Bakan Muş duyurdu: İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı!

Eylül ayı ihracat rakamları açıklandı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un yaptığı açıklamaya göre bu ay ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Eylül ayı ihracat rakamları geçen aya göre yüzde 30 artarak 20,8 milyar dolar oldu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, eylül ayına ilişkin ihracat rakamlarını açıkladı.

Buna göre eylül ayında ihracat yıllık yüzde 30'luk artışla 20,8 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 12 artışla 23,4 milyar dolar olarak kaydedildi. Eylülde dış ticaret açığı ise yüzde 46,4 düşüşle 2,6 milyar dolar oldu.

YILLIK HEDEF AŞILDI

2021 yılı ocak-eylül döneminde ise ihracat geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 36 artarak 161 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 12 ayda yapılan 212,2 milyar dolarlık ihracatla 211 milyar dolar olan yıllık hedef de aşılmış oldu.

ÇELİK, SEKTÖRLER ARASINDA İLK KEZ ZİRVEDE

Eylülde geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; 23 sektör ihracatını artırırken 2,6 milyar dolarlık ihracatla çelik, sektörler arasında ilk kez zirvede yer aldı.

YENİ BİR CUMHURİYET TARİHİ REKORU KIRILDI

Rakamlar hakkında bir değerlendirme yapan Bakan Muş, "İhracatımız ekonomimizin lokomotifi olmaya devam ediyor. 20.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Cumhuriyet tarihinde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiğini aşmış bulunmaktayız." dedi.

''HEDEF OLAN 211 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTIK''

Bakan Muş, "Son 12 aylık ihracat 212,2 milyar dolar ile yeni bir Cumhuriyet rekoru kırdı. Bu değerle yıl sonu Orta Vadeli Program hedefi olan 211 milyar doların üzerine çıktık" ifadelerini kullandı.

''İHRACATI GELİŞTİRME FONU'NU KURGULADIK''

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurulacağını açıkladığı İhracat Geliştirme Fonu'na da değinen Bakan Muş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği İhracatı Geliştirme Fonu'nu kurguladık. Bu fonla sadece ihracatçılarımıza hizmet verecek bir finansman imkanını sunacağız" diye konuştu.

TİM BAŞKANI: 5 SENE İÇİNDE 300 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "İhracatçılarımız sayesinde, küresel krizlerde, üretimini aksatmamayı, siparişleri yetiştirmeyi başaran tek ülke olarak öne çıktık" dedi.

Gülle, "Dünya bunun farkında, fuarlarımızda görüyoruz ki yabancılar sırada bekliyor. Şu an tam kapasite çalışmamız, gelen taleplere yetişemememiz daha başlangıç. Son 13 ayın 11'inde ihracat rekorları kırdık. İnşallah 2026'da, 5 sene gibi kısa bir sürede 300 milyar dolara ulaşacağız" diye konuştu.

 

Bakan Muş duyurdu: İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı! ile ilgili etiketler Rekor İhracat Muş Ticaret Bakanı Bakan
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.