Bakan Selçuk yeni eğitim sistemini anlattı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, NTV'de Ahmet Arpat'ın sunduğu canlı yayında ortaöğretimde 2020 Eylül ayında başlayacak eğitim döneminden itibaren uygulanacak sistemi ve neden böyle bir sisteme geçiş yapıldığını anlattı.

"19 Mayıs 2019 Gençlerle Buluşma" NTV özel yayınında Ahmed Arpat'a konuk olan Bakan Selçuk, liselerde uygulanacak yeni eğitim sistemiyle ilgili merak edilenleri anlattı:

"Eğitimin ekonomiyle buluşması son derece kritik.

Çok büyük fotoğrafa baktığınızda, biz ilk kez 2023 vizyonu diye bir döküman çıkardık. Dedik ki MEB bir sistemdir, bunun alt bileşenleri vardır. Hepsi birlikte dönüşüme tabii tutulmazsa, alt sistemde yapılan değişiklik zarar getirir.

Biz bunu sadece ortaöğretim için yapmadık, belli bir süre içerisinde 1-8. sınıflar için takvim de açıklayacağız. Biz bunu bir bütün olarak görüyoruz. Aynı takvimde olacak

"ÖZGEÇMİŞ DEĞİL ÖZGELECEK OLUŞTURMAK GEREKİYOR"

Gençleri neye hazırlıyorsunuz sorusu çok önemli. Acil problem var, nedir sınavlar vb. Asıl iş üniversite bitti, sonra ne olacak? Bunu sadece sınava hazırlanmak meselesi olarak görmüyoruz. Öğrencileri sınava değil, üniversiteye hazırlayacağız. Gençler bakın sizin özgeçmiş çabanızı anlayabiliyoruz, bizim için daha önemli olan ise özgelecek oluşturmak.

Ne biliyoruz? sorusunu sorduk, çocuklarımız bildi. Bunu yaparsak eğitim sistemi katma değer üretmez, peki ne yapmak lazım. Biliyorsunuz da bunu nasıl biliyorsunuz, bildiğini nasıl biliyorsunuz? Giderek seviye yükseliyor. Bilgi kuramı, bilgiyi kullanma yolu açısında disiplinlerarası dersler de buna destek oluyor. Bilgi sadece ezberlenen değil, yorumlanan, tartışılan bir sürece girmeli. Soru çözmek değil, sorun çözmek önemli olan.

"SORU DEĞİL SORUN ÇÖZEN ÖĞRENCİ"

Genç işe girdi, işveren sordu ne yaparsın? Genç de dedi soru çözerim, işveren der ki soru değil, sorun çözen çalışan istiyorum. Bilgi kuramı bunu sağlıyor.

Hayal-Etkinlik ve Yaşam, HEY bunun kısaltılmışı. Soru çözüyoruz da bir de hayat var. Çocukları odaya kapatıyoruz yıllarca, rüşvet veriyoruz, pasta vb. Uzun yıllar sonra dünyayı tanımıyorlar. Düğün, cenaze misafir bilmiyorlar. Genellemek istemem. Bu kadar soru çözen birinin sosyal hayatını çok zayıflatıyor. İyi bir öğrenci, ders dışında yaptıklarıyla tanınır. Hobin mi var, sosyal faaliyete mi katıldın, enstrüman mı çaldın? HEY bize bunu sağlıyor. Fiziksel aktivite olmadan bir gencin gençliğini sağlıklı sürdürmesi mümkün değil. Hayvanlara yardım olabilir, tarım olabilir, tüm bunlar tasarım beceri atöylelerinin devamı olarak yapılıyor. Bir çocuk hiç atöyle görmezse, hayatla ilişkisi zayıflıyor. Bunu düzeltmek için, çocuğun sadece düşünce değil, duygu düşünce hareket alanında da dengeli yetişmesi gerekiyor. Bunun için HEY bunun için ortam sağlıyor.

"ŞU HALİYLE SADECE SORU ÇÖZMEYE ZAMAN VAR"

"Bir çocuk düşünün, birçok çukur kazıyor, ama kuyu kazamıyor, kuyu kazamadığı için de su çıkmıyor. Birçok ülkede neden 5-6-7 ders var, Türkiye'de 15-16 ders var? Bir öğrencinin bu kadar dersi öğrenerek yolculuk yapması mümkün değil. Fiziği 2 saat alacağına 4-5 saat alsın, ama gerçekten deney yapsın. Şu haliyle zaman yok, sadece soru çözmeye zaman var."

