Barcelona'da şoke eden korona keşfi!

İlk kez Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktığı belirtilen yeni tip koronavirüs ile ilgili ezberleri bozacak bir gelişme yaşandı. İlk vakanın 31 Ocak 2020'de açıklandığı ülkenin atık sularında inceleme yapan viroloji uzmanları kritik bir keşfe imza attı. Barcelona'da yapılan incelemede Mart 2019'a ait atık su numunesinde koronavirüsün izine rastlandı. Benzer bir çalışma yapan İtalyan virologlar da Aralık 2019'da atık sularda koronavirüs izine rastlamıştı.

Çin, ilk koronavirüs vakasına ilişkin resmi açıklamayı Aralık 2019'un sonlarında dünyaya ilan etmişti.

Ancak Vuhan'daki bu vakanın ciddi bir salgına dönüştüğünün ilan edilmesi yaklaşık bir ayı bulmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü ise Şubat ayında uyarılarına başlamış ve 11 Mart 2020'de pandemi ilan ederek işin ciddiyetini dünyaya duyurmuştu.

Oysa İspanyol virologların yaptığı bir araştırma 3 satırda sıraladığımız tüm ezberi bozacak cinsten. 

Çünkü İspanyol bilim insanları 12 Mart 2019’a ait atık su numunelerinde koronavirüse rastladıklarını duyurdu.

İspanya’daki ilk resmi vakanın geçtiğimiz Ocak ayının sonunda görüldüğü, DSÖ'nün de bu tarihten tam 1 yıl sonra pandemi ilan ettiği düşünüldüğünde İspanyol virologların buluşu şoke edici bir keşif.

OCAK 2018-ARALIK 2019 ARASI ATIK SU NUMUNELERİ İNCELENDİ

Koranavirüs salgını nedeniyle büyük kayıplar yaşayan İspanya nisan ayının ortasından beri ülkede aralarında Barcelona'nın da olduğu bazı şehirlerin atık sularında virüse ilişkin inceleme yaptı.

İncelemede baz alınan tarih ise ilk vakanın görüldüğü 31 Ocak 2020. Bu tarihten geriye doğru 2018'e kadar atık su örneklerini inceleyen bilim insanları önemli bulgulara ulaştı. 

Ocak ayındaki incelemeler sırasında 15 Ocak 2020’de alınan bir atık su numunesinde virüs tespit edildi. Bu bilgi ülkeyi sarsan salgının aslında günler öncesinde başladığını gösteriyordu. 

İspanyol virologların Ocak 2018’den Aralık 2019’a kadar geçen sürede alınan numunelerde yaptığı analizler daha da ilginçti. Çünkü, Mart 2020’de atık sularda bulunan virüsün genomuna benzer bir çeşit koronavirüs önceki tarihlerdeki numunelerde de tespit edildi.

Catalannews’deki habere göre, araştırmaya liderlik eden Albert Bosch, atık sularda yapılan bu incelemede çok düşük seviyede de olsa SARS-CoV-2 virüsü testlerinin pozitif çıktığını ifade etti.

İTALYAN BİLİM İNSANLARI DA TESPİT ETMİŞTİ

Bu arada İspanyol bilim insanlarının keşfi Avrupa'da virüsün daha önceki tarihlerde bulunduğunu gösteren ilk araştırma da değil. Daha önce de İtalyan bilim insanları benzer bir araştırma yapmış ve Milano’daki atık su örneklerinde yaptıkları incelemede Aralık 2019 numunelerinde virüse rastlamıştı.

 

Barcelona'da şoke eden korona keşfi! ile ilgili etiketler İspanya İtalya Barcelona virolog atık su Sars-Cov2
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.