Belarus'ta Lukaşenko kazandı sokaklar karıştı

Belarus’ta bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı. Sandık çıkış anketlerine göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko en çok oyu alarak seçimin galibi oldu. Katılımın yüzde 79 olduğu seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre Lukaşenko'nun yüzde 82 oy aldığı açıklandı. Bu açıklamanın ardından adaylardan Svetlana Tikhonavskaya, seçimi kendisinin kazandığını ileri sürerek seçmenleri sandık başlarına çağırdı. Bu gelişmelerin ardından sokaklar karışırken, ülkede internet erişimi kesildi.

Belerus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun görev süresinin dolması nedeniyle 9 Ağustos Pazar günü ülkede seçimler vardı. 

Pazar 20.00'da oy verme işlemi tamamlanırken, sandık çıkış anketlerine göre Lukaşenko'nun açık farkla önde olduğu ve seçimi kazandığı ileri sürüldü. 

Seçimlere katılımın yüzde 79.01 olduğunu açıklayana Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Yermoşina, kesin olmayan sonuçlara göre, Lukaşenko'nun yüzde 82 oy aldığını duyurdu.

Bu açıklamanın ardından cumhurbaşkanlığı adaylarından muhalif Svetlana Tikhonavskaya en çok oyu kendisinin aldığını ileri sürüp taraftarlarından sandıkların başına gitmelerini istedi. Yüzde 6.8 oy aldığı açıklanan Tikhanovskaya'nın çağrısının ardından Belarus sokakları karıştı. 

Başta başkent Minsk olmak üzere bazı şehirlerde seçim sonuçlarını protesto etmek isteyen göstericiler meydanları doldurdu.

İzinsiz gösteri yapan protestoculara güvenlik güçleri müdahale etti. Göstericilerin de karşılık vermesi üzerine olaylar sokak çatışmasına dönüştü.

Polisin sis bombası ve göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştığı göstericiler şehrin başka bölgelerine doğru ilerleyerek gösterilerine devam etti.

Gösteriler Mogilev, Novopolatsk gibi ülkenin başka şehirlerine de yayıldı.

Olaylarda çok sayıda gösterici ve polisin yaralandığı bilgisi de gelen haberler arasında. Ancak, şu ana kadar yaralıların sayısı konusunda açıklanmış bir sayı yok.

İçişleri Bakanlığı Minsk ve diğer bölgelerde durumu kontrol altına almaya başladıklarını duyurdu.

Yaşanan olaylar ve internet iletişimin kesilmesinin ardından sosyal medyada ülkede darbe olduğu söylentileri yayıldı. Ancak bu iddia şu ana kadar doğrulanmış değil. 

MİT'İN İSTİHBARATI İLE SUİKAST ÖNLENMİŞTİ

Belarus'taki seçimlerden önce MİT'in de istihbaratı ile Rus paralı askerlerinden oluşan 33 kişilir Wagner timi yakalanmıştı. 

Lukaşenko timin cumhurbaşkanlığı seçimlerine sabotaj ve kendisine suikast yapmak için ülkede bulunduklarını açıklamıştı.

LUKAŞENKO'NUN 6. DÖNEMİ OLACAK

Lukaşenko, siyasi hayatına ilk kez 1989’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) milletvekili seçimlerinde aday olarak başladı.

1994’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 80 oy alan Lukaşenko, bağımsız Belarus Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı oldu.

Bugüne kadar girdiği 5 seçimi de kazanan Lukaşenko, 2015’te yapılan son cumhurbaşkanı seçiminde de yüzde 83,49 oy almıştı.

Belarus'ta Lukaşenko kazandı sokaklar karıştı ile ilgili etiketler Belarus lukaşenko aleksandr lukaşenko cumhurbaşkanlığı seçimi Svetlana Tikhonavskaya

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.