Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım

Amerika'da Kasım ayı seçimlerinin galibi Joe Biden Bugün Türkiye saati ile 19.48'de Washington DC'deki Kongre Binası önünde kurulacak özel platformda, düzenlenen tören ile yemin edip ABD tarihinin 46. Başkanı olarak göreve başladı. SuperHaber olarak yemin törenini son dakika gelişmeleri ile dakika dakika aktarmaya devam edeceğiz...

Amerika ve dünya Washington'daki yemin törenine kilitlenmiş durumda. Amerika'nın 46. başkanı yemin ederek tüm yetkilerle görevine başladı.

Amerika'nın en yaşlı başkanı Biden'ın yemin törenine halefi Donald Trump katılmadı.

Amerika tarihinde bu güne kadar 45 başkan 72 kez düzenlenen törenle yemin etti. Bu yemin törenlerin ilk 1789'da gerçekleşti.

Bu yemin töreni Washington'da değil New York'ta yapıldı. ABD tarihinin ilk başkanı George Washington'ın yemin törenine sadece Kongre üyeleri katıldı.

Trump sonraki başkanın yemin törenine katılmayan ilk başkan olarak tarihe geçti. Biden ise ABD tarihinin en yaşlı başkanı oldu.

BIDEN BEYAZ SARAY'DA

 ABD'nin 46’ncı başkanı olarak yemin eden Joe Biden, eşi Jill Biden ile birlikte Beyaz Saray’a geldi. Biden ve eşi Beyaz Saray kapısında bir süre basın mensuplarına poz verdi.

Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım

BIDAN KONGRE BİNASINDAN AYRILDI

ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden, yemin töreninin ardından Kongre binasından ayrıldı. Yeni Başkanın binadan ayrılışı sırasında geçit töreni düzenlendi.

TÜRKİYE'DEN İLK MESAJ

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, bugün ABD'nin 46'ncı başkanı olarak yemin eden Joe Biden'ı tebrik etti.

Büyükelçi Kılıç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bugün görevlerine başlayan ABD Başkanı Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'ı tebrik etti.

Kılıç paylaşımında, "Bu yeni yönetimin, bölgesel uluslararası barış ve güvenliğe daha iyi hizmet etmek için yeni müttefiklikler kurarken, ABD'nin uzun süreli müttefikleri ile ilişkilerini güçlendirme aklı selimini göstereceğini umuyorum." ifadesini kullandı.

İLK İMZAYI ATTI

ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden, Washington'daki Başkanlık Senatosu Odası'nda resmi olarak başkanlığa imza attı.

BIDEN'DAN İLK MESAJ

 Joe Biden, sosyal medyadan da ilk resmi paylaşımını yaptı. ABD Başkanlarına ayrılan "POTUS" kullanıcı adlı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Biden, "Karşı karşıya kaldığımız krizleri çözmek için boşa harcayacak zamanımız yok. Bu nedenle de bugün buradayım. Oval Ofis'e cesur adımlar atmak ve Amerikalı ailelerin ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamak için gideceğim." ifadesine yer verdi.

TRUMP'IN HESABI KAPATILMIŞTI

ABD'de 6 Ocak Kongre baskınının ardından ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabı, 8 Ocak Cuma günü kapatılmıştı.
Trump'ın "POTUS" hesabından yaptığı paylaşımlar da Twitter tarafından silinmişti.

BIDEN'DEN İLK KONUŞMA

Biden yemin töreninin ardından ilk konuşmasını yaptı.

ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden, yemin töreninden sonra yaptığı ilk konuşmasında, ülkesinin karşılaştığı zorlukları ancak "birlik" olarak aşabilecekleri mesajını verdi.

Biden, ABD'nin tarihi önemdeki ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunun altını çizerek, ülkesinin karşılaştığı zorlukları ancak "birlik" olarak aşabilecekleri mesajını verdi.

Bugünün ülke demokrasisi için önemli olduğunu vurgulayan Biden, "Bugün Amerika'nın günü, demokrasi üstün geldi." diye konuştu.

Ülkenin son dönemindeki zorluklara da işaret eden Biden, "Artan aşırıcılık, beyazların üstünlüğü ve iç terör"le yüzleşecekleri ve bu tehditleri yenecekleri mesajını verdi.

Biden, hem kendisini destekleyenler hem de desteklemeyenler için çalışacağını vurgulayarak, "Tüm Amerikalıların başkanı olacağım." dedi.

