Bilim insanları açıkladı: Mars'ta hayatın kanıtı olabilecek keşif

NASA'nın Curiosity isimli uzay aracıyla Mars'ta yürüttüğü çalışmalardan heyecanlandıran keşif çıktı. Yapılan sondaj çalışmaları sonucunda elde edilen örneklerden Karbon elementi bulundu. Dünya'da hayatın kaynağı olan elementin keşif ile Kızıl Gezegen'de bir dönem hayatın varlığına ilişkin önemli bir kanıt elde edildi.

NASA'nın Mars'ta yürüttüğü çalışmalarda önemli bir keşif yapıldı. Curiosity isimli uzay aracı ile yürütülen çalışmalarda Kızıl Gezegen'de karbon kalıntıları bulundu. Bu keşif, Mars'ta bir dönem hayatın olduğuna yönelik önemli bir kanıt olarak görülüyor. Karbon keşfiyle ilgili yapılacak detaylı çalışmalar gezegendeki yaşam döngüsünü belirlemek konusunda önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Bilim insanları açıkladı: Mars'ta hayatın kanıtı olabilecek keşif

2012 YILINDAN BU YANA KEŞİF YAPIYOR

2012 yılında Mars'taki Gale Krateri'ne iniş yapan uzay aracı Curiosity, 2021 yılına kadar kraterde sondaj yaparak tortu örnekleri topladı. Toplanan örneklerin bazılarında zengin Karbon elementi tespit edildi. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden Prof. Christopher H. House yapılan keşifle ilgili "Karbon 13'te aşırı derecede tükenmiş örnekler, Avustralya'dan 2,7 milyar yıllık tortudan alınan örneklere benziyor" dedi. House, Dünya ve Mars'ın oluşumunun farklı süreçlerden geçmiş olabileceğine dikkat çekerek, "Bu örnekler, metan eski mikrobiyal matlar tarafından tüketildiğinde biyolojik aktiviteden kaynaklandı, ancak bunu Mars'ta söyleyemeyiz çünkü Mars, Dünya'dan farklı malzemelerden ve süreçlerden oluşmuş bir gezegen olabilir."

Bilim insanları açıkladı: Mars'ta hayatın kanıtı olabilecek keşif - Resim : 2

BİLİM İNSANLARI FARKLI SENARYOLARI DEĞERLENDİRİYOR

Karbon atomlarının çeşitli ölçümleri, Mars'ın geçmişi hakkında üç farklı senaryoyu gündeme getirdi: Karbonun kaynağı muhtemelen kozmik tozdan, karbondioksitin ultraviyole bozunmasından veya biyolojik olarak üretilen metanın ultraviyole bozunmasından kaynaklanıyor.  Araştırmacılara göre, "Bu senaryoların üçü de, Dünya'da yaygın olan süreçlerin aksine, alışılmadık."

Bilim insanları açıkladı: Mars'ta hayatın kanıtı olabilecek keşif - Resim : 3

İkinci senaryo, Mars'taki karbondioksitin ultraviyole radyasyon nedeniyle formaldehit gibi organik bileşiklere dönüştürülmesini içerir. Bu hipotez için ek araştırma gerekiyor.

Üçüncü senaryo ise karbon atomlarının biyolojik köklerine işaret ediyor.

Curiosity, yaklaşık bir ay içinde örneklerin çoğunu topladığı alana geri dönecek ve bu ilgi çekici yerden tortuları analiz etmek için çalışmalara devam edecek.

KARBON KEŞFİ NEDEN ÖNEMLİ?

Karbon, Dünyadaki tüm yaşamın temelidir ve karbon döngüsü, karbon atomlarının geri dönüşümünün doğal sürecidir. Ana gezegenimizde, karbon atomları atmosferden toprağa ve atmosfere geri dönerken bir döngüden geçer. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre karbon elementinin çoğu kayalarda ve tortularda ve geri kalanı küresel okyanusta, atmosferde ve organizmalarda bulunuyor. Bu nedenle karbon atomları Dünya'daki biyolojik aktivitenin izleyicileridir.

Bilim insanları açıkladı: Mars'ta hayatın kanıtı olabilecek keşif ile ilgili etiketler Mars Keşif NASA karbon curiosity
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.