Bedava soğumanın 10 yolu!

Mikdat Kadıoğlu

Mikdat Kadıoğlu

İnsanlığın uzun yıllar boyu klimasız yaşadığını unutmayın. Sizin vücudunuz da bugünler artan yaz sıcaklıklarına ayak uydurabilir. Bunun için gündelik hayatınızda değişikliğe gitmek ve ısıyı yenmek için bazı şeyler yapmalısınız. İşte meşhur Prof. Dr. Mike Judgeson’a göre vücut sıcaklığınız tehlikeli seviyeye ulaşmadan önce yapabileceğiniz 10 basit şey:

1. Islan. Anında serinlersiniz ve etkisi 1 veya 2 saat sürer. Bunun için tişörtünüzü ılık suyla ıslatıp vantilatör önüne veya rüzgarda oturun. Banyo küvetini ılık su ile doldurup içine de oturabilirsiniz. Ya da ayaklarınızı soğuk bir kova suya sokabilirsiniz. Ellerden, ayaklardan, yüzden ve kulaklardan daha fazla enerji kaybettiğimiz için bunları soğutabilirseniz vücudumuzu da soğutmuş oluruz.

2. Terle. Terin buharlaşması vücuttan enerji kaybına ve soğumaya neden olur. Bunun için de havanın buharlaşmaya müsaade edecek kadar kuru olması gerekiyor. Bu nedenle sıcak ve nemli havalarda “cereyanda kaldım” filan demeden, terli bir şekilde kendinizi serin bir rüzgarın veya vantilatörün önüne koyunuz.

3. Giyin veya soyun. Duruma göre giyinmeniz gerekmiyorsa, hiç bir şey giymeyin. Bu serinlemenin en doğal yoludur. Yine duruma göre, evde mayo veya iç çamaşırınızla dolaşın. Kuru ve çok güneşli bir yerde dışarıdaysanız pamuk gibi doğal ve açık renkli kumaşlarla baştan ayağa kadar örtünün. Böylece cildinize gölge yapıp güneşten ve sıcaktan bir ölçüde korunabilirsiniz.

4. Alt kata in. Sıcak hava, soğuk havadan daha hafif olduğu için üst katları daha fazla etkiler. Bu nedenle alt katlar ve özellikle bodrum katları daha serindir.

5. Havayı hareket ettir. Üst katlardaki pencereye vantilatör koyup içerideki sıcak havayı dışarı atın. Gündüz tavan, ayaklı veya masa üstü vantilatörler ile odalardaki havayı hareket ettirin. Akşam ve gece ise dışarıdaki daha serin olan havayı içeri alıp odalar arası hava sirkülasyonu oluşturmak için karşılıklı olarak pencere ve kapıları açın. Sabah güneş binaya vurunca, bütün pencere ve kapıları kapatıp gün boyunca dışarıdaki havanın içeridekinden daha serin olana kadar kapalı tutun.

6. Perdeleri kapat. Gündüz perde ve varsa kepenkleri kapalı tutmak güneşin içeri girip evi ısıtmasını engeller. Alüminyum folyo ile camları kaplamak en iyisi.

7. Elektrikli ısı kaynaklarını kapat. Lamba, fırın, vb. gibi ısı kaynaklarını kapatın. Özellikle gündüz fırın ve ocakları kullanmayın. Soğuk yiyecekleri veya mikrodalga fırınları tercih edin. Kullanılmadığı zaman TV ve bilgisayarları da kapatın.

8. Acılı ye. Sıcak memleket ve bölgelerde biber, vb. baharatlarla acılı hale getirilmiş yiyecekler yaygındır. Bunun nedenlerinden biri de acılı yiyecekler, terlemeyi ve dolayısıyla buharlaşma ile soğumaya neden olmasıdır.

9. Gölgede otur. Aşırı hareket ederek boşuna kendinize vantilatör etkisi yapmaya çalışmayın. Aşırı hareketlerde bulunursanız sıcağı daha fazla hissedersiniz. İşlerinizi sabahın erken saatleri veya geceye aktarıp günün en sıcak saatlerinde gölgede oturun, ya da klimalı alış veriş, vb. merkezlerde vakit geçirin. Unutmayın gölgenizi görmüyorsanız gölgeye kaçın!

10. Salatalık ile soğu! Buzdolabından alınan bir salatalığı dilimleyip alnınızın ortasına yapıştırın; oruçluysanız yemeyin! (İnanmazsanız bir deneyip görün.)

Özetle sıcak günlerde, gölgede ve beyaz kalın; hafif, yavaş ve sulu bir yaşam sürün!..

Diğer Yazıları