Bilim Kurulu üyesi 3. dalga için tarih verdi

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Yavuz Şimşek, Kovid-19 salgınına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Alınan tedbir ve kısıtlamaların önemine değinen Şimşek, "Önlemler şu andan itibaren gevşetilmeye başlarsa martta herkesin beklediği bir 3. dalga var, öyle bir şey çok uzak olmaz" diye konuştu. Doğru maske kullanımının önemine işaret eden Prof. Şimşek, sırası gelen herkesin zaman kaybetmeden aşı olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye dahil tüm dünyada koronavirüsle mücadelede insanoğlu elindeki tüm imkanları sefer etmiş durumda. Bütün amaç ise virüsün yayılım hızını yavaşlatmak ve mümkünse tamamen durdurmak. Ancak yaygın aşılamanın üretimden kaynaklı olarak başlayamamış olması, tedbirlere tam uyumun sağlanamaması nedeniyle bu çok da başarılabilmiş değil.

Bu neden dünya genelinde 3. dalga beklentileri iyice artmış durumda.

Bu çerçevede Türkiye henüz aldığı kısıtlama kararlarında ısrarını sürdürüyor. Türkiye’de aşının birinci dozunun uygulandığı kişi sayısı 3,5 milyonu aşmış durumda. Okullarda yüz yüze eğitime yönelik ilk adım atılsa da normalleşme adımları vaka sayısı için belirlenen kritere kadar ertelenmiş durumda. 

Peki, normalleşme adımlarını şu anki veriler ışığında atmak sağlıklı bir hamle olur mu?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz bu noktada önlemler ve salgına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Yavuz, sırası gelen herkesin zaman kaybetmeden aşı olması gerektiğini belirtirken, doğru maske kullanımının önemine işaret etti.

Yavuz, önlemlerin gevşetilmesi halindeyse mart ayında pandemide 3. dalganın uzak bir ihtimal olmadığını ifade etti.

Bilim Kurulu üyesi 3. dalga için tarih verdi

"ÇİFT MASKE VEYA N-95 KANITI OLAN ŞEYLER DEĞİL"

Restoran, kafe gibi alanların kapalı olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Şu anda toplumsal hareketliliğin artmaması gerekiyor maalesef. Esnafın açılması açılmaması kararını bizler vermiyoruz. Koşullara bağlı, açılmaların olabilmesi için belli eşik değerler vardır. O değerlerin altına düşerse hem okulların açılması, hem sosyal hareketliliğin sağlanması için gerekli koşullar sağlanmış olur. O oranlardan önce açıldığı zaman bu infeksiyonlar hızla eski seviyelerine dönebileceği için önerilmez. Kapalı ortamda hiç bir koşulda maskeyi çıkartmak uygun değil. Kesinlikle bir an için bile olsa çıkmaması gerekiyor. Maskeyi doğru kullanırsak korunuruz. Her olayda hemen çift kullanın, N-95 kullanın bunlar kanıtı olan şeyler değil" ifadelerini kullandı.

"MASKEDEN SIKILDIK AMA ZORUNLULUK"

İmmün plazma gibi tedavileri de mutasyonlar yönünden ele alan Yavuz, “ İmmün plazma tedavisi uygulandığında zayıf bir ortamda bir şey vermiş oluyorsunuz ve virüs de avantaj kazanıyor kendisini değiştirmek konusunda. Özellikle bağışıklığı baskılanmış olması ve bu tarz tedaviler mutasyonların lokomotifi oldu gibi görünüyor. Çok sıkıldım gerçekten maske kullanımından ama şu şımarıklığı yapabilecek bir durumumuz yok, artık sıkıldık yapmayalım. Sıkıldık ama yapmak zorundayız. Şu anda yapabileceğimiz şey mevcut önlemleri devam ettirmek, önerilere harfiyle uymak ve durumu takip etmek” dedi.

Bilim Kurulu üyesi 3. dalga için tarih verdi - Resim : 2

"MARTTA 3. DALGA ÇOK UZAK OLMAZ"

Normalleşme ve aşılamaya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Durum iyi giderse açılma yönünde, durum kötü gider değerler artış gösterirse o zaman da kapanma göstermek zorundasınız. Bu şekilde devam edersek durumun iyi gideceğini ve bizim açılabileceğimizi tahmin ediyorum. Ama eğer ki bu önlemler şu andan itibaren gevşetilmeye başlarsa o zaman martta herkesin beklediği bir 3. dalga var biliyorsunuz. Öyle bir şey de çok uzak olmaz, şu aşamada çok kritik, biraz daha sabırlı olmalıyız. Kasımdan sonra halkın önlemleri iyi aldığını görüyorum. Salgın için bir yıl, iki yıl çok uzun bir süre değil. Aşıları da elde edebilirsek önümüzdeki yıl daha güzel günlerimiz olabilir diye ümit ediyorum. Hakkı gelen herkesin hiç vakit kaybetmeden aşı olmasını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

İHA

Bilim Kurulu üyesi 3. dalga için tarih verdi ile ilgili etiketler Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz kovid-19

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.