Bangladeş'te tecavüze idam cezası geliyor

Tecavüzün günlük sıradan bir hal aldığı Hindistan'ın doğu komşusu Bangladeş'te de kadına şiddet ve tecavüz vakaları büyük bir sorun. Bangladeş'te 8 erkeğin bir kadına tecavüz ettikleri ana ilişkin görüntülerin ardından önceki hafta da bir öğrenci yurdunda çok sayıda kişi tarafından bir kadına tecavüz edilmesi tam anlamıyla bardağı taşırdı. Sokağa dökülen halkın günlerdir süren protestoları ise hedefine ulaştı. Tecavüze idam cezası getiren yasa kabine tarafından onaylandı.

Güney Asya ülkesi Bangladeş, kadına yönelik tecavüz ve şiddete karşı düzenlenen protesto gösterilerinin ardından tecavüz suçuna idam cezası getirmek için harekete geçti. Hükümet tecavüze idam cezası öngören yasayı onayladı. Kararnamenin 13 Ekim'de yayımlanması bekleniyor.

Hükümet sözcüsü Kandaker Enverul İslam, parlamento oturum halinde olmadığından Bangladeş Devlet Başkanı Abdul Hamid'in, Kadın ve Çocuklara Baskıyı Önleme Yasası'nda değişiklik için kararname çıkaracağını açıkladı.

İslam ayrıca kabinenin tecavüz davalarının hızla tamamlanması teklifini kabul ettiğini kaydetti. Adalet Bakanı Anisul Huk da Devlet Başkanı'nın kararnameyi yarın çıkarmasının beklendiğini ifade etti.

PROTESTOLAR AMACINA ULAŞTI

Bangladeş'te mevcut yasa çerçevesinde tecavüz davalarında, kurbanın hayatını kaybettiği durumlar hariç en ağır ceza ömür boyu hapis olarak verilebiliyor. Ülkede son haftalarda işlenen cinsel şiddet saldırılarının ardından başkent Dakka'da ve diğer şehirlerde yoğun katılım yaşanan gösteriler düzenlendi.

Yerel insan hakları örgütleri, Bangladeş'te tecavüzlerin arttığını dikkat çekiyor. Bu örgütlerden Ain-o-Salish Kendra, ocak-ağustos arasında 889 tecavüz vakasının yaşandığını, 41 kurbanın hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

TECAVÜZ DAVALARI YILLARCA SÜRÜYOR

Ayrıca ülkede birçok tecavüz vakasının da nüfuzlu kişilerden korkulduğu için yetkililere bildirilmediği ifade ediliyor. Bangladeş'te tecavüz davalarının sonuçlanması bu nedenle yıllarca sürebiliyor.

Son günlerde yaşanan gösterilerin fitilini, bir grup erkeğin soydukları bir kadına saldırdığı anın videosunun, Facebook'ta paylaşılması ateşledi.

Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nun yürüttüğü soruşturma, videodaki kadına geçen yıl defalarca tecavüz edildiğini ortaya çıkarmıştı. Olaydan bir yıl sonra ise tecavüzle ilgili 8 kişi tutuklanmıştı.

ÖĞRENCİ YURDUNDA TECAVÜZ SKANDALI

Ülkede geçtiğimiz hafta ise bir kadın öğrenci yurdunda tecavüze uğramıştı. Olay, iktidardaki Avami Birliği'nin öğrenci koluna üye birçok kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanmıştı.

Bangladeş'te tecavüze idam cezası geliyor ile ilgili etiketler Tecavüz Bangladeş idam
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.