Barcelona’da 5G testleri sonucu güvercinlerin öldüğü iddiası

Son dakika... Son günlerde sıkça paylaşılan ve 5G teknolojisinin neden olduğu öne sürülen güvercin ölümleri, sosyal medyanın gündemine oturdu. Efsane dizi 'Dark'ta da işlenen kuş ölümleriyle ilgili videonun aslı ise bambaşka çıktı.

Paylaşımlarda videonun Barcelona’da 5G teknolojisinin test edildiği sırada ölen güvercinleri gösterdiği iddia edildi. Video farklı dillerde de benzer iddialar ile yayıldı. Video gerçekten Barcelona’da ölen güvercinleri gösteriyor, ancak kuşların ölüm sebebi 5G olmadığı öğrenildi.

Barcelona’da 5G testleri sonucu güvercinlerin öldüğü iddiası

VİDEO BARCELONA'DA ÇEKİLMİŞ

Teyit.org'daki habere göre; Videonun gerçekten de Barcelona’yı gösterdiğine işaret eden ilk ipucu olarak yerdeki karolardan anlaşıldı. Çiçek şeklindeki kaldırımlarda bulunan karolar, Barcelona’da yaygın olarak kullanılan ve şehirle özdeşleşmiş bir tasarıma sahip. 

Barcelona’da 5G testleri sonucu güvercinlerin öldüğü iddiası - Resim : 2

Videoda bir kişinin İspanyolca konuştuğu açıkça duyuluyor. ‘Güvercin’ ve ‘ölü’ kelimelerinin İspanyolcası olan ‘paloma’ ve ‘muerto’ kelimeleri ve Barcelona anahtar kelime olarak belirlenerek arama yapıldığında, olayın 26 Mart 2020’de yaşandığını ve görüntülerdeki yerin Eixample bölgesi, Hospital Clínic Barcelona yakınlarında bir yer olduğu yerel haberlerden öğrenildi. Haberlerde kuşların ölümüne neyin sebep olduğunun bilinmediği belirtilirken, 5G ile ilgili herhangi bir şüpheye yer verilmemiş.

Barcelona’da 5G testleri sonucu güvercinlerin öldüğü iddiası - Resim : 3

ZEHİRLENME ŞÜPHESİ

Belediye görevlilerinin güvercinlerin ölüm sebebini araştırmaya devam ettiği ve zehirlenmeden şüphelendiklerini belirttiklerinin altı çizdi. Videoda görünen yapının Mercat del Ninot olarak bilinen bir pazar yeri olduğu anahtar kelime araması yaparak ulaşılabilen bir yerel haberden öğrenilebiliyor. Yapının olduğu bölgenin sokak görüntüleri incelendiğinde ise yerdeki karoların ve kırmızı renkli sokak lambalarının videodakilerle uyuştuğu doğrulanabiliyor. 

Barcelona’da 5G testleri sonucu güvercinlerin öldüğü iddiası - Resim : 4


Barcelona Belediyesi’nden yetkililer de görüntülerin Barcelona’yı gösterdiğini 20minutes’e yaptığı açıklamada doğrulamış, ancak görüntülerin nedeninin 5G ile bağlantılı olmadığını, yapılan analizlerin zehirlenmeye işaret ettiğini belirtmiş. Yetkililerin daha önce benzer şüpheli ölüm vakalarının olmadığının altını çizdiği Barcelona’da 5G’ye ilişkin çalışmalar 2019’da başlamış. Nperf isimli, 5G ağının aktif olduğu bölgelerin ve şebeke kapsama alanlarının görülebildiği sitedeki haritadan, Barcelona’da 5G ağının aktif olduğu bir adet mor alan olduğu görülüyor. Olayın yaşandığı yer ile mor bölge arasındaki kuş uçuşu mesafe ise 3 kilometreye yakın.

Barcelona’da 5G testleri sonucu güvercinlerin öldüğü iddiası - Resim : 5

Bu iki nokta arasında benzer herhangi bir vakaya rastlanmamış olması da yetkililerin yaptığı açıklamaları destekliyor.

Barcelona’da 5G testleri sonucu güvercinlerin öldüğü iddiası ile ilgili etiketler İspanya Güvercin Barcelona barselona 5 G
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.