Bekaret değil akıl testi yapılsın

Demet Cengiz

Demet Cengiz

Meme kanseri farkındalık ayındayız. Durakta gördüğü meme kanseri farkındalık ilanına sinirlenen bir adamın “Amma meraklılar memeye. Meme demeye, meme göstermeye” diye söyleniyordu.

O organın adı meme. O yüzden meme diyoruz. Göğüs bölgenin, meme ise organın adı.

İlginç bir toplumuz. Vajina kelimesinden de rahatsız oluruz. Konuşurken, yazarken –kadınlar da dahil- her cümlesinin sonuna AMK ekleyenlerin, “Ananın a**” demekten çekinmeyenlerin kadın cinsel organının bilimsel adını söylemekten çekinmesini anlamak kolay değil tabii ki.

Kadın kelimesini biz kadınlar tekrar ede ede oturtacağız umarım.

Kadın olmak ve kadın bedeni üzerine erkeklerin bu kadar kolay laf söyleyebiliyor olması yasalarla engellenmeli. Gerçekten, bir yasa yapılmalı ve erkeklerin ağzını açması bile yasaklanmalı.

Bekaret değil akıl testi yapılsın
***
Güzel şeyler de oluyor ama!

Bugün Dünya Sağlık Örgütü, ‘Bekâret Testine Hayır’ kampanyası başlattı.

Kampanya, bekâret testinin insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekiliyor. Kampanyayla ilgili yapılan açıklamada şu satırlar dikkat çekiyor:

“Kadınların/kızların fiziksel, psikolojik ve sosyal varlıklarına zarar veren uygulama, kadın cinselliği ve cinsiyet eşitsizliği ile ilgili kalıplaşmış kavramları güçlendiriyor. Bekâret testi acı verici, aşağılayıcı ve travmatik olabilir. Bu prosedürlerin gereksiz ve potansiyel olarak zararlı olduğu göz önüne alındığında, doktorların veya diğer sağlık sağlayıcıların bunları üstlenmeleri etik değildir. Bu gibi prosedürler asla gerçekleştirilmemelidir.”

Bekâret testi birçok ülkede uzun süredir devam ediyor. Tecavüz mağdurlarının değerlendirilmesinin bir parçası olarak kabul edilmesi ülkemizde de sık görülen bir durum. Zorla bu teste tabii tutulan kadınların yaşadığı drama gözlerimizi kapatamayız. Vücut bütünlüklerine zarar veriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, ‘iki parmak kontrolü’ olarak da anılan bekâret testinin bilimsel hiçbir geçerliliği olmadığını da vurguluyor. Bu kontroller gerçekte bir cinsel birleşme yaşanıp yaşanmadığını gösteremiyor.

Tecavüz vakalarında genellikle mağdurların aleyhine, faillerin lehine (beraat etmeleri gibi) sonuçların doğmasına neden olan bekâret testi saçmalığının ortadan kalkması için başlatılan kampanyayı canı gönülden destekliyorum.
***
Hatırla!

Yıl 2016… Mısır’da bir milletvekili kadınların üniversiteye girmek için bekâret testi vermesi gerektiğini söyledi.

Yıl 2015… Avukatıyla el sıkıştığı için İranlı karikatürist Atena Farghadani’nin 13 yıl hapsi ve bekâret testinden geçmesi istendi.

Yıl 2015… Ülkemizde 8 yaşındaki tecavüz mağduru kız çocuğu için savcılık bekâret testi istedi.

Yıl 2017… Tacikistan’da eşinin defalarca bekâret testi yaptırttığı kadın intihar etti.

Yıl 2014… Brezilya’da devlet memuru olmak isteyen 25 yaşından küçük kadınların zorunlu sağlık kontrolü kapsamında bekâret testi yaptırmaları istendi.
***
Bırakın bekâret testini de, bu testi isteyenlere bir akıl testi yapalım.

Diğer Yazıları