Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap'tan 'Ankara' için önemli uyarı!

Başkent'te nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşandığını belirten Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, beşinci dalgayı da şubat ortasında beklediklerini açıkladı. Koronavirüs pandemisinin biteceğini fakat virüsün kaybolmayacağını ifade eden Azap, "Kovid-19’un mevsimsel bir enfeksiyon olarak kışın yükselen yazın azalan, grip gibi bir hastalık olmasını düşünüyoruz" diye konuştu.

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin (GGYD) 50'nci kez organize ettiği 'İş'te Fırsat Toplantısı'na çevrimiçi katılan Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap toplantıda, koronavirüs pandemisi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap'tan 'Ankara' için önemli uyarı!

Koronavirüs salgınındaki dalganın ülke ülke, hatta il il değiştiğini belirten Azap, Ankara örneğiyle bu farklılığı dile getirerek, "Örneğin Ankara’da nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşadık, 5'incisini bekliyoruz. Maalesef şu anda olgu sayısında kıpırdanma var. Ankara’da beklediğimiz 5’nci dalga muhtemelen şubat ayı ortasında başlayacak, mart ortasına kadar sürecek" diye konuştu.

'PANDEMİ BİTECEK, VİRÜS KAYBOLMAYACAK'

Bugüne kadar Kovid-19 kaynaklı dünya genelinde 100 milyon vaka, 2 milyon can kaybı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Azap, "Hem olgu hem can kaybı sayısında ABD başı çekiyor. Türkiye 9’ncu sırada. Fakat bunlar kesin tanı alınan rakamlar. Tanı koyduğunuz her bir olguya karşılık tanı koymadığınız 9 olgu bulunuyor. 100 milyon olgu diyoruz; ama 1 milyar kişiye ulaştı. Yani dünya nüfusunun 1 milyarı enfekte oldu. Ölüm sayısı da 2 milyon diyoruz; ama tanı koyamadıklarınızla 5 milyona yakın can kaybımız oldu. Pandemi bitecek; ama virüs kaybolmayacak. Kovid-19’un mevsimsel bir enfeksiyon olarak kışın yükselen yazın azalan, grip gibi bir hastalık olmasını düşünüyoruz. En iyimser tahminle bağışıklık 2 yıl sürerse bu 2 yılda bir yine özellikle kış aylarında artan sonra azalan bir hastalık yapacak" ifadelerini kullandı.

RAHATLAMA 1 YIL SONRA

İlaçların hastalıkları tedavi ettiği gibi yayılımı da engellediğini belirten Prof. Dr. Azap, "Kovid-19 için şu an kullanılan ilaçların hiç biri doğrudan virüsü ortadan kaldıran ilaçlar değil. Hastalığa doğrudan etkili ilaç, önümüzdeki yılın ocak, şubat aylarında geliştirilmiş olacak. En iyimser tahmin; bu yılın kasım, aralık ayı gibi bu ilaçlar yaygın şekilde kullanılıyor olacak. Yani normale önümüzdeki sene bu zamanlar dönmüş olacağız. Maskeleri çıkarıp mesafeyi önemsemeyeceğiz; ancak çok uzun yılar boyu bu virüsle yaşamayı sürdüreceğiz. Tıpkı grip gibi..." dedi.

'ANTİKOR TESTLERİ YASAKLANMALI'

Açıklamasında sıkça aşıların önemine dikkat çeken, aşıların hızlı geliştirilmiş olmasının özensiz yapıldığı anlamına gelmediğinin vurgulayan Prof. Dr. Azap, "Şu an uygulanan bütün aşıların ağır ve öldürücü enfeksiyon gelişimi önleme kapasitesi birbirlerine benzer. Son 6 ay içinde hastalığı geçirenlerin aşılanmasına veya antikora baktırmasına gerek yok. Antikorlara güvenemiyoruz. Antikor testleri yasaklanmalı; çünkü bilimsel faydası yok. Kandaki antikorun solunum yollarındaki virüse ne kadar etkili olacağını kestirmeniz mümkün değil. Önemli olan bağışıklık. Eğer Covid-19 geçirdiyseniz kanınızdaki antikordan bağımsız olarak en az 6 ila 8 ay bu hastalıktan korunuyorsunuz. Bu kadar zaman geçmeden tekrar hastalanan kişiler var; ama sayıca çok azlar. Dünya genelinde kanıtlı 100 milyon kişi varsa, tekrar enfekte olan 10 binin altında. Çok düşük bir oran" şeklinde konuştu.

DHA

Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap'tan 'Ankara' için önemli uyarı! ile ilgili etiketler maske Bilim Kurulu kovid-19 antikor testi normalleşme Alpay Azap

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.