Bilim Kurulu toplandı! Bakan Koca açıklama yapacak

Son dakika... Türkiye'de 1 Haziran'da başlayan yeni normalleşme süreciyle birlikte vakalar da artışa geçti. Saat 17.00’de video konferans yöntemiyle toplanan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun, ülke genelinde maske zorunluluğu ile sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlamasını görüşeceği öğrenildi. Bu kritik toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, saat 19.00’da basın açıklaması düzenlemesi bekleniyor.

Vatandaşların sosyal mesafe ve maske kuralına uymaması ve rahat davranmasıyla birlikte son günlerde 1500'lerde seyreden vakalar tedirgin ederken, kısıtlamaların yeniden gelip gelmeyeceği merak konusu oldu.

Tüm bu gelişmelerle birlikte bugün 17.00'de Bilim Kurulu toplandı. Video konferans sistemi ile gerçekleşen kritik toplantıda vaka artışı nedeniyle yeni önlemler tartışılıyor. Toplantı sonrası Bakan Fahrettin Koca yeni tavsiye kararlarını açıklayacak, soruları yanıtlayacak. Peki, tüm illerde maske yasağı gelecek mi? Sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlaması yeniden gelecek mi? 

 TÜRKİYE GENELİ YASAK TALEBİ

Vatandaşların tedbirsizliği ve vakalardaki artış, önümüzdeki günler için korkuturken, Bilim Kurulu üyelerinin tüm Türkiye'de maske takmanın zorunlu hale getirilmesini önerdiği iddia edildi.

Öte yandan hafta sonları sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlamasının da toplantıda gündeme geleceği öğrenildi.

İKİNCİ DÖNEMDE İSTENİLEN RAKAMLAR YAKALANAMADI

Salgını çok kısa sürede bertaraf eden Türkiye, 'kontrollü sosyal hayat' sloganı ile geçtiği ikinci dönemde istenilen rakamları yakalayamadı. Maske ve mesafe kurallarına yeterince riayet edilmemesi, söz, nişan, kına, düğün, doğum günü gibi toplu organizasyonların yaşanması vaka sayısındaki düşüşü durdurması bir yana artışa geçirdi. Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tavsiye kararları ile artan vaka sayısını yeniden düşüşe geçirmeyi hedefliyor.

Bilim Kurulu toplandı! Bakan Koca açıklama yapacak

BÖLGESEL ÖNLEMLER

Koronavirüs salgınında en çok vakanın bulunduğu il nüfusu ve büyüklüğü ile orantılı olarak İstanbul olmuştu. Bakan Fahrettin Koca, İstanbul için, 'Türkiye'nin Vuhan'ı oldu' demişti. Ancak başarılı önlemler, hafta sonu sokağa çıkma yasakları, kurallara yüksek oranda riayet edilmesi ile salgın İstanbul'da kısa sürede kontrol altına alınmıştı. Vaka sayısı hızla düşerken, Bakan Koca da, İstanbul ve İzmir'de vakaların azaldığını ifade etmişti.

Normalleşme ile İstanbul'da beklenen oranda vaka artışı gerçekleşse de Anadolu'da beklenenin çok daha üzerinde bir artış gerçekleşti. Özellikle Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu'da kurallara riayet edilmemesi, toplu görüşmeler, faaliyetler gerçekleştirilmesi ile vakalar giderek arttı. Bu nedenle 46 ilde maske zornluluğu getirildi. Bilim Kurulu, artışın tüm dünyada yaşandığını ve normalleşme sürecinde bunun sancılarını tüm ülkelerin yaşadığını belirtiyor. Lokal ve bölgesel önlemler ile salgının önüne geçme yoluna gidileceği gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Bilim Kurulu toplandı! Bakan Koca açıklama yapacak - Resim : 2

YURT GENELİNDE MASKE ZORUNLULUĞU MASADA

Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her açıklamasında maske, mesafe ve hijyen çağrısında bulunuyor. Maske ve mesafeye uyulmayan görüntülerin sık sık bültenlerde gündeme gelmesi sonrası tüm illerde maske yasağı kararı alınabileceği belirtiliyor. Kurul, son görüşmelerinin ardından nihai kararını açıklayacak.

Bilim Kurulu toplandı! Bakan Koca açıklama yapacak - Resim : 3

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI GERİ DÖNECEK Mİ?

Kritik toplantıda bir diğer önemli gündem maddesi de, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasaklarının geri dönüp dönmeyeceği olacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm yetkililer, kurallara uyulmaması ve rakamların artması durumunda tedbirlerin yeniden sıkılaştırılacağına dair açıklamalarda bulunmuştu. Bilim Kurulu bugün bu konuyu da tartışacak.

AK PARTİLİ ÇELİK 'DURUMA GÖRE HAREKETE GEÇİLEBİLECEĞİNİ' BELİRTMİŞTİ

Kurul'un ne karar vereceğine dair bir bilgi henüz bulunmazken, hafta içinde MYK sonrası konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Şu an itibarıyla yeni bir önlem konuşmadık" demişti. Çelik, duruma göre harekete geçilebileceğinin de altını çizmişti.

 

Bilim Kurulu toplandı! Bakan Koca açıklama yapacak ile ilgili etiketler Bilim Kurulu maske zorunluluğu sokağa çıkma yasağı seyahat kısıtlaması kovid-19 kısıtlamalar yeniden mi geliyor
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.