Bild’in eski Yayın Yönetmeni yazdı: Almanya’da gerçek enflasyon yüzde 56

Ünlü Alman dergisi Bild’in eski Yayın Yönetmeni Julian Reichelt, Almanya’daki krizin resmi rakamların çok üzerinde olduğunu ve çok sayıda iflasın yaşandığını yazdı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Pleiteticker isimli bir site kuran Reichelt, “Fiyatlar fırlıyor ve hepimiz daha da fakirleşiyoruz. Herkes fiyat şokunu hissediyor, ancak istatistiklerde çok daha küçük görünüyor. Resmi enflasyon rakamları yüzde 10 civarında. Ancak birçok vatandaş günlük yaşamlarında şunu fark ediyor: Fiyatlar yükseliyor süpermarkette, benzin istasyonunda çok daha hızlı! Gerçekten önemli olan alanlardaki fiyat gelişmelerini hesapladık: konut, enerji ve temel gıda maddeleri. En son rakamlarla, enflasyon geçen yıl yüzde 56,3 ve sadece geçen hafta yüzde 11,6 oldu. Bir Alman hanesinin ortalama net geliri (3.600 €) için bu, 1.296 € değerinde bir kayıp anlamına gelir. Bu, temel olarak enerji maliyetlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Elektriğin fiyatı son bir yılda inanılmaz yüzde 344 arttı” diye yazdı.

Resmi rakamların anlamlı olmadığını yazan Reichelt, “Federal İstatistik Dairesi'nden alınan rakamlar, iki nedenden dolayı önemli ölçüde daha düşük ve insanların hayatlarının gerçekliği için çok anlamlı değil. Bir yandan yüzlerce ürünü bünyesinde barındırıyor. Ev sinema sistemlerinin fiyat gelişimi, sörf tahtaları, ev personelinden gelen hizmetler veya opera ziyareti gibi çoğu insanın günlük yaşamı için belirleyici olmayan alışveriş sepeti” dedi.

Reichelt, şöyle devam etti: “Öte yandan, elektrik ve gaz fiyat şoku, yalnızca Federal İstatistik Dairesi'nin enflasyon hesaplayıcısında uzun bir gecikmeyle görünür hale gelir - çünkü piyasa fiyatı yerine mevcut tüketici fiyatı kullanılır ve bu da ABD'den daha da uygun piyasa fiyatlarını yansıtır. geçmiş. Gerçek piyasa fiyatı ancak son tüketiciye gecikmeli olarak ulaşır.

Paranın değer kaybı bugün zaten var. Sadece tüketicileri değil, özellikle el sanatları ve orta ölçekli işletmelerde birçok şirketi de kaçınılmaz olarak etkileyecek. Dünya şekerleme şampiyonu Siefert'in fırınları gibi fırınlar şimdiden bu ay fiyatlarından çok etkilendiler ve korkunç enerji fiyatlarını müşterilere aktarma ve böylece müşterilerini yabancılaştırma ya da fiyatın altında kalma gibi çözülemez ikilemle karşı karşıyalar.”

Reichelt, ayrıca her gün Almanya'da iflas eden şirketlerin çetelesini tutmaya başladı. Buna göre Almanya'da son bir hafta içinde 189, sadece dün ise 96 şirket iflasını bildirdi. Sitenin verdiği rakamlara göre bir yıl içindeki iflas sayısı ise 15 bini geçti.

Bild’in eski Yayın Yönetmeni yazdı: Almanya’da gerçek enflasyon yüzde 56 ile ilgili etiketler Almanya enflasyon Julian Reichelt
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.