Bayramda çalışanlara Pazar günü dahil çift mesai! Maaşlara 4.5 günde 639 lira ek ücret veriliyor

Ramazan Bayramı tatilinde çalışacaklar için yasal haklar bir kez daha ön plana çıktı. Bu çalışmaların karşılığında tatil dönemi içerisinde çalışanlar kadar izne çıkanlarda söz konusu olacak. Pazar günü başlayacak olan tatil bayram günlerinde devam ederken maaşlara ek mesai ücreti gündemde yer alacak.

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda idrak edilecek olan Arefe Günü ile beraber bayram tatili saat 13.00’dan itibaren resmi olarak start alacak. 2022 Ramazan Bayramı’nın ilk günü 2 Mayıs, ikinci günü 3 Mayıs, son günü ise 4 Mayıs’ta kutlanacak. Bu dönem içerisinde fırından markete, ihracatçısından imalatçısına kadar pek çok sektörde milyonlarca işçi işbaşı yapmaya kaldığı yerden devam edecek. Yasalar gereğince de bayram tatilinde çalışanlar için çeşitli haklar ön planda yer alacak.

Bayramda çalışanlara Pazar günü dahil çift mesai! Maaşlara 4.5 günde 639 lira ek ücret veriliyor

Bayramlar daha önceden de bilindiği üzere resmi tatil olarak anılmaktadır. İş Kanunları çerçevesinde bir işçinin bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için toplu iş sözleşmesi ya da iş sözleşmesinde hüküm bulunması gerekmektedir. Eğer ki sözleşmelerde bu konuda hüküm olmaması halinde ise ulusal bayram ve tatil günlerinde çalıştırılacak işçiden yazılı izin alınması zorunludur. Genel tatil günlerinde de işçi kaç saat çalışmış olursa olsun, tam günlük ücrete hak kazanmaktadır.

Çalışmayan işçilerde resmi tatil günlerinde işe gitmeseler bile maaşlarını tam alırlar. Resmi tatillerde çalışanlara ise çalışılan her gün için ekstra bir günlük ek mesai ödenmek zorundadır. Çift mesai, 3 günlük bayram süresi ile Arefe günü öğleden sonra yapılacak çalışmaları da kapsayacak şekilde hesaplanmaktadır. Normal şartlarda da Ramazan Bayramı için 3.5 günlük süre göz önüne alınır. Ancak bu yıl Arefe’nin pazar gününe denk gelmesi hesapları az da olsa değiştirmiştir.

Bayramda çalışanlara Pazar günü dahil çift mesai! Maaşlara 4.5 günde 639 lira ek ücret veriliyor - Resim : 2

Bir çalışanın ‘hafta sonu tatili hakkı’, ulusal bayram ve genel tatil günlerinden önce gelir. Haftalık 45 saati dolduran işçiler 1 gün tatil hakkı kazanırlar. İşçi o gün hiç işe gitmese 1 ek mesai, eğer çalışırsa 2 mesai ücreti alır. Söz konusu tatil günü işçinin hafta sonu tatili sayıldığından çalışması karşılığında mesaisini yüzde 50 zamlı alır. Böylece de hafta sonu tatilinde çalışan işçiye 2.5 gün ek mesai ücreti ödenir. Yani hafta sonu tatili; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne denk gelen pazar ve 3 bayram gününde çalışana toplam 8.5 gün ek mesai ücreti ödenecektir. Bu fark Arefe günü olmasından değil hafta sonu izninde çalışma yapılmasından kaynaklanmaktadır. Hafta sonu pazara denk gelmeyenlere ise 1 Mayıs tatil olmasından dolayı çift mesai ödenecektir.

Asgari ücretli bu yıl için net 4 bin 253 lira aldığından dolayı bir işçiye günlük net 142 lira ödenmesi gerekir. İşçi haftasonu tatilini pazar yapıyorsa ve arefe dahil tüm bayram süresince çalıştıysa 8.5 günlük ek mesai almaya hak kazanır. Bunun 4 ek mesai ücreti zaten asgari ücretin içerisindedir. Dolayısıyla 4.5 günlük ek mesai ücreti tutarında yani 639 lira (142x4.5) ilave ödeme yapılacaktır. Bayramlarda yapılan çalışmaların karşılığının bir sonraki ücret ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

Bayramda çalışanlara Pazar günü dahil çift mesai! Maaşlara 4.5 günde 639 lira ek ücret veriliyor ile ilgili etiketler Ramazan Bayramı Mesai ek mesai
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.