Bakaya kalmak nedir? Ne anlama geliyor?

Bakaya kalmak nedir? Yeni askerlik sistemine yönelik yapılan düzenlemelerle alakalı detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar hakkında yer alan detaylar ise konu hakkında bilgi sahibi olmayanları meraklandırdı. Peki bakaya kalmak nedir? Ne anlama geliyor? Bakaya kalmak ne demek? Yeni askerlik sisteminde bakaya nedir? İşte yanıtı...

Bakaya kalmak nedir? Son dönemde en çok konuşulan ve gündemden düşmeyen konulardan biri de yeni askerlik sistemi oluyor. Yaşanan yeni gelişmelerle birlikte yeni askerlik sistemi hakkında detaylar orytaya çıkmaya başladı. Bakaya kalmak ile ilgili yer alan maddeler hakkında da akıllarda soru işaretleri oluştu. Bakaya kalmak nedir, ne anlama geliyor, bakaya kalmak ne demek, gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de sizler için yeni askerlik sisteminde yer alan bakaya kalmak ve yoklama kaçağı olmak konularını araştırdık ve haberimize ekledik. Peki bakaya kalmak nedir? İşte detaylar...

BAKAYA KALMAK NEDİR?

1111 sayılı Askerlik Kanunu'nda yer alan bilgilere göre; asker edildikleri halde istenildikleri sırada gelmeyenlere veya gelipte askerlik yapacakları kıtalara gitmeksizin toplandıkları yerlerden veya yollardan savuşanlara 'bakaya' deniliyor.

Kanunda yer alan diğer bilgilere göre; sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması, nedeniyle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bunlar hakkında bakaya işlemi yapılmaz. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar, bakaya olarak kabul edilirler.

Tabi oldukları celp döneminde silah altına alınacakları bildirilmiş olan yedek subay aday adaylarından, sevk öncesi hazırlık işlemlerini yaptırmak maksadıyla belirlenen tarihlerde yurt içinde askerlik şubesi başkanlıklarına gelmeyenler, yabancı ülkelerde bulundukları yerin elçilik veya konsolosluklarına müracaat etmeyenler ile sınıflandırılan yedek subay adaylarından askerlik şubesi başkanlıklarına gelip sevk tarihlerinde sevk evrakını almayanlar yahut sevk evrakını alıp kendilerine verilen yol süresi sonunda sınıf okulu veya eğitim merkezine katılmayanlardan birinci fıkrada belirtilen mazeretleri bulunmadığı anlaşılanlar bakaya olarak kabul edilirler.

Bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmi dört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.

Bakaya kalmak nedir? Ne anlama geliyor? ile ilgili etiketler asker
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.