Barlas'tan fiyat artışlarına karşı "Milli Koruma Kanunu" önerisi

İlk kez cumhuriyetin ilanının erken yıllarında hayata geçirilen Milli Korunma Kanunu, stokçulukla yapılan mücadele üzerine yeniden gündeme geldi... Mehmet Barlas, "Türkiye'yi yeni bir Milli Koruma Kanunu bekliyor. Ve buna da pek az kimse itiraz edecek." diye yazdı

Konuyu gündeme taşıyan Sabah Gazetesi Başyazarı Mehmet Barlas, "Kazıkçı tüccarlar" başlığını taşıyan yazısında, "Osmanlı öncesinden Osmanlı'ya ve Cumhuriyet'e bırakılan bir yetki vardır. Buna göre malların fiyatını arz ve talepten ziyade kamu ya da devlet belirler. Bu işle görevli yetkililer, zaman zaman insafsız olurlardı. Pazarları basıp satıcıları döven devlet ağaları sık sık görülmüştür. Osmanlı döneminde bunlara "savaş zenginleri, ihtikârcılar" denilirdi. Servetlerine rağmen toplumda itibarsız kişilerdi." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet döneminde ise devletin bu işe daha bilinçli şekilde yaklaştığını dile getiren Barlas, ""Milli Koruma Kanunu" çıkartılarak her maddenin fiyatını devlet belirlemeye başladı. Bu yasayı çiğneyenlere hapis cezaları verildi." dedi.

Barlas yazısının devamında şunları kaydetti;

"Bazı varlıklı aileler ise ailenin içinden birini seçip onu hapse gönderirdi.

Son dönemlerde bu geçmişi unutmaya başlamıştık. Ama virüs salgını, ekonominin bütün dengelerini bozunca ihtikârcılık da, stokçuluk da başvurulur bir yöntem haline geldi.

Döviz yükselirken acımasız bir şekilde artan market etiketleri, döviz hızla düşerken nedense inişe geçişte çok yavaş hareket ediyor.

Dahası, ellerindeki stokları bahane eden market yöneticileri de fahiş fiyatla mücadele konusunda oldukça isteksiz görünüyor.

SIRA FİYATLARI DÜŞÜRMEDE

Şimdi anladığımız kadarıyla devlet bu fahiş fiyat meselesini eskisinden daha sert ve ciddi bir biçimde ele alıyor.

Zincir marketlere konulan ilk para cezaları ürkütücü rakamlardaydı.

Mal varken ve talep de varken bazıları bu cezalara razı olabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerikan Doları'nı dize getirmesi ertesinde sıra stokçulara geldi.

Vatandaş olarak çarşıyı, pazarı gezdiğimiz zaman anormal uyumsuzluklar hemen göze çarpıyor.

Yani et fiyatından başlayıp süte kadar uzanan ürün yelpazesinde vatandaşa yönelmiş kazıklar dayanılır gibi değil.

Peki bu fahiş fiyatlarla nasıl mücadele edilecek?

Sanırım Türkiye'yi yeni bir Milli Koruma Kanunu bekliyor. Ve buna da pek az kimse itiraz edecek."

YAZININ TAMAMI İÇİN...

Barlas'tan fiyat artışlarına karşı "Milli Koruma Kanunu" önerisi ile ilgili etiketler Mehmet Barlas milli koruma kanunu stokçuluk köşe yazarları
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.