Bilal Erdoğan'dan Selçuk Bayraktar örneği..

Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan'la hedeflerini ve projelerini konuştu. Çocukların yüzde 40’ının yurtdışına gitmek istediği tespitinde bulunan Erdoğan, bu eğilimi tersine çevirmeyi amaçladıklarını belirtti. Bilal Erdoğan, bu konuda Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ı örnek gösterdi... İşte o röportaj...

Bilal Erdoğan: ‘En büyük hedefim...’

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan’la sohbet ediyoruz...

Konu bu akşam verilecek olan “İlim Yayma Ödülleri”...

Çamlıca’daki Türk müziği anaokulunu gezerken okulu anlatıyor.

Anlatırken duyduğu heyecandan anlıyorum ki...

O aslında bir okulu değil, hayalini, hedefini anlatıyor...

Soruyorum:

“Okul, üniversite, ilim vakfı, öğrenci bursları... Bütün bunlar niye... Ne yapmak istiyorsunuz?”

Erdoğan, hedefini şöyle açıklıyor:

“Fatih Bey, Türkiye’ye döndükten sonra kendi kendime sordum ‘Ülkem için ne yapabilirim?’... Ve karar verdim. Bütün hedefim, kültürümüzün ihya edilmesidir, insan yetiştirmektir... Geleneksel sporlarımızdan okçulukta da bu var. Üniversitede de bu var. Şimdi içinde bulunduğumuz bu müzik okulunda da bu var... İnsan yetiştirmek. Ona uğraşıyorum. Eğer bunu başarırsak Allah’ın izniyle Türkiye güçlü olur.”

SİYASET GÜNDELİKTİR, KÜLTÜR KALICIDIR

Bilal Bey, bu sözlerin ardından hiç beklemediğim bir de yorum yapıyor:

“Yani siyaset günlüktür biraz. Bugün var, yarın yok. Kendine göre istikrarsız dönemleri var. Dünyadan etkileniyor. Çok karmaşık, sofistike bir yapı siyaset... Ama sonuçta bir toplumu güçlü kılacak olan şey bana göre kültürdür. İlimdir. Kültür de gündelik kaygılarla olmuyor. Kalıcı olan, uzun soluklu olan bir iş... Yani düşünün, 20 yıl önce bir kültür projesi başlatmış olsaydık. Şimdi sonuçlarını alıyorduk... Buna inanıyorum. Böyle çıktık yola...”

NOBEL ÖRNEĞİ

Bilal Erdoğan 20 yıllık, 50 yıllık takvimler üzerine konuşurken Nobel ödüllerini örnek veriyor:

“Mesela Nobel diyoruz. Öyle kurulduğu gün Nobel olmamış ki. 120 yıllık bir proje... Yıllarla, tecrübelerle oluşmuş. Biz de uzun soluklu bir programla başladık. Arkadaşlarıma dedim ki:

‘Sakın telaşlı olmayalım. Bize yavaş gelen bir hızı olacak. Ama 50 yıl sonra biz orada olmasak da çocuklarımız görecek... En azından bir kültür fidanı dikmiş oluyoruz...’ Buna göre düşünelim...”

Bilal Erdoğan: ‘En büyük hedefim...’

GELENEK OLUŞMALI

Erdoğan, İbni Haldun Üniversitesi’ni kurarken de böyle düşündüğünü söylüyor. Ve ekliyor:

“Yani ben Harvard’da okudum. Harvard öyle bir günde olmamış ki. 400 yıllık bir okul. Geleneği var. Birikimi var. Bugün Türkiye’de geleneği olan üniversitelere bakın. Mesela İstanbul Üniversitesi her zaman İstanbul Üniversitesi’dir. Geleneği vardır... İlim Yayma Ödülleri de böyle uzun soluklu bir çalışmanın başındadır...”

AKADEMİK KARİYERE ÖNCELİK

İlim Yayma Ödülleri’nin temel amaçlarından birisini ise şöyle açıklıyor:

“Türkiye’de biz akademik çalışmanın takdir gördüğünü, değerli ve kıymetli bir şey olduğunu yerleştirmek istiyoruz. İlim Yayma Ödülleri budur... Düşünün ki bir biliminsanı, akademisyen, laboratuvarda, kütüphanede yıllarca çalışıyor. Sorarlar, neyin peşinde ne yapıyor diye? Ne yaptı ki? Biz işte bunu aşmaya çalışıyoruz. Bir bakıyorsunuz, bir biliminsanı bir kitapla bir fikir kanalı açıyor. 1000 yıla damgasını vuruyor. Yani biz çocuğa ‘Başıma icat çıkartma’ diyenlerden değil, icat çıkart diyenlerdeniz.”

