Barzani'den referandum açıklaması: Karar alındı, 25 Eylül referandum günü olacak!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani bölgesel hükümet ile merkezi hükümet arasındaki durumun sürdürebilir olmadığını söyleyerek, "Eğer bir savaş olacaksa çok ölümcül bir savaş olacak" diye konuştuIrak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde yapılması planlanan referandumun, bölgeyi yeni bir savaşa sürükleyeceği iddia edildi. Muhalifler Barzani’yi inadından vazgeçmeye çağırırken, Türkiye de kararın iptali için Erbil’i uyardı.

Bağdat, Tahran ve Ankara’dan gelen itirazlara ve uyarılara rağmen, IKBY Başkanı Mesut Barzani 25 Eylül’de ‘bağımsızlık referandumu’için sandıkları hazırlatıyor. Zaman daraldıkça, referandum tarihi yaklaştıkça manevra olanakları da azalıyor. Uzmanlar referandum gerçekleşirse bambaşka bir Ortadoğu’ya uyanacağımızın ve Ortadoğu’da yeni bir savaşın başlayacağının uyarısını yapıyor.

"DEFALARCA ERTELENDİ"

"Bağımsızlık referandumu"nun defalarca ertelendiğini belirten Barzani, "Eğer, 'Öncesinde bütün sorunları çözelim' diye sürekli beklersek ve eğer 'Bölge istikrara kavuşacak' diye beklersek, muhtemelen çok uzun süre bekleyeceğiz. Büyük ihtimalle referandum için hiçbir zaman bir tarih belirleme konusunda başarılı olamayacağız." diye konuştu.

Barzani, "bağımsızlık referandumu"nun iptal edilmesi veya ertelenmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine, "Bu geri çevrilemez bir karardır. Bu karar alınmıştır. 25 Eylül referandum günü olacaktır." ifadelerini kullandı.

5938fea061361f15942d8e27_2

"HİÇ KİMSE KARŞI BİR AÇIKLAMA YAPMADI"

Türkiye ve İran gibi komşu ülkelerden, ABD ve Avrupa Birliği (AB) gibi müttefiklerden negatif tepkiler geldiğinin anımsatılması ve bu konuda ne düşündüğünün sorulmasının ardından Mesut Barzani, hiç kimsenin referandumun yapılmasına karşı açıklama yapmadığını, 25 Eylül sonrası olabileceklere ilişkin endişelerin dile getirildiğini belirtti.

Bölgede bir felaket olabileceğine ilişkin sözlerini daha net bir şekilde anlatması istenen Barzani, "Bölgesel hükümet ile merkezi hükümet arasında var olan durum sürdürülebilir değil. Kan gölünden kaçınmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Eğer bir yerde savaş olacaksa, çok ölümcül bir savaş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"İBADİ İLE İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL"

Savaşın Peşmerge güçleri ile Irak güçleri mi yoksa Haşdi Şabi arasında mı olacağı konusundaki soru üzerine Barzani, bunu söyleyemeyeceğini, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile ilişkilerinin mükemmel olduğunu ve merkezi hükümetle sürekli konuları koordine ettiklerini kaydetti.

Bölgede yabancı kuvvetlerin bulunması konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine Barzani, Musul'un alınmasından sonra da bölgede silahlı güçlere ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Referandumdan sonra başkanlık ve meclis seçimleri olacağının açıklandığının anımsatılarak, başkanlık için aday olup olmayacağının sorulmasının ardından Barzani, gelecek seçimlerde aday olmayacağını bildirdi.

_97478456_4beba7cc-1d07-4b85-9e6d-b474975cc8c5_1

ASKERİ GÜÇ KULLANILACAK

Ancak asıl tepki Irak içinden gelecek. Referandum ve olası ‘bağımsızlık’, yıllardır “geliyorum” diyen Arap-Kürt etnik savaşının fitilini ateşleyecek. Bağdat merkezi hükümetinin, bu bağımsızlığa karşı, tartışmalı bölgeleri geri almak için askeri güç kullanacağı düşünülüyor. Kerkük, Hanekin ve Musul çevresindeki tartışmalı noktalar, cephenin ilk hatları olacak gibi görünüyor. Öte yandan IKBY içindeki muhalifler de referanduma karşı ve olası bir savaşta Barzani taraftarlarının karşısında olma olasılığı.