Ülkedeki siyasi ayrışmaya ilişkin Biden, "Uygarlığımıza yakışmayan bu savaşa bir son vermeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı Biden, konuşmasında dünyaya da bir mesaj vererek, "İttifak ilişkilerimizi tamir edeceğiz ve dünya ile bir kez daha yakın ilişkiler kuracağız." ifadelerini kullandı.

BIDEN YEMİN ETTİ

ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden yemin ederek göreve başladı. ABD'de 3 Kasım 2020'de yapılan seçimleri kazanan Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46'ncı başkanı oldu.

Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım - Resim : 2

Biden, ABD Kongresinde, Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın huzurunda 1893 yılından beri ailesinde olan İncil'e el basarak yemin etti. 50 yıllık siyasi kariyeri boyunca senatör ve başkan yardımcılığında yemin etmek için de aynı İncil'i kullanan Biden, eski başkan John F. Kennedy'den sonra ABD'nin ikinci Katolik başkanı oldu.

JANNIFER LOPEZ SÜRPRİZİ

 Tören alalına sanatçı Jannifer Lopez geldi ve Biden'ın yemin törenine geçilmeden dakikalar kala beklenmedik bir görüntü ortaya çıktı. 1968 kuşağının bir şarkısını seslendirmeye başladı.

Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım - Resim : 3 

KAMALA HARRIS YEMİN ETTİ

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Kamala Harris yemin ederek göreve başladı. Harris ABD'nin ilk kadın siyahi Başkan Yardımcısı olarak tarihe geçti. 56 yaşındaki Harris, ülkede bu makama seçilen ilk siyahi, Hindistan ve Karayip kökenli kadın olarak tarihe geçti.

Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım - Resim : 4

Biden ve Harris, tören sonrası Kongre binasının diğer kanadına geçerek geleneksel olarak askerleri selamlayacak ve Arlington Ulusal Mezarlığında bulunan Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakacak. Daha sonra ikili Beyaz Saray'a geçerek ilk mesailerine başlayacak.

1964'te California'nın Oakland şehrinde Hindistan'dan ABD'ye öğrenci olarak gelen biyolog bir anne ile Jamaika'dan ABD'ye yine öğrenci olarak gelen ekonomi profesörü siyahi bir babadan dünyaya gelen Harris, hukuk okudu ve uzun yıllar San Francisco'da savcılık yaptı.

Harris, 2010'da siyasete ilk adımını atarak California Başsavcılığına adaylığını koydu ve eyalet tarihinde seçilen ilk siyahi ve ilk kadın oldu. 2014'te ikinci dönem eyalet başsavcılığına tekrar seçilen Harris, 4 yıl sonra 2016'da yapılan başkanlık seçimlerinde de California’dan Kongre’ye giren ilk Güney Asya kökenli ve ikinci siyahi senatör unvanını aldı.

LADY GAGA ALANA GELDİ

 Lady Gaga bayrak töreni için alana geldi. Gala yakasında bir altın güvercin taşıyan bir elbiseyi tercih etti. Gaga ABD Milli Marşı'nı okudu.

Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım - Resim : 5

YEMİN TÖRENİ BAŞLADI

 ABD'de seçilmiş Başkan Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris için başkent Washington'da düzenlenen yemin töreni olağanüstü güvenlik önlemleri altında başladı. Törene sınırlı sayıda davetli katıldı.

Görev süresi bugün (TSİ) 20.00'de sona erecek Başkan Donald Trump, törene katılmayıp sabah Florida'daya gitti, Yardımcısı Mike Pence, Kongre üyeleriyle törene katılanlar arasında yer aldı.

Yaklaşık 1000 davetlinin katıldığı törende, eski başkanlar Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton da eşleriyle hazır bulundu.

TÖRENİN AKIŞI

Törende önce seçilmiş Başkan Yardımcısı Harris yemin edecek, ardından Joe Biden ABD'nin 46'ncı başkanı olarak yemin ederek görevine başlayacak. Biden, burada başkan olarak ilk konuşmasını yapacak. Biden'ın konuşmasında, ülkede 400 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kovid-19 salgınıyla mücadeleye ve siyasi olarak bölünmüş ABD halkını yeniden bir araya getirmeye dair mesajlara ağırlık vermesi bekleniyor.