SELÇUK BAYRAKTAR ÖRNEĞİ

Konu bilim olunca elbette Selçuk Bayraktar örneği de geliyor:

“Şöyle düşünün, biz burada akademisyene olan saygıyı, ilgiyi ve değeri gösterirsek o da belki örneğin ABD’de alışacak, öğrenecek ve ülkesine dönüp büyük işler yapacak. Kanallar, kapılar açacak. İşte Selçuk Bayraktar budur. Fuat Sezgin Hocamız bunun örneğidir. Bakın Müslümanlar Batılı düşünce insanlarının kitaplarını alıp çevirmişler. 15’inci yüzyıldan sonra onları geçmişler. Sonra da Batılı biliminsanları gelip Müslüman düşünürlerin kitaplarını çevirip gelişmişler, onlar geçmişler... İşte Gutenberg matbaayı buluyor, ilk çevrisi basılan kitapların başında İbni Sina geliyor.

Bugün de bizim yapmamız gereken budur. Reçete budur. Yani diyorum ki, bizim akademisyenimiz de burada okusun, sonra gitsin Batı’da doktorasını yapsın, oradan ne alacaksa alsın ve gelsin...”

ÇOCUKLAR NEDEN YURTDIŞI İSTİYOR

Bilal Erdoğan gençlerle sık sık görüştüklerini anlatırken bir de örnek veriyor:

“Bakın biz de anketler yapıyoruz. Çocuklarımızın yüzde 40’ı ‘Yurtdışına gitmek ister misin?’ sorusuna evet diyor. İlk sıra ABD ve Almanya... Oysa gençlere bu ülkede çalışırsan kazanırsın fikrini yerleştirmek lazım... İlim Yayma Ödülleri ve bizim genel bakışımız böyle. Örneklerimiz var. İşte Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran Hocamız. MIT’de doktora yapmış. İstese ABD’de kalabilirdi. Ama gelmiş Van’da laboratuvarında çalışıyor. Şimdi Bartın’da... İşte bu başarı hikâyelerini çocuklara anlatmalıyız... Mesela bir soru sorsak:

‘Meslekleri iştigal alanlarına göre değerlendirirsek, en değerli meslek ne olmalı?’

Bizi göre bir tek cevap var... O da öğretmenliktir... En kıymetli meslek öğretmenliktir. Çünkü insan yetiştiriyor.”

Bilal Erdoğan: ‘En büyük hedefim...’

ONLAR TÜRK AMA NEDEN TÜRKİYE’DEN ÇIKMIYORLAR

Türkiye ve eğitim üzerine konuşunca aklımdaki soruyu soruyorum:

- Son olarak Hotamışlıgil Hocamız dahil 4 Türk biliminsanı dünya çapında buluşlar yaptı, ödüller aldı... Bir taraftan gurur duyuyoruz, ama öteki taraftan da sormuyor muyuz?

Elbette soruyoruz. Hem de biz tam bunu soruyoruz. Neden Türklerden çıkıyor da Türkiye’den çıkmıyor... İstediğimiz de bu soruyu sorup doğru cevabı ve çözümü bulmak. Türkiye’de akademik çalışmalara değer verilirse Türkiye’den de çıkar elbette...

BAŞVURAN KADINLARIN SAYISI ARTIYOR

- Peki bu sene başvuranlar arasında kadın oranı nedir?

Geçen defa yüzde 20 civarındaydı. Bu sene yüzde 38 oldu. Daha da artacağını sanıyorum.

Çünkü kadın akademisyen sayısı aşağı yukarı yarı yarıya. İnşallah ödül alanlardan birisi de kadın bir akademisyenimizdir...

OĞLUMUN OKUL AİLE BİRLİĞİNDE 3 YIL GÖREV YAPTIM... ŞİMDİ MECLİS BAŞKANIMIZ ORADA

“Mesela ben oğlumun okul aile birliğinde 3 yıl görev yaptım. Ben çıktım benim yerime Meclis Başkanımız Mustafa Şentop Bey girdi...”

Soruyorum: “Nasıl oldu bu?”

- Kendisini aradım ve dedim ki: ‘Sayın Meclis Başkanım. Biliyorsunuz okul aile birliklerinde görev yapmak için 3 yıl sınırı var. Benim doldu. Sizin oğlunuz da aynı okulda, sizi okul aile birliğine yazabilir miyiz?’

Meclis Başkanımız ‘Bilal Bey gidip gelemeyiz, nasıl olacak bu?’ dedi. Hemen cevap verdim: ‘Bakın örnek olursunuz’ dedim. ‘Hem Meclis Başkanı, hem de oğlunun okul aile birliğinde. Bundan güzel ne olur...’

Bilal Erdoğan’la sohbetimiz bu akşam verilecek İlim Yayma Vakfı Ödülleri nedeniyle bilim ve kültür üzerineydi.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

Bilal Erdoğan'dan Selçuk Bayraktar örneği.. ile ilgili etiketler Bilal Erdoğan Selçuk Bayraktar fatih çekirge köşe yazarları
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.