Beklenen İstanbul depreminde kaç kişi ölecek?

Celal Şengör, İstanbul'da olası büyük bir depremde can ve mal kaybına yönelik tahminlerini açıkladı.

Marmara Fayı üzerine üniversitede uzun yıllardır araştırmalar yürüten Prof. Dr. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır ve Prof. Dr. M. Sinan Özeren, Habertürk’te İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fatih Altaylı’nın İstanbul depreminde ne kadar can kaybı yaşanacağını sorması üzerine Celal Şengör, bu konuda tahminde bulunan bir arkadaşının 50 ile 100 bin arasında bir tahminde bulunduğunu, kendisinin ise daha kötümser olduğunu söyledi. Şengör şunları söyledi:

“Mustafa, 8 bin binanın yıkılacağını, ölü sayısının 50 ile 100 bin arasında olacağını, maddi zararın 50 milyar dolar olacağını söylemişti. Dedim ‘iyimser’. Zarar 50 milyar doları çok geçer. Ölü sayısı 100 bini geçer. Sadece deprem öldürmez. İstanbul’da depremin öldüreceği, yangının, paniğin öldüreceği insanlar var. Türkiye olacak yıkımı karşılayacak güçte değil.”

MAKSİMUM 7.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK
Celal Şengör, İstanbul’daki fay hatlarıyla ilgili tehlikeli bir durumun söz konusu olduğunu söyledi.

Şengör haritada geçmiş yıllara ait depremleri yorumlayarak şu ifadeleri kullandı: “Haritadaki kırmızılar deprem merkez üslerini gösteriyor. Son 10-15 yılda olan depremler. Fakat şurada çok dikkat edilecek bir şey var. Silivri ile Küçükçekmece arasındaki alanda mikrodeprem bile yok. Çok az var. Bu fayın kilitlendiğini gösteriyor. Deprem olmaması demek mutlaka kilitlendiği anlamına gelmez. Fakat deniz altında yapılan çalışmalar gösterdi ki; hareket etmiyor bu fay. Bu çok tehlikeli”. Şengör, depremi önceden bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

​Şengör, depremlerin büyüklüklerinin verilerle tahmin edilebileceğini belirtirken, “Büyük İstanbul depremi maksimum 7,6 büyüklüğünde olacak. Büyüklüğünü tahmin edebiliyoruz ama sınır vererek” ifadesini kullandı.

 

Beklenen İstanbul depreminde kaç kişi ölecek? ile ilgili etiketler İstanbul Celal Şengör deprem
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.