Baş ağrısına ne iyi gelir?

Baş ağrısı en sık görülen şikayetlerin başında gelir. Baş ağrısı problemi olanların oranı toplumda %90'lara kadar ulaşır. Baş ağrısı probleminin neden olduğu ve nasıl geçeceği araştırılan konular arasında. Peki, baş ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikayetlerin başında gelir. Sebebi çoğunlukla oğunlukla migren ve sinüzit gibi rahatsızlıklara bağlanan baş ağrısının neden olduğu ve nasıl geçeceği araştırılan konular arasında. Peki, baş ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Baş ağrısına ne iyi gelir?

YÜZ ve ağız bölgesinde bulunan tüm oluşumların hayati önem taşıdığını belirten Çene Eklemi Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tınastepe, çene bölgesinde konuşma, çiğneme, yutkunma ve solunum gibi çok önemli fonksiyonların yapıldığının altını çizerek bu sistemde çene eklemi kaslarının, çiğneme kaslarının, dişlerin, tükürük bezlerinin, yanakların ve dilin bulunduğunu ve bu sistemin en önemli parçasının da çene eklemi olduğunu söyledi.

"ÇENE EKLEMİ AĞRISININ BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR"

Ağız ve çene bölgesinde oluşabilecek bir zararın diğer sistemin bütün parçalarını etkileyeceğini belirten Uzman Dr. Nesihan Tınastepe, “Her yaşta görülen ancak en çok 20 ile 45 yaşları arasında görülen çene eklemi rahatsızlıklarının ve çene eklemi ağrısının birçok nedeni olabilir. Üzerinde en çok durulan sebeplerden bir tanesi dişlerin birbiriyle kapanış ilişkisidir. Eskiden daha yaygın bir düşünce olan çene eklemi rahatsızlıklarına diş kapanışları neden olur düşüncesi ile çene eklemi rahatsızlıkları tedavisinde dişlerin kapanışını düzeltme yoluna gidiliyordu ancak yapılan araştırmalarla diş kapanışının çene eklemi rahatsızlıklarında sadece yüzde 10-15 etkili olduğu anlaşıldı. Günümüzde de yine aynı sebepten dolayı dişlere ortodontik tedaviler, restoratif tedaviler yapılabiliyor ancak bu tedavi şekillerinin doğru olmadığı düşünülmektedir" dedi.

"STRES ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIĞINA NEDEN OLUYOR"

Çene eklemi rahatsızlıklarının bir diğer nedeninin travmalar olduğunu belirten Dr. Tınastepe, "Doğrudan yüz, çene bölgesine gelen travmalar ve mikro travmalar olarak ikiye ayrılır. Yüz ve çene bölgesine gelen travmalar sert veya yumuşak dokuya zarar verebilir ya da çenede kırıkların oluşmasına neden olabilir. Mikro travmalar ise çene eklemi rahatsızlıklarına sebep olur. Mikro travmaların başında diş sıkma ve gıcırdatma gelmektedir. Bunlar haricinde streste çene eklemi rahatsızlıklarının nedenleri arasındadır. Stres kaslar üzerinde etkili olarak kas spazmlarına yol açar ve bruksizmi tetikler" dedi.

ÇENE KEMİĞİ AĞRISI İLE KULAK AĞRILARI SIK SIK KARIŞTIRILIYOR

Çene eklemi rahatsızlığının en önemli belirtilerinden birinin ağrı olduğunu söyleyen Dr. Tınastepe, "Bu ağrı çene eklemi bölgesinde, baş bölgesinde, kulakta ya da boğazda olabilir. Kişiler ağrı nedeniyle ağızlarını tam açamama şikayeti yaşayabilirler. Çene eklemi kulağın hemen önünde yer alan bir eklemdir bu nedenle çene kemiği ağrısı ile kulak ağrıları sık sık karıştırılmaktadır. Kişiler baş ağrısı ile çene eklemi rahatsızlığı arasında ilişki kuramasa da bu bölgede çevre kasların bulunması nedeniyle sık sık baş ağrısı şikayeti görülmektedir. Bir diğer belirtisi ise çene ekleminde gıcırdama ya da sürtünme şeklinde seslerin gelmesidir" dedi.