MUHALİFLER UYARMIŞTI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki muhalifler de bir iç çatışmanın çıkabileceği uyarısında bulunarak, Barzani’nin referandumu rafa kaldırmasını istemişti. IKBY “Referanduma Şimdi Hayır Hareketi”nin kurucusu Şasivar Abdulvahid, “Eğer söz konusu referandum gerçekleşirse, Kürt halkının geleceği ve ekonomisi büyük zarara uğrayacaktır. Bu referandum, açlık ve derin krizlere yol açıp, istenmeyecek bir iç çatışmanın fitilini ateşleyebilir.” uyarısında bulunmuştu.

İÇ ÇATIŞMA ÇIKABİLİR

IKBY, İslami Toplum Partisi (Komel) lideri Ali Bapir, referandumun iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Bapir ise “Halk, mevcut durumdan zaten bezmiş. Tok adam açın halinden anlar mı? Bölgemizde çok işsiz ve fakir var. Halk bu duruma tahammül edemezken, referandum sonrası daha da kötüleşmesi halinde bir iç çatışma patlak verebilir” demişti.

'İptal edilmeli'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da IKBY’de yapılması planlanan referandumla alakalı konuşarak, Türkiye’nin seçime bakış açısını dile getirdi. Çavuşoğlu, “Erbil'den beklentimiz son derece sade ve nettir. Bu referandum kararının iptal edilmesidir. Bağdat'tan taleplerinin yerine gelmesi konusunda görüşmelerini sürdürüyorlar. Bölgenin istikrarı, birliği, beraberliği çok önemli. Kürt kardeşlerimizin de menfaati ve geleceği Irak'ın birlik ve beraberliğindedir.
Bu konudaki düşüncelerimizi de kendilerine bir kez daha bugün aktaracağız” dedi.

''TÜRKİYE'DE SIKAR''

Erdoğan, böyle bir referandumun Türkiye’de olabilme ihtimaline ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Türkiye’de nerede olacak? Türkiye’de böyle bir adımı atmak sıkar. Türkiye’de böyle bir adımı atacak olanlar şu ana kadar atardı. Şu an bedelini çok ağır ödüyorlar. Türkiye’nin böyle bir adımı atacak ne bir zemini var ne de bu tür yapılanma var. Orada bir eyalet var. Eyalet böyle adımı attı. Türkiye üniter bir yapıya sahiptir. Türkiye’nin bu üniter yapısını kimsenin zedelemeye ne gücü yeter ne imkanı vardır.”

Bugün Güneydoğu bölgesinde ‘asla’ bir sorun olmadığını savunan Erdoğan şöyle devam etti: “Herkes huzur içinde, bölgedeki tüm halk birbiriyle işini yapıyor. Kentsel dönüşümlerle birlikte yeniden ihya ve inşa ediyoruz. Türkiye’nin bir güzelliği var. O da nedir biliyor musunuz? Türkiye’de Kürtçülük yoktur. Türkiye’de Kürt vardır, Türk vardır, Laz vardır, Boşnak vardır, Zaza vardır ama hepsi iç içedir. Biz bir defa biriz beraberiz, kardeşiz. Bu farklılığı orada görebilirsiniz ama bizde göremezsiniz. Onun için de attığımız bu adımlar sebebiyle Türkiye böyle bir şeye asla giremez, böyle bir şeye de fırsat vermeyiz.”

Barzani'den referandum açıklaması: Karar alındı, 25 Eylül referandum günü olacak! ile ilgili etiketler 25 Eylül Irak ABD İran Cumhurbaşkanı Erdoğan Mesut Barzani bağımsızlık referandum Ortadoğu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.