Bedelli askerlik ücreti 39 bin 788 lira oldu

2021 yılının ilk yarısında uygulanacak olan bedelli askerlik ücret tarifeleri belli oldu. Buna göre bedelli askerlik ücreti 39 bin 788 liraya yükseldi. Öte yandan yurt dışındaki Türk vatandaşlarının döviz üzerinden yaptıkları ödemelere ise kur ayarı yapılacak.

Yeni yılın gelmesiyle beraber yeni bedelli askerlik ücretleri de açıklandı. Bedelli askerlik ücretleri 2021 yılının ilk yarısında, 37 bin 70 liradan, 39 bin 788 liraya yükseldi. Bedelli askerlik ücretini dövizle ödeyecek yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için de ücrete kur ayarlaması yapılacağı vurgulandı.

SON 1 YILDA YÜZDE 13,50 ZAMLANDI

Geçtiğimiz 2020 yılında ocak–haziran ayları döneminde 35 bin 054 TL olan bedelli askerlik ücreti son bir yılda yüzde 13,50 oranında yükselmiş oldu.

DÖVİZLE ASKERLİKTE HESAPLAMA DEĞİŞİKLİĞİ

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının dövizle askerlik bedellerinin hesabında da değişikliğe gidiliyor. Askerlik başvurusu yapan gurbetçinin ödeyeceği para tutarı, Merkez bankasınca yılın ilk mesai günü tespit edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı konvertibl döviz olarak hesaplanıyor. AK Parti Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM’ye sunulan çeşitli askeri kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifinde konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılıyor. Buna göre, gurbetçilerin ödeyeceği dövizle askerlik bedeli, başvuruyu yaptıkları tarihteki döviz kuru esas alınarak hesaplama yapılacak.

UZMAN ERBAŞLARIN YAŞ HADDİ 55 OLACAK

En fazla 52 yaşına kadar çalıştırılan uzman erbaşların tecrübelerinden daha uzun süreli yararlanmak amacıyla emeklilik yaş haddi 55 olarak değiştirilecek. Seferin gereği olarak ihtiyaç duyulması ve sağlık durumlarının elverişli olması halinde, en gençlerinden başlanarak 60 yaşına kadar da orduya alınabilmeleri sağlanacak.

Olağanüstü hal veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hallerde ihtiyaç duyulanların sözleşme süreleri, talebe bakılmaksızın ilgili kuvvet komutanı kararıyla 60 yaşına kadar birer sene uzatılabilecek.

SAĞLIK ASTSUBAYLARININ EK ÖDEME SORUNU ORTADAN KALKIYOR

Sağlık astsubaylarına sağlık hizmeti tazminatı olarak 2020’nin ikinci yarısında 733.69 TL ödeniyor. 375 Sayılı KHK uyarınca astsubaylara yapılan ek ödeme ise 983,14 TL ile 997,82 TL arasında değişiyor. Sağlık hizmeti astsubayları, diğer astsubaylara yapılan ek ödemeden yararlanamıyorlar. Ek fayda sağlamak yerine sağlık astsubaylarını cezalandırıcı nitelikteki bu mağduriyeti giderilecek, diğer astsubaylara ödenen ek ödemeden yararlanabilecekler.

Bedelli askerlik ücreti 39 bin 788 lira oldu ile ilgili etiketler TBMM Bedelli askerlik döviz Milli Savunma Bakanlığı askerlik ücreti türk vatandaşları
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.