Konuşmanın ardından Başkan, Başkan Yardımcısı ve eşleri, (TSİ) 21.40'ta askeri kıtayı selamlayacak. Ardından (TSİ) 22.25'te Biden ve Harris eşleriyle Arlington Ulusal Mezarlığı'ndaki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyacak.

BAŞKANLIK KORTEJİ

Başkan ve Başkan Yardımcısı, (TSİ) 23.15'te "başkanlık korteji" adı verilen araçlar eşliğinde yeni ikametleri Beyaz Saray'a doğru yola çıkacak. Biden yarın (TSİ) 00.15'te Beyaz Saray'daki başkanlık makamı Oval Ofis'te çalışmaya başlayacak, ilk kararnamelerini imzalayacak ve idari talimatlarını verecek.

(TSİ) 00.45'te Başkanın ilk gün atamalarını yaptığı personel için çevrimiçi yemin töreni yapılacak.

Başkan, Başkan Yardımcısı ve eşleri, (TSİ) 03.48'de aktör Tom Hanks'in sunuculuğunu yapacağı özel kutlama programına katılacak.

Beyaz Saray'da ilk gün mesaisi Başkan ve First Ladynin (TSİ) 04.55'te Güney Bahçesi'ndeki Mavi Oda Balkonu'nda görünmesiyle sona erecek.

BIDEN TÖREN ALANINA GELDİ

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden törenin yapılacağı alana alkışlarla giriş yaptı. Tören resmi olarak başladı.

BIDEN KONGRE BİNASINA GELDİ

 Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım - Resim : 6

ABD'de seçilmiş Başkan Joe Biden eşi Jill Biden ile yemin törenine katılmak üzere Kongre binasına geldi.

seçilmiş Başkan Joe Biden (ortada), eşi Jill Biden (solda3), seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris (solda2) ve eşi Douglas Emhoff (solda) kameralara poz verdi.

MIKE PENCE TÖRENE KATILDI

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve eşi tören alanına geldi. Pike Pence şu anda ABD Başkan Yardımcısı ollarak görevini sürdürüyor.

ESKİ BAŞKANLAR TÖRENE GELMEYE BAŞLADI

ABD'nin eski başkanlarından George W. Bush tören alanına gelen ilk eski başkanı oldu. George Bush ve eşinin ardından Barack Obama ve eşi de tören alanına geldi ve kendilerine ayrılan alana geçtiler.

Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım - Resim : 7

YÜKSEK MAHKEME BİNASINDA BOMBA İHBARI

Törenin başlamasına dakikalar kala, Kongre binasının karşısında yer alan Yüksek Mahkemedeki asılsız bomba ihbarı kısa süreli paniğe neden oldu.

Washington'da alınan güvenlik önlemleri en yüksek seviyeye çıkarılmışken, yemin töreninin yapılacağı Kongre binasının karşısında yer alan Yüksek Mahkemede de kısa süreli panik yaşandı. ABD basınında yer alan haberlere göre, Yüksek Mahkeme binasında bomba olduğu ihbarı alındı ve binanın tahliye edileceği bildirildi.

Kısa süre sonra, ihbarın asılsız olduğu ve binanın tahliyesinden de vazgeçildiği öğrenildi.

BIDEN KİLİSEYE GİTTİ

Joe Biden, yemin töreni öncesinde kilise ziyareti gerçekleştirdi. Biden ve eşi Jill, gelenek haline gelen kilise ziyaretinde bulundu. ABD tarihinin ikinci Katolik başkanı olacak Biden, dua etmek için "St. Matthew the Apostle" Kilisesini tercih etti.

Biden'a başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ve eşi Douglas Emhoff, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato'daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell ve Demokratların Lideri Chuck Schumer da eşlik etti. 

TRUMP BIDEN'A NOT BIRAKTI

Donald Trump, Yemin töreninden sonra görevi devralacak Joe Biden için Oval Ofis'e bir not bıraktı.

Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılışının detayları da belli oldu. Beyaz Saray Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Trump, geleneğe uyarak Biden için Oval Ofis'teki masaya bir not bıraktı. Mektubun içeriğine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Ayrıca Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de selefi Kamala Harris'e benzeri bir not bıraktığı belirtildi.

Trump, Biden'ın yemin törenine katılmamış ve sabah erken Beyaz Saray'dan ayrılarak Florida'ya geçmişti.

Joe Biden: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım ile ilgili etiketler Amerika seçim Trump Son dakika biden ABD seçim sonuçları abd seçim
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.