Berat Kandili orucu tek tutulur mu? 2019 kaç gün? Cuma günü oruç tutulur mu?

Berat Kandili orucu tek mi tutulur? Temize çıkma anlamı olan Berat Kandili'ne sayılı günler kaldı. Kandil çeşitli ibadetler ile idrak edilecek. Kandil yaklaşırken oruç ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Peki Berat Kandili orucu ne zaman tutulur? Tek mi tutulur? sorularının cevapları detayları haberimizde...

Berat Kandili orucu tek mi tutulur? Bu yıl 19 Nisan'da Berat Kandili idrak edilecek. Şaban ayının 14.gününe denk gelen Berat Kandili Müslüman alemi tarafından büyük bir coşkuyla bekleniyor. Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Peki Berat Kandili orucu tek mi tutulur?

BERAT KANDİLİ ORUCU TEK Mİ TUTULUR?

Alimler, Peygamber Efendimizin aşağıdaki hadisi şeriflerin ışığı altında yalnızca cuma, cumartesi ve pazar günleri oruç tutulmasını mekruh olabileceğine kanat getirmişlerdi. Bu ise farz ve vacip oruçlar dışında kalan örneğin kandili orucu gibi nafile oruçlar için geçerlidir. Bu sebeple 2019 Berat Kandili için 19 Nisan Cuma ve 20 Nisan Cumartesi olmak üzere iki gün oruç tutmakla mehruhluk ciheti kalkmış olur.

"Cuma günü bir bayram günüdür. Bayram gününüzü oruç günü yapmayın." (Müsned, II/303)

"Üzerinize farz olan oruç müstesna, cumartesi günü oruç tutmayınız." (İbni Mâce, Sıyam: 38)

"Cumartesi ve pazar günleri müşriklerin bayram günleridir. Ben onlara muhalefet etmek isterim." (Neseî, Cum'a: 1)

"Geceler arasında sadece cuma gecesini ibadete tahsis etmeyin; yine günler arasında oruç tutmak için sadece cuma gününü tahsis etmeyin. Ancak sizden biri âdeti olan bir orucu tutuyorsa bu müstesnadır."

 BERAT GECESİ'NİN 5 ÖZELLİĞİ

1- Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.

2- O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.

3- İlâhi rahmet yayılır.

4- Mağfiret gecesidir.

5- O gece, Resûlüllah'a şefaat hakkının tamamı verilmiştir.

Berat Kandili orucu tek tutulur mu? 2019 kaç gün? Cuma günü oruç tutulur mu?

BERAT KANDİLİ DUASI

Berat Kandili, borçlardan kurtulma manasına geldiği için özellikle samimi ve halis niyetle dua edilmeli, Allah'a yakarılmalıdır. Peki nasıl dua etmeli? Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir:

"Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin."

Bununla birlikte fikir vermesi açısında evliyaların şöyle bir duası vardır:

"Allahım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, 'Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır."12

BERAT NE DEMEK?

Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. Berat Kandili aynı zamanda Rahmet Gecesi gibi adlarla da anılır. Kur'ân-ı Kerim'de, suçsuzluk, kurtuluş belgesi (Kamer, 54/43) ve müşriklerle her türlü ilişkiyi kesme, onlardan uzak durma (Tevbe, 9/1) anlamlarında iki yerde berâet kelimesi geçmektedir. Hadislerde ise genellikle, günahtan kurtulma, bir iş veya zümreden uzak durma anlamlarında kullanılmıştır.

Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Berat gecesinin fazileti amel defterinin yazılmasından ileri gelir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin fazilet ve önemini şöyle anlatmıştır;

-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
-Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur

Berat Kandili orucu tek tutulur mu? 2019 kaç gün? Cuma günü oruç tutulur mu? ile ilgili etiketler Berat Kandili
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.