Bakan Nebati: Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar ve ihracatçılar kâr elde ediyor

Türkiye'nin ilk çeyrekte büyüme rakamları geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuya ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Bakan Nebati, Türkiye'de ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için sert önlemler almayı değil de büyümeyi tercih ettiğini bildirdi. Bakan Nebati bu sistemden dar gelirli vatandaşların kar elde edemediğini de söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk çeyreğe ilişkin milli gelir istatistiklerini paylaşmasıyla Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 oranında büyüdüğü bildirildi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti'nin geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği kampına ilişkin bir köşe yazısı kaleme aldı.

Kampta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklama yaptığını bildiren Selvi, şu ifadeleri kullandığını yazdı:

"ENFLASYONLA BİRLİKTE BÜYÜMEYİ TERCİH ETTİK"

Yaklaşan seçimlerin de etkisiyle iktidar, enflasyonla mücadelede sert önlemler almak yerine halkın gelirini arttırıcı tedbirlere öncelik veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de sunumunda “Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik. Diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik.

 

Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor. Büyümeyi tercih ettiğimiz için büyüme rakamları iyi geliyor, büyüme istihdama da olumlu olarak yansıyor. Ama biz dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik gelirlerini arttırıcı düzenlemeler yapıyoruz. Böylece onları enflasyonun karşısında korumaya çalışıyoruz” diyor.

"AMERİKALILAR İHTİYAÇLARI KADAR ALIYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Rize-Artvin havaalanının açılışı sırasında sohbet etmiştim. Nebati o sırada sektör temsilcileri ile toplantılar yapıyordu. “Enflasyonun yüzde 20’sinin fiyatlar yükselecek düşüncesiyle yapılan fahiş fiyat artışlarından kaynaklandığını tespit ettik” demişti.

 

Eski bir ekonomi bakanı ise “ABD’de son 40 yılın en büyük fiyat artışı yaşanıyor. Amerikalılar yüksek enflasyon nedeniyle bir şok yaşadılar. Ama onlarla bizim aramızda bir fark var. Onlar önümüzdeki günlerde enflasyon oranının düşeceğine inanıyorlar. O nedenle ihtiyaçları kadar alıyorlar. Bizde ise tam tersine önümüzdeki günlerde fiyatlar artacak beklentisi var” demişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin yüzde 20 diye oran verdiği bu döngüyü kırmak lazım.

Bakan Nebati: Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar ve ihracatçılar kâr elde ediyor ile ilgili etiketler enflasyon nureddin nebati
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.