Biden ve Eşref Gani'nin son görüşmesinin detayları ortaya çıktı: "Algıyı değiştir" baskısı

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Taliban'ın Kabil'e girmesi ve ülkeyi terk etmesinin öncesinde ABD Başkanı Biden ile yaptığı son görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı. 23 Temmuz'da gerçekleşen son görüşme öncesinde Biden'ın Gani'ye "Algıyı değiştir" baskısı yaptığı öğrenildi.

Afganistan'da Taliban'ın yönetime el koymasının etkileri devam ediyor. 15 Ağustos'ta başkent Kabil'in Taliban güçleri tarafından kuşatılmasının ardından ülkeyi terk eden Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin kaçışı büyük olay yaratmıştı.

"ALGIYI DEĞİŞTİR" BASKISI

Uluslararası haber ajansı Reuters, Gani'nin ülkeyi terk etmeden önce ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı son telefon görüşmesinin detaylarını yayınladı.

Biden ile Gani arasında 23 Temmuz'da gerçekleşen son telefon görüşmesinde ABD Başkanı'nın, Gani'nin Taliban'ın ilerlemesine karşı ülke içindeki ve dış dünyadaki algıyı değiştirmesi için baskı yaptığı ortaya çıktı.

Reuters'ın ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre görüşmenin sesli kaydı ve dökümünde Biden'ın algı değiştirme çabaları da ifşa oldu.

HAVA DESTEĞİ SÖZÜ VERDİ

Kayıttaki konuşmanın seyrinden, her iki ismin de Taliban'ın bu denli hızlı ilerleyeceğini öngörmediğinin anlaşılırken, Biden'ın, Gani'ye olayların gidişatını değiştirmesi için baskı yapmaya çalıştığı ifade edildi.

Biden'ın, Gani'nin ülkedeki durumu kontrol alına alma planı konusunda bilgi vermesi halinde, kendisine hava desteği sağlamayı sürdüreceği taahhüdü verdiği bilgisinin geçtiği haberde, "Biden, son görüşmesinde Gani'ye Taliban'a karşı mücadelede işlerin iyi gitmediğine inandığını söyledi" ifadeleri de yer aldı.

 

Biden ve Eşref Gani'nin son görüşmesinin detayları ortaya çıktı: "Algıyı değiştir" baskısı ile ilgili etiketler Eşref Gani Afganistan Taliban biden algı
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.