Bakan Kurum herkesin aklındaki sorulara cevap verdi! TOKİ evleri kiraya verilebilecek mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum dün tv100’ün özel yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet tarihinin en büyü sosyal konut projesi TOKİ Sosyal Konut Projesi ile ilgili soruları da yanıtlayan Kurum, büyük İstanbul depremi ve kentsel dönüşüm çalışmalarından bahsetti. İşte detaylar…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum dün tv100’ün özel yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalardan satır başlıkları…

Bakan Kurum herkesin aklındaki sorulara cevap verdi! TOKİ evleri kiraya verilebilecek mi?

"Karı koca birlikte başvuru yaparsa ne olacak?" sorusuna Bakan Kurum, "Her ev hanesinden bir başvuru alınacağını söyledi. Hanenin geliri İstanbul'da 18 bin lirayı Anadolu'da 16 bin lirayı geçmemesi gerekiyor. Biz bunları çok ince eleyi sık dokuyacağız, hakkaniyetli ve adaletli davranacağız." dedi. Bakan Kurum, "Projelerimizi 2 yıl içerisinde bitireceğiz." müjdesini verdi.

“BİZ VATANDAŞLARIN TALEPLERİNİ HER ZAMAN KARŞILADIK”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in konut projesiyle ilgili bir ödeme planı üzerinde çalıştıkları ve sunacaklarını söylemesi ve 'iktidar yapmazsa biz gelince yaparız' sözlerine Bakan Kurum, "Onlar hiçbir zaman gelemeyeceği için... Biz vatandaşımızn taleplerini her zaman karşıladık. Muhalefet hiçbir şey diyemiyor. İyi iyi demek bir erdemdir. Kendi belediye başkanlarına Kılıçdaroğlu dönüp, "Sen de İstanbul'u İzmir'i, Ankara'yı yönetiyorsun neden sosyal konutla ilgili, depremle bir projen yok?" demiyor." cevabını verdi.

EKREM İMAMOĞLU’NA GÖNDERME 

Elazığ depreminde yaşananları hatırlatan Baka Kurum isim vermeden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na göndermede bulundu. İmamoğlu, Elazığ depreminden sonraki ziyareti akabinde Erzurum'a kayak yapmaya gitmişti. Bakan Kurum, "Elazığ'da millet tatildeyken biz kimseye taminat göstermedik. Biz söz verdik ve sözümüzü tuttuk. Bu projenin teminatı 20 yıllık AK Parti iktidarıdır, Recep Tayyip Erdoğan'dır." dedi.

Bakan Kurum herkesin aklındaki sorulara cevap verdi! TOKİ evleri kiraya verilebilecek mi? - Resim : 2

“ORTA GELİRLİ VATANDAŞLARIN ALABİLECEĞİ ŞARTLARI SAĞLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Sosyal konut projisinin kira ve konut fiyatlarını artırmayacağını tam tersi düşüreceğini belirten Bakan Kurum, "Piyasaya talep doğrultusunda bir arz sunuyorsunuz. Eyy vatandaşım gel bunlardan istifa et diyotsun. Ben vatandaşlarıma sahip çıkıyorum. Sektör buna ayak uydurmak zorunda. Orta gelire de proje açıklayacağız. Orta gelirin alabileceği şartları sağlamaya çalışacağı. Hazine Bakanlığı ile çalışıyoruz. Projeyi açıkladık, ev fiyatları düşmeye başladı." ifadelerini kullandı.

“ŞEHİT AİLELERİ EVİ OLSA BİLE TOKİ’YE BAŞVURABİLECEK”

Projeyle ilgili bu bilgiyi ilk defa tv100'de açıkladını belirten Bakan Kurum, "Evi olmayan Kore ve Kıbrıs gazileri de projelere başvurabilecekler. Diğer şehit aileleri evi olsa da başvurabilecekler." dedi.

SONU GELMEYEN PROJELER

2020'den önceki projelerin tamamlanmadığı, imzaların dahi atılmadığı konusunda gelen soruya cevap veren Bakan Kurum aynı sorunun Samsun'da da yaşandığını, bazen belediyelerin, Mimarlar Odası'nın başvurusu üzerine yürütmeyi durdurma kararı çıkınca gecikmeler yaşandığını 100 bin evden 95 binin tamamlandığını söyledi. Bakan Kurum, "Er yada geç konutlar teslim edildi, edilecek." Bakan Kurum Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, 'ben yaptım oldu' denilemeyeceğini söyledi.

Bakan Kurum herkesin aklındaki sorulara cevap verdi! TOKİ evleri kiraya verilebilecek mi? - Resim : 3

FİKİRTEPE’DE BAŞLATILAN KENTSEL DÖNÜŞÜM NE DURUMDA?

