Barzani ile PKK anlaştı! Kürdistan projesine ilk adım

ABD ve Fransız heyetlerinin gözetiminde yapılan birçok gizli toplantı sonrasında sözde 25 parti, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) adıyla PKK çatısı altında birleşti. Mesut Barzani’ye yakın Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) de bu oluşuma destek verecek. ABD, ordu kurup silâhlandırdığı PKK’ya devletleşme yolunu da açmış oldu.

ABD, ordu kurup silahlandırdığı PKK/PYD’ye devletleşme yolunda ilk adımı attı. Yenişafak Gazetesi'nin manşetten yer verdiği haberde ABD, Suriye’nin kuzeyindeki Mesut Barzani’ye yakın yakın ENKS’yi (Suriye Kürt Ulusal Konseyi) PKK/PYD’ye destek vermeye ikna etti. İki grup arasında ABD arabuluculuğuyla yürütülen görüşmelerde nihai anlaşma sağlandı. Suriye’nin yüzde 26’lık bölümünü işgal altında tutun terör örgütü, bu bölgedeki diğer tüm grupları şiddet kullanarak tasfiye etmişti. Bu şiddetten Barzani’nin Suriye’deki uzantısı ENKS da nasibini almıştı. ENKS’nin büroları kapatılmış, 2011-2016 yılları arasında 52 Kürt siyasetçi kaçırılıp öldürülmüştü. Bazı isimler ise Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmıştı. Bu katliamlar nedeniyle ENKS -düne kadar- PKK/PYD’ye karşıt gruplar arasındaydı.

Barzani ile PKK anlaştı! Kürdistan projesine ilk adım

ABD-FRANSA ORTAK YAPIMI

Ancak PKK/PYD/YPG’yi bölgedeki tek güç haline getirmek isteyen ABD ve Fransa devreye girdi. PKK/PYD ile Barzani’ye yakın bu gruplar iki ülkenin arabuluculuğunda masaya oturdu. Hem Suriye’de hem de Kuzey Irak’ta ABD ve Fransız heyetlerinin de katıldığı çok sayıda toplantı yapıldı. Bu görüşmeler neticesinde geçtiğimiz mayıs ayında ENKS dışında, PKK’nın işgali altındaki bölgede bulunan diğer 25 sözde parti, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) adıyla PKK çatısı altında birleşti. PKK’nın ENKS ile yaptığı görüşmelere bu yapı üzerinden devam edildi.

DÜNYAYA DUYURDULAR

Son 1 aydır hız verilen gizli/açık görüşmelerde önceki gün PKK ile Barzanici gruplar arasında nihai anlaşma sağlandı. ABD’li büyükelçi William Roebuck ve Türkiye’nin kırmızı listede aradığı terörist Mazlum Kobani kod adlı Ferhad Abdi Şahin’in de katıldığı bir basın toplantısı ile anlaşma Kamışlı’da kamuoyuna duyuruldu. Yapılan açıklamada PKK ile ve ENKS’nin 2014’te imzalanan Duhok Anlaşması çerçevesinde birleşecekleri ifade edildi. Duyuruya göre Barzani ile PKK arasında önümüzdeki günlerde yeni bir genel anlaşma imzalanacak. Barzani’nin de imzaladığı 2014 tarihli Duhok mutabakatına göre Suriye kuzeyinde işgal edilen bölgenin yönetiminde ENKS’ye yüzde 40, TEV-DEM’e (PKK’nın uzantısı) yüzde 40 temsil hakkı verilmesi öngürülüyor. Yüzde 20’lik temsiliyet ise sözde bağımsız isimlerden oluşacak. Anlaşmaya göre savunmada ortaklık kurulacak, sözde askeri birlikler terör örgütü YPG çatısında birleşecek. Demokratik özerklik ve kanton sistemi güçlendirilecek.

CAN CİĞER KUZU SARMASI

Toplantıda konuşan terörist Ferhad Abdi, anlaşmadan dolayı ABD elçisi William Roebuck ve Mesut Barzani ile Neçirvan Barzani’ye teşekkür etti. Abdi, “Kürt birliğinin sağlanması ve tüm halk ve inançların haklarının garanti altına alındığı çok renkli ve demokratik bir Suriye için güçlü destek sunan ABD’ye teşekkür ederiz” dedi. Elçi Roebuck ise gösterdikleri özveriden dolayı PKK elebaşı Abdi ve Barzani’ye teşekkürleri iletti.

Barzani ile PKK anlaştı! Kürdistan projesine ilk adım ile ilgili etiketler ABD Fransa PKK Mazlum Kobani Mesut Barzani Kürt Ulusal Birliği Partileri Suriye Kürt Ulusal Konseyi William Roebuck
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.