Bayan neden denmez? Neden Bayan değil kadın? Bayan kelimesi niçin sevilmez?

Bayan kelimesinin kadını cinsel kimliğinden uzaklaştırdığını düşünenler için bayan yerine kadın denmesi daha kabul edilir bir hitaptır. Türkiye'de yaşanan kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz vakaları bazı kavramlar konusunda hassasiyet gösterilmesine neden olmuştur. Peki, bayan neden denmez? Neden bayan değil de kadın?

Bayan kelimesinin kullanılması, üzerinde en çok tartışılan konuların başında gelir. Öncelikle belirtmek gerekir ki, kadın ve erkek kelimeleri cinsiyet belirtmek için kullanılır. 'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri ise cinsiyet belirtmeye gerek duyulmadığı durumlarda, birer hitap şekli olarak kullanılır. Peki neden bayan denmemelidir?

BAYAN NEDEN DENMEZ?

Bayan ve kadın kelimelerinin kullanımında yaşanan tartışmalar hep olagelmiştir. Kadın kelimesi cinsiyet ayrımı için kullanılır. Bayan kelimesinin kullanım alanı ise daha çok saygı anlamındadır. Bay – bayan kullanımlarında cinsiyet ayrımlarına gerek duyulmadığı için doğrudan hitap olarak kullanılır. Bundan dolayı kadınların cinsiyetlerinden bahsedilmesi halinden kaçınılması düşünüldüğünden bayan kelimesi kullanılmaz.

Kibar olmak, daha naif bir izlenim verebilmek için bayan kelimesi yerine hanımefendi kelimesinin kullanılması daha fazla kabul görmektedir.

TÜRK DİL KURUMU'NA GÖRE KADIN KELİMESİNİN ANLAMI!

Kadın kelimesinin karşılığı yetişkin dişi bir birey anlamına gelir. 18 yaşını doldurmuş olan insanlar yetişkin kabul edilir ve TDK’ya göre kadın olarak adlandırılır. Buna göre Dünya Kadınlar Günü kutlanılmaktadır.

Bayan değil kadın... Ama neden?

TDK’ya göre bayan kelimesi ise isim ve soy isim önüne getirilen saygı sözcüğüdür.

Bayan neden denmez? Neden Bayan değil kadın? Bayan kelimesi niçin sevilmez? ile ilgili etiketler Kadın bayan neden denmez
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.