Bakan Kurum, "Fikirtepe'de kentsel dönüşümle birlikte, 2013-14'te başladı. Vatandaşımız kat karşılığı verdi. Yüzde 50'lerle 60'larla sözleşmeler yapılıyor. Yüklenici firmalar nedeniyle sekteye uğruyor. İflas edenler var. Bitirilememiş inşaatlar var. Cumhurbaşkanımıza, bize müracatlar oldu. Gittik 10 bin konutun ihalesini yaptık. Orada hiçbir vatandaşı mağdur etmedik. Kalanları da etap etap 2023'te teslim etmeye başlayacağız. Önceliğimiz yarım kalan inşaatlar. Adam evini vermiş yıllardır mağdur olmuş. İstanbul'da dönüşümü devam eden 140 bin konut var. Bunlardan 10 bini de Fikirtepe. Sözümü baki..." dedi.

"DÖNÜŞMESİ GEREKEN 6.5 MİLYON KONUT VAR"

Bakan Kurum, İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili konuştu. Türkiye genelinde dönüşmesi gereken 6.5 milyon konut olduğunu belirten Bakan Kurum bunların 1.5 milyonunun İstanbul'da olduğunu söyledi. Depreme karşı yapı denetim sistemini getirdiklerini, AFAD'ın kurulduğunu, yerinde dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bakan Kurum, "Depremle ilgili devletle ilgili elimizdeb geleni yapıyoruz. Belediyelere de iş düşüyor. Belediyeler de dönüşüme destek vermesi gerekiyor. Burası siyaset üstü anlayışla çalışılması gereken bir iş. Yerinde dönüşüm görmek istiyorsa Kılıçdaroğlu Kartal Orhantepe'ye Kadıköy'de Fikirtepe'ye bakabilir." dedi.

İMAR AFFI GELECEK Mİ?

Bakan Kurum 10 milyonun üzerinde imar affından yararlanıldığını belirtti, yeni bir imar affının gündemlerinde olmadığını söyledi.

SOSYAL MEDYA BELEDİYECİLİĞİ 

Bakan Kurum, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın sosyal medya belediyeciliği yaptığını belirterek "Algı peşinde koşuyorlar. Bizi yaptıklarımız üzerinden eleştiriyorlar. Geleceğe yönelik bir vizyonları, politikaları yok. Milletimiz 15 seçimdir yanıtını veriyor. Onlar daha adaylarını bile açıklayamamış. Milletimiz sandıkta gereken cevabı verecektir. Biz eser siyaseti yapıyoruz. Ekrem İmamoğlu'nun, Mansur Yavaş'ın, Tunç Soyer'in kişiliklerine bir şey diyemeyiz ama veridkleri sözleri tutsunlar. Mamak'taki sosya konut projelerini biz yapalım dedik, 'biz yapalım' dediler. Daha teslim edemediler. Bana istedikleri zaman ulaşabilirler. Milletin yararına bizden istedikleri hiçbir şey geri çevrilmedi." ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında aynı uyumu sağlamadıklarını söyleyen Kurum, "Konya'da sosyal konut yapıyorum, belediye bir tarafından tutup vatandaşları ikna ediyor." dedi.

Bakan sözlerini, "Abdi İpekçi Spor Salonu yıkılacak riskli, uluslararası bir stadyum yapalım. İBB bu projeyi mühürlemeye, ceza kesmeye kalkıyor. Dikey bahçeleri yapmış gelip söküyorsun. Arıtma tesisi diyoruz, Haliç'e arıtma tesisi lazım." diyerek sürdürdü.

SALDA AÇIKLAMASI

Bakan Kurum Salda Gölü'yle ilgili, "Sultan Dağı tarafındaki olay dönemsel bir şey. Beyaz adalar kısmıyla ilgili değil. Yağmur suyu dökülen yaprakları getirmiş. İnsan kaynaklı değil. Salda'nın o eski hallerini gördükleri zaman neden sahip çıkmadılar. İnsanlar orada çamur banyosu yapıyordu. Biz burayı koruma altına aldık. Biz yaptık diye mi Salda değerli oldu?" dedi.

 Bakan Murat Kurum'un konuşmasından öne çıkanlar:

4 Eylül’de başvurularımız başladı. İlan edildiği günden itibaren 81 ilimizde, ilçelerimizde büyük bir heyecanla karşılandı. Proje kapsamıyla toplumun tüm kesimlerine hitap ediyor.

81 ilden gelen talepler, sorular, vatandaşlarımızın merakla beklediği bu proje konusunda güzel izlenimler alıyoruz. Başvuru sayıları 5 milyona yaklaştı.

Bakan Kurum herkesin aklındaki sorulara cevap verdi! TOKİ evleri kiraya verilebilecek mi? ile ilgili etiketler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat Kurum TOKİ Toki sosyal konutları fikirtepe imar affı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.