Bilim insanları katil eşek arısını kaybetti

Bilim insanları geçtiğimiz günlerde dünyanın en tehlikeli canlıları arasında bulunan Asya katil eşek arılarından birini yakalamıştı. Bu bilim insanları için katil eşek arısının yuvasını bulup yok etme ihtimali anlamına geliyordu. Bu amaçla arıya GPS cihazı takılıp tekrar doğaya saldı. Ancak arı bilim insanlarının radarından çıktı. Arıyı tamamen kaybettiklerini anlayan bilim insanlarının elindeki tek ipucu ise katil arının uçuş yönü.

ABD'nin Washington Eyaleti Tarım Bakanlığı'ndaki (WSDA) bilim insanları geçtiğimiz hafta canlı bir katil eşek arısı yakaladıklarını duyurmuştu.

Diş ipiyle arının vücuduna GPS takip cihazı bağlayıp doğaya yeniden saldıklarını açıklayan bilim insanları, normal arıların yaklaşık 3 katı büyüklüğündeki canlının yoğun bir ormanlık alana uçup radarlarından çıkmasından sonra irtibatlarını kaybetti.

WSDA'nın elinde ise katil arıyla ilgili tek bir ipucu kaldı.

WSDA'nın idari böcek bilimcisi Sven Spichiger arının kaybolmasının ardından "Uçuşun ilk yönünü anladık" ifadesini kullandı.

Ancak bu arının çok enerjik olduğunu da vurgulayarak, bu ipucunun sonuçsuz kalabileceğini de ima etti.

Bilim insanları katil eşek arısını kaybetti

KANADA SINIRINDA 18 DEV ARIYA RASTLANDI

Tarım Bakanlığı, geçtiğimiz sene ABD'nin Kanada sınırı yakınlarında ilk defa görülmelerinden sonra bu yıl eyalette, Kuzey Amerika'ya özgü olmayan toplam 18 adet Asya dev eşek arısına rastladıklarını söylediler.

Geçtiğimiz günlerde araştırmalar bir başka katil eşek arısına radyo vericisi yapıştırmak istemiş ancak yapıştırıcı yeterince hızlı kurumadığı için verici düşmüş, arı da uçuşunu gerçekleştirememişti.

TEK BAŞINA BİR KOVAN ARIYI ÖLDÜREBİLİYOR

5 santim boyuyla dünyadaki arıların en büyüğü olan Asya dev eşek arısı, bütün bir balarısı kovanını öldürebilen istilacı bir tür ve iğnesi insanlara da çok büyük acı veriyor.

Tüm arılar gibi alerjik bünyeli insanlar için ölümcül olabilen katil eşek arıları bu ünlerine rağmen, Asya'da bir yılda en fazla iki haneli sayılara ulaşabiliyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ülke genellikle görülen eşekarıları, yabanarıları ve balarılarının yılda ortalama 62 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Böcek bilimci Spichiger, "katil" eşekarılarından gelen asıl tehdidin, balarısı kovanlarına yaptıkları yıkıcı saldırılar olduğunu ifade ediyor. Kovanlara saldırı zamanının yaklaştığını hatırlatan Spichiger bu zamana "katliam safhası" ismini verdi.

Amerika'nın kuzeybatısındaki çiftçiler, frambuaz ve yabanmersini de dahil birçok mahsulün polenlerini yaymasını sağlamak için balarılarına ihtiyaç duyuyor. Ancak katil arılar kovanlara saldırarak hem bal üretimini vururken, aynı zamanda frambuaz ve yabanmersini mahsulünün de azalmasına sebep oluyor.

 

Bilim insanları katil eşek arısını kaybetti ile ilgili etiketler ABD Washington Asya katil eşek arısı WSDA
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.