Çene eklemi rahatsızlığı bulunan kişilerin yarısının herhangi bir tedavi için doktora başvurmadığını söyleyen Dr. Tınastepe sözlerine şöyle devam etti: "Ancak rutin diş muayenesi sırasında çene eklemi sorunları tespit edilebilmektedir. Çene eklemi rahatsızlığı olan kişilere ilaç tedavisi, ağız içi aparey tedavileri uygulanmaktadır. Ağız içine yerleştirilen apareyler ile uykuda bruksizmin ortaya çıkarabilecek rahatsızlıkları engellemekte ya da disk kayması, diskin yerinden çıkması gibi durumlarda yine ağız içi apareylerden yararlanılmakta ve bu tedaviler yüzde 85 oranında başarılı olmaktadır. Hastada büyüme anomalisi varsa, tümörler bulunuyorsa ve ağrısı sosyal hayatını etkiliyorsa son çare olarak cerrahi tedaviler tercih edilmektedir."

Hastaların çene eklemi rahatsızlıklarının belirtilerini önemsemeleri gerektiğinin altını çizen Uzman Dr. Neslihan Tınastepe, çene eklemi rahatsızlığı için ayrı bir eğitim dalının olmadığını ve tedavi yapacak hekimin hastadaki tüm verileri toparlayıp, değerlendirip diğer rahatsızlıklarla ayırıcı tanıyı yapabilecek bilgiye sahip olması gerektiğine vurgu yaptı.

BAŞ AĞRISI NE SIKLIKLA GÖRÜLMEKTEDİR?

Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikâyetlerin başında gelir. Baş ağrısı şikâyeti olanların oranı toplumda yüzde 90’lara ulaşır. Tüm baş ağrılarının yüzde 90’ını ise migren ve gerilim tipi baş ağrıları oluşturur.

BAŞ AĞRISININ KAÇ TİPİ VARDIR?

Uluslararası Baş ağrısı Derneği baş ağrılarını 14 ana grup ve yüzlerce alt grup olarak sınıflandırmıştır. Doğrudan doğruya baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkan, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan baş ağrıları primer baş ağrılarıdır. Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülen, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak, beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan baş ağrılarıdır.

AĞRIRILER SÜREKLİ KULLANILDIKLARINDA BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Morfin türevi olmayan ağrı kesiciler sürekli kullanıldıklarında temel olarak bağımlılık yapmaz, ancak ilaç kötü kullanımına bağlı baş ağrısı dediğimiz yeni bir ağrı türü de eklendiği için hastalar böyle hissedebilirler. Bu durumda hastanın mutlaka bir hekime başvurarak ağrı kesiciler dışında bir tedavi için yardım alması gereklidir.

İLERİ YAŞLARDA GÖRÜLEN BAŞ AĞRILARININ NEDENLERİ NELERDİR?

İleri yaşlarda başlayan baş ağrılarında öncelikle altta yatan bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır. Migren yaşla birlikte azalma gösteren bir hastalıktır. %2 oranında İleri yaşlarda başlayabilir. Özellikle ileri yaşta başlayan ve baş ağrısı nedeni olan iki hastalık temporal arterit (özel bir damar iltihabına bağlı baş ağrısı) ve hipnik (gece gelen) baş ağrılarıdır. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki bir hastada yeni ortaya çıkan baş ağrıları varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

BAŞI AĞRIYAN HASTA NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİDİR? 

İlk kez ağrıyla tanışan kişinin yaşı 10’un altında, 50’nin üstündeyse,
Daha önce mevcut olan ağrının şiddeti, şekli değiştiyse, tedaviye cevap vermiyorsa,
Baş ağrısı şimdiye kadar hayatında karşılaştığı en şiddetli ağrıysa ve ağrı bir fiziksel aktivite sırasında (ağır bir yük kaldırmak, cinsel ilişki) ortaya çıkmış ve şiddetini arttırmışsa mutlaka doktora gitmek gerekir.

Baş ağrısına ne iyi gelir? ile ilgili etiketler Baş ağrısı neden olur ne iyi gelir
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.