla aşı oldu.

Risk gruplarına göre başlanan çalışmalarda sadece birkaç gün geride kalmasına rağmen 700 binden fazla vatandaş aşılandı. 

Türkiye'nin aşılama konusundaki bu başarısı, yurt dışında da yankı uyandırdı. Reuters, Yahoo gibi haber portalları, Türkiye'nin bir günde Fransa'nın üç haftada yaptığından fazla aşı yaptığını aktardı.

Bu hız, ülkemizde yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Aşılamanın hızla yapıldığı ortamda aşı sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağını sorgulayan vatandaşlara, Bakan Koca'dan yanıt geldi. Bakan, ''Herkese yetecek kadar aşımız var'' ifadelerini kullandı.

Türkiye ilk aşamada Çin'den 50 milyon doz, Almanya'dan ise 4.5 milyon doz aşı satın almıştı.

''BİZİ SADECE TEDARİK SORUNU SINIRLAR''

Bu tartışmalara bir yanıt da Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den geldi. Özlü, ülkemizin aşı konusundaki geçmiş karnesinin iyi olduğunu vurgulayarak, ''Aşıda bizi sınırlayacak tek şey tedarik sorunu olabilir'' dedi.

Hürriyet gazetesinden Fulya Soybaş'a konuşan Özlü, aşıya karşı tereddütlerin çok büyük oranda ortadan kalkmış göründüğünü söyledi.

Türkiye'de genç nüfusun bir hayli fazla olduğunu vurgulayan Özlü, ''Türkiye ‘çocukluk aşıları’ konusunda dünya çapında hayli başarılı bir ülke ve dolayısıyla altyapısı güçlü.'' ifadeleerini kullandı.

Çin aşısı için oluşturulan dijital sistemin de güven verici olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, ''Aşının Türkiye’ye girişinden kişiye uygulanmasına kadarki süreç adım adım takip edilebiliyor. Ayrıca, aşının inaktif olması farklı uygulama konseptleri de gerektirmiyor. Biliyorsunuz, Almanya ve ABD’deki aşıların saklama koşulları ve uygulama alanları bizimkinden çok farklı. Belli yerlerde, belli ekipmanlarla yapılabilen bir aşı. O nedenle oradaki süreçler zor ve yavaş ilerliyor.'' dedi

Bizi sınırlayan ya da sınırlayacak olan tek şey tedarik sorunu olacağını vurgulayan Özlü, ''Onun dışında aşı geldikçe Türkiye hızlı aşılamayı yapar ve aşılama devam ettikçe de pandemide kontrolü ele geçirebiliriz.'' ifadesini kullandı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Bizi sadece tedarik sorunu sınırlar ile ilgili etiketler Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Fahrettin Koca Türkiye Hürriyet aşı aşılama tevfik özlü fulya soybaş
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.