Beşparmak Dağları Fatihi Haluk Üstügen hayatını kaybetti

Türkiye'nin 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı'nın kahramanlarından olan Gazi Binbaşı Haluk Üstügen, 76 yaşında yaşamını yitirdi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Her geçen gün önemi daha da artan Kıbrıs, Türkiye için vazgeçilemez bir toprak parçası.

Kıbrıs’ta Rumların Türklere yaptığı çeşitli zulümler, işkenceler ve cinayetler sonrası, Ada'da yaşanmaz gelen bir hayat başlamıştı.

Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen, Kıbrıs’ta bitmeyen baskılar üzerine 20 Temmuz 1974'te başlayan, 18 Ağustos 1974'te sona eren Barış Harekatı operasyonu yapılmıştı.

Kıbrıs Barış Harekatı sonucu Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 415 kara, 65 deniz, 5 hava ve 13 jandarma olmak üzere toplamda 498 şehit verildi, 1200 kişi de yaralandı. 1672 Kıbrıs Türkü şehit oldu.

Rum ve Yunan tarafında 4 bin kişi öldü, 12 bin kişi yaralandı.1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu.

15 Kasım 1983 tarihinde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.

GAZİ BİNBAŞI ÜSTÜGEN 1974 BARIŞ HAREKATI KAHRAMANIYDI!

Emekli binbaşı Haluk Üstügen 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda, askerleri ile savaşmış ve büyük kahramanlıklar göstermişti.

20 Temmuz 1974 gecesi 700 kişilik Rum komando taburlarları Beşparmak Dağları'na bir baskın yapmışlardı.

Mehmetçik ve mücahitlerden şehit ve yaralıların olduğu o gece, 1. Komando Taburu 2. Bölük Komutanı Haluk Üstüğen, bölüğüyle mahkum araziden hakim tepede bulunan Doğruyol bölgesine taarruz etmiş ve Rum komando taburlarını püskürterek tepeleri tekrar geri almıştı.

BEŞPARMAK DAĞLARI FATİHİ YAŞAMINI YİTİRDİ!

Üstügen, dün İstanbul’da 76 yaşında yaşamını yitirdi. 

Üstügen, bugün Levent Afet Yolal Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrası, Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Beşparmak Dağları Fatihi Haluk Üstügen hayatını kaybetti

RUMLARDAN ALDIĞI EŞYALARI YILLAR SONRA GERİ VERMİŞTİ!

Gazi Binbaşı Üstügen, savaş sırasında esir aldığı Rum asker ile 2005 yılında Geçitkale köyünde gizlice bir araya gelerek, üzerinden aldığı şahsi eşyaları iade etmişti.

Rum medyası, Türk subayın iade ettiği kimlik ve fotoğraflara geniş yer vermişti. Üstügen, Rum medyasına yaptığı "Rumlar ve Türklerin birlikte yaşayabileceği mesajı vermek istiyorum. Gelinim de bir İstanbul Rum’u" açıklamalarıyla dikkat çekmişti.

CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR TAZİYE MESAJI YAYINLADI!

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı kahramanlarından Haluk Üstügen’in hayatını kaybettiğini duyurdu.Tatar taziye mesajında, “Seni unutmayacağız kahraman komutan” ifadelerine yer verdi.

Ersin Tatar‘ın mesajı şöyle:

“Kıbrıs Barış Harekatı kahramanlarından, Beşparmak dağlarında kahramanlıklar yaratarak Barış Harekatına iz bırakan kahraman komutanımız Haluk Üstügen hakkın rahmetine yürümüştür. Ailesinin, sevenlerinin ve milletimizin başı sağolsun. Seni unutmayacağız kahraman komutanım. Mekanın cennet olsun.”

Beşparmak Dağları Fatihi Haluk Üstügen hayatını kaybetti - Resim : 2

Beşparmak Dağları Fatihi Haluk Üstügen hayatını kaybetti ile ilgili etiketler KKTC ölüm vefat barış harekatı Haluk Üstügen ersin tatar
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.