Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü!

Türkiye'de başörtülü kadınlara yönelik ayrımcılık çeşitli kesimlerde hala devam ediyor. Bunun son örneği iddiaya göre ünlü bir market zincirinde yaşandı. Didem Batal adlı genç kadın yaşanan ayrımcılığı ve sonrasında yaşadıklarını sosyal medyadan anlattı. Hakkını hukuki alanda arayacağını söyleyen Batal'a birçok kurum ve kişiden destek yağdı...

Üniversite mezunu genç bir kadın olan Didem Batal iddiasına göre, 28 Nisan 2020'de Adecco firması yetkilisi ile görüştükten bir gün sonra İstanbul Akmerkez'de şubesi bulunan market zincirinin şubesinde sabah saat 9 itibariyle çalışmaya başlıyor.

Başörtülü fotoğraf ve CV ile başvurusunu gerçekleştirip işe kabul edildiğini belirten genç kadın aynı gün, çalışmaya başladıktan 8,5 saat sonra Adecco firmasından telefonla aranıyor. Arayan yetkili iddiaya göre Batal'a mağazanın türbanlı çalışan istemediğini bu nedenle işten çıkartıldığını söylüyor.

Bunun üzerine hemen mağaza müdürünün yanına gittiğini belirten Batal, kendisine başörtüsünü çıkartıp çalışabileceğinin söylendiğini ileri sürüyor. 

Batal bu süreci sosyal medya hesabından şöyle anlatıyor...

"@macrocenterTR Akmerkez şubesine 29.04 tarihinde sabah 9 da çalışmaya başladım ve akşam 5.30 civarında şirketten aradılar başörtülü çalışamayacağımı mağazanın türbanlı istemedigini söylediler ve isten çıkarıldım. Bu sistemden daha önce haberleri yokmuydu? Bu nasıl terbiyesizlik!"

Tabi bunu duyunca hemen mağaza müdürünün yanına görüşmeye gidildi saolsun kendiside başörtüsünü çıkarıp devam edebilecegimin imkanı olduğunuda dile getirdi. Şok üstüne şok yaşadığım bi durum."

Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü!

Batal, bu paylaşım üzerine mağazanın iş akdinin başörtülü olması nedeniyle feshedilmediğini ileri sürdüğünü belirtiyor. Üzgün ve kırgın olduğunu ifade eden genç kadın yaptığı yazılı açıklamada ise aslında mağazadan sadece bir özür beklediğini vurguladı. Ancak bu yapılanların ardından hukuk önünde hakkını arayacağını ifade etti. 

Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü! - Resim : 2

İşte Didem Batal'ın yukarıdaki mesajına eklediği açıklamasının tamamı...

Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü! - Resim : 3

Tweetini silmesi için tehdit edildiğini de belirten Didem Batal'a bu mesajlarının ardından destek yağdı. 

Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü! - Resim : 4

İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Batal'dan yardımcı olmak için iletişim bilgilerini talep ederken, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) "İnanç temelli ayrımcılık, temel insan hakları ihlalidir. Hiç kimse dini inancı sebebiyle bir kurum, kişi veya grup tarafından ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Başörtünüz nedeniyle ayrımcılığa uğradıysanız, kurumumuza online olarak başvurabilirsiniz." dedi ve başvuru linkini paylaştı. 

Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü! - Resim : 5

Batal'ın uğradığı ayrımcılığa Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Hala mı ayrımcılık, hala mı saçmalık? Didem Hanım bu konuda istediğiniz takdirde gönüllü hukuk hizmeti vereceğiz. Suç işleyen bu hukuk tanımazlara hukuku öğreteceğiz. İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun bu konularda kararları vardır.Bu konuyu da taşıyacağız." sözleri ile tepki gösterip hukuk tanımazlığa karşı gönüllü hukuk hizmeti vereceklerini iletti. 

Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü! - Resim : 6

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da avukatı olan Mustafa Dogan İnal da Didem Batal'a destek vererek "Genç bir insanı sadece örtülü diye işten çıkartıp,gururunu kırdınız. Bu ayrımcılık ve nefret karşısında en yüksek perdeden ses vereceğiz ve sonuna kadar takipçisi olacağız." yapılan ayrımcılığın takipçisi olacaklarını ifade etti. 

Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü! - Resim : 7

 

 

Başörtülü diye işbaşı yaptığı gün kovulduğunu ileri sürdü! ile ilgili etiketler macro center didem batal ali yalçın başörtü adecco ak merkez
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.