Bakan Kurum 'Depremde 13,5 milyon kişi etkilendi" diyerek uyardı: Zorunlu olmadıkça çıkmayın!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 10 ili vuran 7.7 ve 7.6'lık depremler ile ilgili açıklama yaptı. "Deprem 13,5 milyon vatandaşımızı doğrudan etkiledi." diyen Bakan Kurum  "Yolları görevlilere bırakalım. Mecbur kalmadıkça Osmaniye-Gaziantep karayoluna çıkmayın." uyarısında bulundu. 

Son dakika haberleri:  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te açıklamalar yapıyor.

"Deprem 13,5 milyon vatandaşımızı doğrudan etkiledi." diyen Bakan Kurum  "Yolları görevlilere bırakalım. Mecbur kalmadıkça Osmaniye-Gaziantep karayoluna çıkmayın." uyarısında bulundu. 

İşte Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları: 

"Erzincan depreminden sonra ülkemizin son bir asırda gördüğü en büyük deprem felaketidir. Bölgedeki 10 ilimizi doğrudan etkilemiştir. Son bir asırdaki en büyük felakettir.

Bu deprem nüfus itibarıyla doğrudan 13,5 milyon vatandaşımızı etkiledi. İkinci depremle birlikte, yorulan ve hafif hasar alan binalar da yıkıldı. 581 yıkık binamız var Gaziantep'te. Can kaybımız 468'e ulaştı. 3 bin 570 yaralı vatandaşımız var enkazlardan kurtardığımız. 3 bin 381 can kaybı, 20 bin 426 yaralı var. Yaralılarımız tedavi altındadır. İlk andan itibaren ekiplerin sahadaydı. Ocaklarımıza ateş düştü, yüreğimizi dağladı... Bu acı tarif edilemez. İkinci 24 saate girdik. 72 saat bizim için çok kıymetli.

Depremden etkilenen İslahiye Devlet Hastanemiz hizmete devam ediyor. Sahra çadırları kuruldu.

Yolları görevlilere bırakalım. Mecbur kalmadıkça Osmaniye-Gaziantep karayoluna çıkmayın."

Birçok ilimiz doğrudan deprem hasarı yaşamış durumdadır. Tabi hep söylüyoruz ülkemizin yüzde 70'den fazlası deprem bölgelerinde yaşıyor. Bu yaşadığımız deprem Erzincan depreminden sonra ülkemizin son 1 asırda gördüğü en büyük deprem felaketidir.

10 ilimizi doğrudan etkilemiş, illerimizin birbirine yakın olması, yollardaki sıkışıklık... Yaşadığımız süreç son 1 asırda yaşadığımız en büyük felakettir. Tüm ekiplerimiz, illerimizdeki bakanlarımız, valilerimizin koordinasyonunda bu süreci ilk andan itibaren takip ediyoruz. Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binalar da yıkılma durumunda kaldı.

GAZİANTEP 468 CAN KAYBI

Deprem bölgesinde süreci 24 saat esasıyla takip ediyoruz. Gaziantep özelinde baktığımızda 581 yıkık binamız var, can kaybımız 468'e ulaştı. 3 bin 570 yaralı vatandaşımız var, enkazlardan onları kurtardık.

İlk andan itibaren emin olun yüzlerce ambulansımız bilfiil gerek sahra çadırlarında gerek hastanelerimizde vatandaşımıza her türlü tedavi imkanını sunma gayretiyle çalışıyorlar. Ocaklarımıza ateş düştü, bu acı tarif edilemez. Bu süreci, ikinci 24 saate girdik. 72 saat bizim için çok kıymetli.

Arama-kurtarma ekiplerimiz koordinasyonunda tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz. Vefat eden vatandaşlarımıza ve tüm Türkiyemize baş sağlığı diliyorum. Antep özelinde baktığımızda, deprem Merkez, Şehitkamil, Islahiye ilçelerinde etkili oldu.

"Osmaniye-Gaziantep kara yoluna zorunlu olmadıkça çıkılmasın"

Tabi buradaki depremin özelinde baktığımızda otoyolda meydana gelen çökmeler nedeniyle ulaşımımız D-400 karayolundan kontrollü şekilde sağladık. Bu yoldan hem bölgeye acil yardımın ulaştırılması, hem de Islahiye ve Nurdağ'ındaki vatandaşlarımızın tahliye sürecini gerçekleştirmiş olduk. Dünden itibaren tedbirli şekilde takip ediyoruz. Çağrımız, mümkün olduğunca vatandaşımız D-400 karayolunda trafiğe çıkmaması, zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz.

Bu yolun açılmasıyla birlikte tüm bölgede hem Maraş hem Kilis hem Urfa bölgesine yardım sürecini de hızlandırmış olacağız. Biz yolu otobandan vermeye başlayacağız. Vatandaşlarımız kontrollü şekilde yolu kullanabilirler. Bu sayede de bu bölgedeki tüm afet çalışmalarını da hızlandırmış olacağız.

Merkezde ve ilçelerimize su verilemiyordu. Yoğun çalışmalar sayesinde inşallah bugün itibariyle Gaziantep, Islahiye, Nurdağı ilçelerimize kısmi su verme işlemleri başlayacak. Tankerlerimiz, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek su verme süreçlerini yönetiyorlar.

Bakan Kurum 'Depremde 13,5 milyon kişi etkilendi" diyerek uyardı: Zorunlu olmadıkça çıkmayın! ile ilgili etiketler deprem
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.