Bilim insanları beyni geçmiş zamana ışınladı

Bilim insanları bir beynin lazerle uyarılarak geçmiş anılara gitmesini sağladı. Çığır açacak çalışmada denek farenin zihni ödüllendirildiği bir ana yollandı. Çalışmayı gerçekleştiren UCL'deki bilim insanları, bulguları sayesinde hafızayı etkileyen bunama ve Alzheimer gibi hastalıklar için yeni tedaviler geliştirebileceklerini düşünüyor.

University College London'dan (UCL) nörobilimciler, "hafızanın iç işleyişini ve GPS’ini" daha iyi kavramak için fareler üzerinde deneyler gerçekleştiriyor.

Hakemli bilimsel dergi Cell’de yayımlanan çığır açacak çalışma, beynin hafızadan sorumlu bölgesi hipokampusa lazer ışınları gönderilebileceğini ve böylelikle konum hücrelerinin (place cells) uyarılabileceğini gösterdi.

ÇEVRENİN KONUMU HAFIZADA SAKLANIYOR

Daily Star’ın haberine göre bu konum hücreleri, hayvan veya insan gibi akıllı bir varlığın yeni bir çevreye girmesiyle aktive oluyor ve o çevrenin konumunu hafızada tutuyor.

Bilim insanları beyni geçmiş zamana ışınladı

FARE ZİHİNSEL OLARAK İLK KONUMA "IŞINLANDI"

Bu ilk konumdaki fareleri alıp başka bir konuma taşıyan araştırmacılar, ilk konumu hafızada depolayan konum hücrelerini etkinleştirmek için lazer ışınları kullandı. Böylece araştırmacılar, farelere ödül verildiği konumun anısını yeniden etkinleştirmeyi başardı ve hayvanlar zihinsel olarak ilk konuma 'ışınlanmış' oldu.

ALZHEİMER GİBİ HAFIZA HASTALIKLARI İÇİN UMUT

İşlemin ardından farelerin yeniden şekerli su arayışına girdiği tespit edildi. Çünkü hayvanlar, ikinci değil, ilk konumda olduklarını zannediyorlardı. Bulgular, anıların nasıl depolandığına dair daha derin bir kavrayışı bilim insanlarının gözlerinin önüne serdi. UCL’deki bilim insanları, bu sayede hafızayı etkileyen bunama ve Alzheimer gibi hastalıklar için yeni tedaviler geliştirebilecekleri düşüncesinde.

(Onedio)

Bilim insanları beyni geçmiş zamana ışınladı ile ilgili etiketler Alzheimer ışınlama UCL University College London fare deney zihin beyin hafıza
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.