Bazı komutanlar neden rahatsız?

Emekli amirallerin tepki toplayan muhtırasının ardından bu bildirinin arkasında kimlerin olduğu sorgulanmaya başlandı. İngiliz Bloomberg ajansında çıkan bir haberin satır aralarında ise bu konuyla ilgili önemli bilgiler yer alıyor. Söz konusu haberde Türkiye'nin savunma sanayindeki atılımından övgüyle bahsediliyor ve askeri vesayetin sona erdirilmesinin etkilerine dikkat çekiliyor! Bakın askeri vesayet sonrası ortaya nasıl bir tablo çıktı ve bu kimlerin düzenine çomak soktu...

Türkiye pazar gece yarısı 104 emekli amiralin yayınladığı bildiriyi konuşmaya devam ediyor. Söz konusu muhtıraya çok sayıda tepki gelirken, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin arkasına sığınılarak hazırlanan muhtıranın gerçek sebebi ve arkasındaki asıl motivasyon merak konusu oldu.

Söz konusu bildiri bazı kesimler tarafınan "İfade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmek istense de emekli amirallerin bu hamlesi asker kökenli isimlerin sivil siyasete müdahalesi olarak algılanıyor.

Türkiye'de uzun süredir tartışma konusu olan askerlerin sivil siyasete müdahalesi bazen askeri darbelerle bazen ise verilen muhtıra ve bildiriler yoluyla gerçekleşti. Türkiye'de yakın tarihe kadar "Genç subaylar tedirgin" vb. manşetler ile seçilmiş iktidara istikamet verilmek istendi, andıçlar hazırlandı. Seçilmiş iktidar son olarak da FETÖ'cü askeri darbe girişiminin hedefi oldu!

BAZI KOMUTANLAR NEDEN RAHATSIZ?

Diğer yandan, emekli amirallerin bildirisi ile birlikte bazı komutan ya da emekli askerlerin Türkiye'nin gidişatından neden hep rahatsız duydukları. Siyasi iktidarın kararlarına neden muhalefet ettikleri merak konusu...

Bu noktada, İngiliz basınında yer alan bir haberin satır aralarında önemli bazı mesajlar verildi.

İngiliz Bloomberg'in yayınladığı son haberde Türkiye'nin savunma sanayindeki dev atılımına vurgu yapıldı. Söz konusu haberde özellikle Bayraktar'ın ürettiği yerli SİHA'ların başarısına dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncüsü olduğu yerli savunma sanayi politikasına övgüler yer aldı.

Söz konusu haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savunma sanayisinde kontrolü komutanlardan almasının ardından büyük bir atılıma gidildiği savunma sanayisinde ihracatın geçen yıl 2 milyar doları aştığı kaydedildi. Yapılan yatırımlarla birlikte istihdamın arttığının vurgulandığı haberde ayrıca savunma alanında ithalatın yüzde 59 düştüğünün de altı çizildi.

SİLAH ALIMLARINDA RÜŞVET İDDİALARI VARDI

Türkiye'de savunma sanayinde yapılan atılımların öncesinde özellikle ABD'den silah alımlarında bazı komutanların rüşvet aldığı iddia ediliyordu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2013 yılında yayıladığı bir raporda o döneme kadar Türkiye'nin silah alımlarında şeffaflık karnesinin oldukça zayıf olduğunun altı çizilmişti.

Öte yandan ABD'de hurdaya çıkmış silahların Türkiye'nin ithal etmesi de tartışma yaratan bir başka unsur olmuştu. ABD, 2013 yılında Türkiye'ye artık hurdaya çıkmış fırkateynleri hibe etmek için girişimlere başlamış, bu durum büyük tepki toplamıştı.

Bazı komutanlar neden rahatsız? ile ilgili etiketler emekli Savunma sanayi Türkiye amiral bildiri muhtıra
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.