Belarus hastaneleri sivillere kapattı, Rus askerlere açtı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline en büyük desteği veren Belarus'un sivil hastaneleri Rus askerlere tahsis ettiği ortaya çıktı. Ukrayna sınırına yakın bölgelerdeki hastanelerde doktorlara dışarı bilgi vermemeleri yönünde baskı yapılırken, güvenliği Rus askerler ve Rus gizli servisi sağladı.

Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'da başlattığı işgale en büyük desteği veren Belarus oldu. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko, Rus askerlerinin Belarus'un Ukrayna sınırına konuşlanmasına izin vermişti. Yaklaşık 30 bin Rus askeri, çok sayıda ağır silah ve askeri malzeme 'askeri tatbikat' gerekçesiyle sınıra yığılmıştı. Ayrıca işgalin başlaması sonrası Belarus sınırından Ukrayna'ya top atışları gerçekleşmişti.

Belarus'un Ukrayna'ya desteğinin sadece askeri alanda olmadığı ortaya çıktı. CNN'in haberine göre savaşta yaralanan çok sayıda Rus askeri Belarus'taki sivil hastanelerde tedavi gördü. Rus askerlerin mart ayında yoğun olarak mart ayında Belarus'a nakledildiği ortaya çıktı. Hastane çevresinde Rus gizli servisinin ve askeri yetkililerin yoğun güvenlik önlemleri aldığı ve Belaruslu yetkililerin doktorlara Rus askerler konusunu gizli tutmaları yönünde baskı yaptığı öğrenildi.

BELARUSLU DOKTOR ÜLKEDEN KAÇARKEN RÖNTGEN GÖRSELLERİNİ DE YANINA ALDI

Rus askerlerin Belarus'ta tedavi gördüğü iddiaları daha önce de gündeme gelmişti. Ancak Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko sayının oldukça sınırlı olduğunu açıklamıştı. Bölgede çalışan insan hakları örgütleri yaralı Rus askerlerin şubat ve mart aylarında yoğun bir şekilde Belarus'a sevk edildiğini ancak nisan ayında sevklerin durduğunu bildiriyor.

YATAKLARI RUS ASKERLER İÇİN BOŞALTTILAR

Yaralı Rus askerler en çok Gomel ve Mazyr kentlerindeki sivil hastanelere gönderildi. Mazr'de doktorluk yapan ve zorla Ukrayna'daki savaşa katılmaktan korktuğu için ülkeden kaçan bir doktor kaçarken yanında yaralı bazı Rus askerlerin röntgen görüntülerini de aldı. Güvenlik gereği CNN'nın adını Andrei olarak açıkladığı doktor, Mazyr'in sürekli büyüyen bir askeri üsse dönüştüğünü vurgulayarak, sokaklarda Rus tanklarının dolaştığını ve Rus askerlerin barlarda sarhoş olduğunu anlattı. Belaruslu doktor, yerel halkın hava karardıktan sonra dışarı çıkmaktan korktuğunu söyledi.

Doktor Andrei, Rusya'nın işgali resmen başlattığı 24 Şubat'ta hastane yetkililerinin doktorları acil toplantıya çağırdığını ve kendilerine 250 yatağın Rus askerler için ayrıldığını bildirdiklerini söyledi. Hastanede tüm ameliyatların durdurulduğunu ve olabildiğince çok hastanın taburcu edildiğini belirten Andrei, yetkililerin zorla gizlilik anlaşması imzalattığını ve Rus gizli servisinin doktorları izlediğini alattıklarını sözlerine ekledi. Askerlerin yaşının 19 ile 21 arasında değiştiğini belirten Andrei, birçoğunun bölgeye tatbikat için getirildiğini ve habersiz bir şekilde bölgeye getirildiklerini anlattı.

Belaruslu doktor, askerlerin patalamalardan kaynaklanan yaralanmalar ve silah yaralanmaları ile geldiğini söyledi. Andrei, "Ameliyat masasından çok daha fazla ameliyata ihtiyacı olan yaralı Rus asker hastaneye geldi. Ruslar, yaralıları bize bıraktılar ve onlar hakkında hiçbir şey umurlarında değildi." dedi. 28 Şubat'ta büyük bir yaralı kafilesin hastaneye geldiğini belirten Belaruslu doktor, "Onlar profesyonel kattilerdi ama tedavi etmek zorundaydık. Bütün olanlardan iğrendiğimi hissettim ama bir doktor olarak tiksinmeme izin verilmiyor" şeklinde konuştu. Öte yandan Mazyr'deki hastanede Rus Tümgeneral Sergei Nyrkov da tedavi gördü.

RUSLARIN KAYIPLARININ TAM SAYISI BİLİNMİYOR

Rusya'nın Ukrayna'daki savaştaki kayıplarının sayısı tam olarak bilinmiyor. Rusya Savunma bakanı Şoygu, savaştaki Rus kayıplarının sayısını 6 bin olarak açıklamıştı. Ancak Pentagon, ağustos ayında toplamda 80 bin Rus askerin hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını tahmin ediyordu. Belarus'tan gelen haberlerin, Rusya'nın gerçek kayıp sayısının belirlenmesinde önemli rol oynaması bekleniyor.

 

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Belarus hastaneleri sivillere kapattı, Rus askerlere açtı ile ilgili etiketler Belarus Rusya Ukrayna Hastane asker
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.