Bakan Varank 'Uzaya siz gitmek ister miydiniz?' sorusuna cevap verdi: Ben gidemem, çünkü...

Cumhuriyet’in 100’ncü yılında bir Türk’ün Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderileceğinin açıklamasının ardından 225 kişi şartları taşıdığını belirterek uzaya gitmek için başvuru yaptı. Uzaya gitme serüveni ile ilgili açıklamalar yapan Bakan Varank, "Siz gitmek ister miydiniz?" sorusuna ise "Ben gidemem. Öyle kapalı ortamlarda bulunamam. Klostrofobim var" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Cumhuriyet’in 100’ncü yılında bir Türk’ün Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderileceğini duyurmuştu. Erdoğan, "Milli Uzay Programımız çerçevesinde bir Türk vatandaşının uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz. İçimizden biri uzaya gidecek. İnşallah onu da bizden sonra gelecek nesiller unutmayacaklar" ifadelerini kullanmıştı.

45 YAŞ SINIRI...

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye Uzay Ajansı, başvuru şartlarını açıkladı. Buna göre, Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçük, mühendislik, fen bilimleri, temel bilimler alanlarında eğitim ve tıp fakültelerinden lisans derecesine sahip ve çok iyi derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilecek.

 

UZAYA GİTMEK İÇİN KAÇ KİŞİ BAŞVURDU?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank geçtiğimiz gün uzaya gitmek için başvuru yapan kişi sayısını açıkladı. Varank yaptığı açıklamada, "Siteyi 4 milyon vatandaşımız ziyaret etti. Burada başvuru yapmak üzere sisteme kaydını yaptıran vatandaş sayımız 31 bin. 'Ben uzaya gitmek için şartları taşıyorum' diyerek kaydını tamamlayan vatandaş sayımız da şu an 225. Dolayısıyla ben bu ilginin artarak devam edeceğine inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

"BEN GİDEMEM, KLOSTROFOBİM VAR"

Öte yandan Hürriyet yazarı Hande Fırat'a konuşan Bakan Varank, "Siz gitmek ister miydiniz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Ben gidemem. Öyle kapalı ortamlarda bulunamam. Klostrofobim var"

"UZAYA GİTMEDEN ÖNCE 8 AYLIK BİR EĞİTİM ALACAK"

Varank, 'uzaya gitme' kriterlerini ise şöyle anlattı:

“Genç ve dinamik olmalı. 10 yıl mecburi hizmeti olacak. Türkiye’de konferanslar verecek. Uzay İstasyonu’nda bilimsel çalışmalar, deneyler yapacak. Buna uygun bir üniversiteden mezun olmalı. Sağlık şartları önemli. Tansiyonu olmayacak, örneğin ameliyat geçirmemiş olacak. Psikolojik testten geçecek. Uzaya gitmeden önce yaklaşık 8 aylık bir eğitim alacak."

Bakan Varank 'Uzaya siz gitmek ister miydiniz?' sorusuna cevap verdi: Ben gidemem, çünkü... ile ilgili etiketler uzay Türk bakan varank klostrofobi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.