Baklavacıların 'midye' kavgası mahkemeye taşındı!

Antep'in dünyaca ünlü baklava üreticileri "Midye Baklava" kavgası ile gündeme geldi. Midye baklavanın tasarım tescilini alan şirketin diğer firmalara gönderdiği ihtarnameyle başlayan tartışma mahkemeye taşındı.

Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır Kahramanmaraşlı kadınlar ve tatlıcılar tarafından “bayram tatlısı” olarak yapılan midye tatlısı son yıllarda Gaziantep’teki baklavacılar tarafından da üretilmeye başlandı. İçeriğinde baklavaya göre daha fazla Antep fıstığı ve kaymak bulunan bu tatlıya şeklinden dolayı “Midye Baklava denilirken, Gaziantepli bir firmanın midye baklavanın tasarımına Türk Patent Enstitüsü (TPE)'den “tasarım tescili” alması, kentteki baklava sektöründe büyük bir kavganın başlangıcı oldu.

BAKLAVACILARA İHTARNAME

Midye baklavanın tasarım tescilini alan firma, diğer baklava üreticilerine, noter kanalıyla ihtarname göndererek, midye baklava üretimini yapmamalarını, aksi halde maddi ve manevi tazminat talebi ile suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. İhtarnameler Gaziantepli baklavacılar tarafından büyük bir tepki ile karşılandı. Midye tatlısının Kahramanmaraş kökenli olduğu, Kahramanmaraş'ın ünlü bir tatlıcı firması tarafından uzun yıllardır imal edildiğini, bu tatlının özellikle bayramlarda Kahramanmaraşlı kadınlar tarafından da yapıldığını, yıllar önce Gaziantep'e gelen Kahramanmaraşlı bir tatlı ustası tarafından çeşitli yerlerde imal edildiğini daha sonra da diğer illere de yayıldığını belirten baklava imalatçıları, konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Baklavacıların 'midye' kavgası mahkemeye taşındı!

GTO VE GSO MESLEK KOMİTELERİ TPE'YE İTİRAZ EDECEK

Midye baklavaya tasarım tescili alan firmaya tepki gösteren baklavacılar, “Öncelikle bu tatlı uzun yıllardır bölgemizde üretiliyor. İlk çıkış yeri de Kahramanmaraş’tır. Midye tatlısı yerel ve anonim bir üründür. Ayrıca bu baklava değil bir tatlıdır. Çünkü baklava tüm Gaziantep’in tescilli ürünüdür, standartları, tasarımı gibi her şeyi en küçük ayrıntısına kadar bellidir. Yani baklavanın içeriği ve şekilleri bellidir. Midye tatlısı, baklava standartlarının dışında kalmaktadır. Bu nedenle baklava diye satılması, tasarım tescili yapılması doğru değildir. Konunun yargı kararı ile düzeltilmesi için gerekmektedir. Diğer taraftan midye tatlısı ihtarname gönderen firma kurulmadan önce de imal edilmekteydi.

Bu açıdan da büyük bir haksızlık yaşanmaktadır. Gaziantep'te bütün baklavacılar baklavanın yanı sıra bülbül yuvası, şöbiyet ve türevlerini zaten üretmekte. O zaman herkes kafasına göre tescil kuruman müracat etsin ve kimisi şöbiyete, kimisi bülbül yuvasına tasarım tescili alsın. Bu yanlışın düzeltileceğine inanıyoruz. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO)'nun baklavacılıkla ilgili meslek komitleri de önümüzdeki günlerde TPE'ye itiraz başvurusunda bulunacak” diyerek tepkilerini dile getirdi.

 

Baklavacıların 'midye' kavgası mahkemeye taşındı! - Resim : 2

BAKLAVACILAR YARGI YOLUNA GİDECEK

Gaziantepli baklavacılar, haksız tasarım tescilinin iptal edilmesi için birlikte hareket etme kararı alırken, yargı yoluna başvurarak dava açmaya hazırlanıyor. Baklavacılar, midye tatlısına verilen “midye baklava” tasarım tescilinin iptalinin yanında, uğradıkları zararların da tazminini talep edecek.

KAHRAMANMARAŞLI TATLICILAR DA TEPKİLİ

Gaziantepli bir firmanın Türk Patent Enstitüsünden Kahramanmaraş'ın yerel tatlıları arasında yer alan Midye tatlısıyla ilgili tasarım tescili almasına tepki gösteren Kahramanmaraşlı tatlıcılar da “Komşumuz Gazianteplilerin kentimize ait bir tatlıyla ilgili tutuştuğu kavgayı izlerken adeta şok yaşıyoruz. Midye tatlısı evlerimizde kadınlarımız tarafından yapılan geleneksel tatlılarımız arasındadır. Kahramanmaraşlı ulusal bir çok firmanın da tezgahlarında satışı yapılan bir tatlıdır. Bu ürün baklava değil tatlıdır. O zaman bizde kalkıp Gaziantep baklavasını çeşitli formatlara sokup tasarımını mı tescil ettirelim. Komşuluğa yakıştıramıyoruz. Gaziantepli baklavacıların büyük emeklerle ürettiği bu ürünümüzün bir firma tarafından tek ele alınmasını da kabul etmiyoruz. Bizler de kendi aramızda konuyu tartışarak çözümü için ilgili kurumlara gidecek hatta coğrafi işaret alabilmek için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Baklavacıların 'midye' kavgası mahkemeye taşındı! ile ilgili etiketler Gaziantep Baklava
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.