Balığın kafasından çıkartıp 10 liraya satıyorlar!

Eşkina Kötek balığının kafasından çıkarılan ve böbrek taşı düşürdüğüne inanılan ’eşkina’ taşı, tanesi 10 TL’den alıcı buluyor...

Karadeniz’de nadir avlanan bir balık türü olan ’eşkina kötek’ balığının kafasının tam ortasında taşıdığı taşların böbrek taşı rahatsızlığına iyi geldiğine inanılıyor.

Özellikle aktarlarda satılan bu taş, balığın kafatasının ikiye bölünmesiyle orta kısımdaki kıkırdaksı doku içerisinden çıkarılıyor. Nadir olarak balıkçıların ağına takılan bu balığın kafasından çıkarılan taşlar, un kıvamına gelecek kadar dövüldükten sonra limonda bekletilip içildiğinde böbrek taşını düşürdüğüne inanılıyor.

Balığın kafasından çıkartıp 10 liraya satıyorlar!

Antalya’da tanesi 10 TL’den satışı yapılan taşlara ise olan ilgi oldukça yoğun. Birleşmiş Aktar, Baharatçı ve Üreticileri Derneği üyesi Mustafa Uzun, nadir bulunması nedeniyle tane olarak satıldığını belirtti.

Balığın kafasından çıkartıp 10 liraya satıyorlar! - Resim : 2

'ZOR BULUNDUĞU İÇİN FİYATI YÜKSEK'

Taşın özelliğinin halk arasında bilindiğini belirten Mustafa Uzun, "Bu taş balığın iki gözünün arkasından çıkarılan küçük taşlardır. Belli zamanlarda yakalanan bu kötek ya da eşkina denilen balıktan elde edilir. İstisna ve zor bulunduğu için fiyatı biraz yüksektir. 10-15 TL arasında satılıyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde yaşayan vatandaşların birbirine tavsiye ettiği bir taştır" diye konuştu.

Uzun, yıllardır bu taşı sattıklarını ve olumsuz bir geri dönüş almadıklarını da anlattı.

Balığın kafasından çıkartıp 10 liraya satıyorlar! ile ilgili etiketler Antalya Karadeniz balık
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.