‘BAŞI KESİK TAVUK STRATEJİSİ UYGULUYORLAR’

SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ve Hürriyet yazarı Nedim Şener ile “Memleket Aşkına”nın yeni bölümü SuperHaber YouTube kanalında yayında…

İki usta isim SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ile Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener, “Memleket Aşkına” programının yeni bölümünde, Doğu Akdeniz’de her geçen gün daha da artarak devam eden Yunanistan’ın provokatif çıkışlarını masaya yatırdı.

Askersiz bölge olan Meis Adası’na turistik feribotlarla asker çıkartan Yunanistan’ın bu hamlesini değerlendiren Mete Yarar, "Bazı durumlar vardır ki fiili durum yaratılan etkiden çok daha büyük olabilir. Oradaki mesele silah ve asker bulundurmanın yasak olduğu bir olayın fiili olarak hayata geçirilmiş olması. İster Paris Antlaşması diyin, ister Lozan Antlaşması diyin. Bütün anlaşmalarda silahtan arındırılmış veya askeri üstlerin kurulamayacağı bölgede bize benzer jandarma teşkilatı veya polis teşkilatının vurulmasıyla ilgili izinlerin verildiği adalardan bahsediyoruz. Buraya bir tane askeri kıyafetli personel gönderilmiş olmasıyla binlerce asker gönderilmiş olması anlamında çokta fazla bir farklılık yok. Çünkü ihlal ettiğinizde her şeyi ihlal etmiş oluyorsunuz. Bu anlamda "Bu durum çok önemli değil, Türkiye’nin konumu anlamında askeri bir tehdit oluşturmayacak” tezi benim adıma çok doğru bir tez değil. Çünkü Yunanistan, bugüne kadar hep bu durumları yaptı. Daha önceki olaylara bakarsanız ilk silahlandırma çalışmaları 1960 yılında başladı. 1960’ta ilk askeri üsleri kurmaya başlıyorlar. Silahlandırılması yasak olan yerlere ilk askeri üssü kuruyorlar. Türkiye de buna karşılık olarak daha sonra Ege ordusunu kuruyor. Ege ordusunun kurulması, bu silahlandırılmayacak adaların asker getirmesiyle başlıyor. Hep bir fiili durum, gerginlik yaratıyorlar. Gerginlik durumunda da bazı yerlere asker ve üsler kuruyorlar, daha sonra o yerdeki asker ve üssleri boşaltmıyorlar, onu fiili bir durum haline getiriyorlar. Yaklaşık birkaç sene soğutuyorlar, birkaç sene sonra başka bir gerginlikle yine bir kazanım elde etmeye çalışıyorlar. Aynen Osmanlı’nın yıkıldığı dönemde Rodos’un, Girit’in, adaların, Yunanistan’ın Balkanlar’ın kaybedilmesi sırasındaki yaşanan süreçler gibi. Gerginlik ve daha sonra toprak kazanma şeklinde. Bugün gelinen noktanın da birebir fiili anlamda aynısı olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

‘BAŞI KESİK TAVUK STRATEJİSİ UYGULUYORLAR’

NEDİM ŞENER: YUNANİSTAN BAŞI KESİK TAVUK STRATEJİSİ UYGULUYOR

Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de yarattığı gerilimi değerlendiren Nedim Şener ise, "Yunanistan şu anda ‘başı kesik tavuk’ stratejisi uyguluyor. Kesik başı nerede derseniz; o baş Fransa’nın elinde. Başı kesik tavuk gibi bir oraya bir oraya savruluyorlar. Meis Adası'nda askerlerin çıkış görüntüleriyle ilgili Yunanistan genel kurmay yetkilileri “Meşru müdaafa kapsamında oraya çıktı” dediler. Bir gün sonra baktılar hukuka ve uluslararası anlaşmalara aykırı bu sefer de devlet televizyonu, “Karakol sadece oradaki bölgeye nöbet değişimi için gittiler” dediler. Bir gün önce genelkurmay kaynakları güya Türkiye’nin saldırgan politikasına karşı meşru müdaafa amacıyla çıktı, bir güç gösterisi. Ertesi gün fıs diye söndüler. Yunanistan Türkiye’yi Doğu Akdeniz konusunda kendi bellediği alana çekmeye çalışıyor. Öbür tarafta adalarda kısmi olarak silahlı askerli faaliyetleriyle de Türkiye’yi hata yaptırmaya, uluslararası anlaşmaların dışına çıkmaya, işgalci gibi göstermeye, hatta bu yolla Türkiye’yi Avrupa Birliği ve diğer yaptırımlarla karşı karşıya bırakmaya çalışan bir unsur var." dedi.

Mete Yarar ve Nedim Şener ile “Memleket Aşkına”nın tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

‘BAŞI KESİK TAVUK STRATEJİSİ UYGULUYORLAR’ ile ilgili etiketler Mete Yarar Nedim Şener Yunanistan Memleket Aşkına

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.