Biz öğrencimizin hayatta ne yapmak istediğini, bunu yapmak için neye ihtiyaç duyduğunun beceri setini çıkardık. Mühendis olduğunuzda aldığınız derslerin bir kısmı mühendisliği desteklemiyor. Bunun yerine okul öncesi dönemler var. Bu çocuğun dosyası olmalı, ne yapmış, neye merak duymuş? Bütün bunları uyguladığımda, ilgi testi, yetenek testi sonucunda şunlara yatkın olduğun görülüyor. Ben öğrencime demiş oluyorum ki, sen ilgi duyduğun, yetenekli olduğun alanda eğitim al.

2024 yılı için biz yüzde 90'lara çok güzel geliriz, yeter ki finansman, öğretmen eğitimiyle ilgili sıkıntı olmasın, biz bunu çok rahat yaparız.

"ALTYAPI OLMAZSA YÖNTEM HATALI GİBİ GÖRÜLÜR"

9. sınıf, biz niye önümüzdeki sene değil de 2020 yılına sarkıtıyoruz? Öğretmen eğitimi bitmezse bu başarılamaz. Hazırlıksız yapılan her iş sonra problem yaratır. Uygulamanın altyapısı uygun olmazsa, yöntem hatalı gibi görünür.

9. sınıf temel bir sınıftaki dersler, öğrencilerimize bütünsel bir bakış sağlıyor. Fizik, kimya gibi parça parça değil de bütün olarak, sistemsel bir bakış oluşuyor çocukta. Örnek; göç, sosyolojiyle, ekonomiyle, coğrafya ile, hepsiyle ilgili."

SEÇMELİ DERSLER

Diyelim ki bir ders var, öğrenci 12. sınıfta ama o okulda o dersi verecek öğretmen yok. Artık bu çağda o dersi, o okulda yapalım mutlaka demiyoruz. Biz uzaktan ders alabilir miyiz? Öğrenme yönetim sistemleri, videolar, öğrencinin kendini denediği... Birçok dünya çapındaki üniversite dersini bu sistemle alabilirsiniz. Bizim için bunların biraz sıradanlaşması lazım. Video kütüphaneden verebiliriz, başka okullardan ders alabiliriz, çok ihtimal var ama altyapı lazım. Seneye neden başlamadık? Çünkü altyapı hazırlıyoruz bunun için.

"Hiç tarih bilmeden, sadece matematikle öğrencinin hayatı anlaması zorlaşır. Daha şuurlu olması için bir bakış açısı getiriyor bu. Öğrenci diğer ders gruplarından da ders almak zorunda. Sadece matematik alamayacak öğrenciler."

"Kredili sistem başka bir şey. Kredili sistem iyi hazırlanması gereken bir sistemdi. O dönem bir rapor yayınladım. Neden devam etmesi gerektiği için. Az önce ifade ettiğim gibi, hazırlık yetersizse problem yöntemde sanırsınız. O sene sistem pilot okullar yerine tüm ülkede denenince sorunlar çıktı. Biz bu yüzden yeni sistemi 5 yıla yayıyoruz."

Çalışanla çalışmayanı ayıracağız. Öğretmeni sınıfta güçlendireceğiz, öğretmen güçlü olmazsa öğrenci ben nasılsa geçiyorum, yatayım diye düşünür. Buna izin vermemiz mümkün değil. Bir ekosistem kurmak zorundayız, sadece derslerle olmaz bu iş, öğretmen eğitmezsen, atölyeler kurmazsan olmaz. Hepsini adım adım koyuyoruz ki birbirini tanımlasın.

12. sınıf çok önemli, üniversitenin ilk sınıfı gibi. 'Bu dersleri öğretmenler nasıl verecek?'. Benim kadar öğretmen tanıyan az kişi vardır. Bizim öğretmenlerimizle ilgili yeterli altyapı olduğunda başarmamaları mümkün değil.

Öğrencide bir sıkıntımız yok. Sınav sistemi öğrenciyi boğan şey, sınav amaç değil araçtır, sistem böyle olduğu için öğrenciler de araca yoğunlaşıyor.

YÖK ile güzel bir işbirliğimiz var. Bazı fakültelerin MEB ile ortak, ihtiyaçları gözeterek, eğitim fakültesi çalışması konusunda anlaşma sağladık. Eğitim fakültelerin 1. sınıfından itibaren mezun olacak öğrencilerin bu sisteme adaptasyonu için çalışmalarımız var. Mevcut öğretmenler için de 4-5 yıllık bir eğitim süreci olacak."

 

Bakan Selçuk yeni eğitim sistemini anlattı ile ilgili etiketler Milli Eğitim Bakanlığı Ziya Selçuk
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.