Bilim insanlarından çığır açacak çalışma: Öldükten 1 saat sonra...

Yale Üniversitesi'nden bilim insanları, çığır açacak bir çalışmaya imza attı.

ABD'de Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, kalplerinin durmasından sonra hücreleri ve bazı organları koruyarak oksijenin ölü bir domuzun vücudunda yeniden dolaşmasını sağlayan OrganEx adlı bir sistem geliştirdiklerini duyurdu.

ORGANLARIN NAKİLLE KURTARILABİLMESİNDE SÜREYİ UZATABİLİR

NTV'de yer alan habere göre, karşılaştırmalı tıp, genetik ve psikiyatri profesörü olan ve çalışmayı yöneten Dr. Nenad Sestan, "Bu hücreler, çalışmamaları gerektiğinden saatler sonra da çalıştı. Bulgularımız ölümden bir saat sonra bile hücrelerin ölümünün durdurulabileceğini ve birçok hayati organda işlevlerinin yeniden sağlanabileceğini gösteriyor” dedi.

"İNANILMAZ DERECEDE ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA"

Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya dahil olmayan New York Üniversitesi’nden Dr. Sam Parnia ise "Bu gerçekten dikkate değer ve inanılmaz derecede önemli bir çalışma. Ölümden sonra, beyin gibi memeli organlarındaki (insanlar dahil) hücrelerin saatlerce ölmediğini gösteriyor. Bu, ölüm sonrası döneme oldukça yaklaştığımızı gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

ORGANEX SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

OrganEx sistemi, ölü domuzların kan damarlarına kanla karıştırılmış perfüzat adı verilen bir sıvı pompalayarak çalışıyor. Perfüzat, hemoglobin proteininin sentetik bir formunu ve hücreleri korumaya ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan diğer birkaç bileşik ve molekülü içeriyor. Araştırmacılar, OrganEx ile yapılan tedaviden altı saat sonra kalp, karaciğer ve böbrek dahil olmak üzere domuzların vücudunun birçok bölgesinde belirli temel hücresel işlevlerin aktif olduğunu ve bazı organ işlevlerinin restore edildiğini buldu.

Bununla birlikte araştırmacılar, çalışmalarında yaklaşık 100 domuz kullandıklarını ve anestezi altındaki hayvanlara yapay bir şekilde kalp krizi geçirtilerek öldürdüklerini belirtti.

Sestan, “Araştırma aynı zamanda bilim adamlarının ölüm sürecini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor. Bu nispeten az çalışılmış bir şey. Kalbin atması durduktan birkaç dakika sonra, kan akışı durur ve bir dizi biyokimyasal olay başlar. Buna hücrelerin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinlerin durması neden olur. Ardından hücreler yok olmaya başlar” dedi.

Diğer taraftan, OrganEx sistemi aynı ekip tarafından 2019'da yayınlanan ve domuzların beyinlerine yapay kan gönderen ve önemli nöral fonksiyonların bozulmasını önleyen BrainEx adlı benzer bir deney sistemi kullanan araştırma üzerine kuruldu.

İNSANLARDA NASIL UYGULANACAK?

Bilim insanları, çalışmaları hala çok erken bir aşamada ve deneysel olsa da, domuzlardaki çalışmalarının nihayetinde insanlara uygulanabileceğini umduklarını açıkladı. Araştırmacılar, öncelikle geliştirdikleri sistemin insanlar arasındaki organ nakillerini kolaylaştırabileceğini söyledi.

Yale Disiplinlerarası Biyoetik Merkezi direktörü olan çalışmanın ortak yazarı Stephen Latham, “OrganEx sisteminin bir donörden alınan organların uzun bir süre korunması açısından büyük bir atılım yaratacağına inanıyorum. Ölen bir insanın organını alabilir ve onu perfüzyon teknolojisine bağlayarak ihtiyacı olan bir alıcıya ulaştırmak için uzun bir süre boyunca uzun mesafelere taşıyabilirsiniz” dedi.

Öte yandan araştırmacılar, domuzları hiçbir şekilde hayata döndürmediklerini ve organların nakil için kullanılabilir olup olmadığını anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini açıkça vurguladı.

Latham, "Bu çalışmaya dahil edilen domuzların herhangi bir organının başka bir hayvana nakledilmeye hazır olduğunu doğrudan söyleyemeyiz. Organların hepsinin çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz. Biz hücresel ve metabolik seviyelere baktık. Herhangi bir hayvana hayat verdik diyebilmemiz için henüz çok erken” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, Hollanda'daki Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. Robert J. Porte, araştırmanın kalp krizi veya felç geçiren insanlar için de yeni tedavi stratejilerine yol açma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "OrganEx sisteminin acil bir durumda bu tür insanları tedavi etmek için kullanılabileceğini hayal edebiliriz. Ancak, belirli klinik durumlarda sistem bileşenlerinin güvenliğini doğrulamak için önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağını belirtmek gerekir" dedi.

Bilim insanlarından çığır açacak çalışma: Öldükten 1 saat sonra... ile ilgili etiketler ABD Organ Nakli yale university yale üniversitesi yale organex sistemi dr. sam parnia
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.