Bakan Koca'dan flaş açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. Bakan burada yaptığı açıklamada, vaka sayılarının her geçen gün arttığına vurgu yaparak, ''Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz.'' dedi. Bakan okulların açılıp açılmayacağına ilişkin sorulan soruya, Şu dönemde kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı şeklinde bir yaklaşımımız var. 1. sınıflar 2 gün okul, 5 gün ev şeklinde başlayabilir.'' diyerek yanıt verdi.

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

''BİRİNCİ DALGANIN İKİNCİ PİKİNİ YAŞIYORUZ''

''Uzun bir süredir koronavirüs aramızda zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi. Hastaların ve yitirdiğimiz canları sayısı tüm dünyada olduğu gibi artıyor. Tedbirlerle özlemlerimizin sentezini yapabilmeliydik. Tatil yerlerinde, çarşı-pazarlarda tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz.

29 BİN 865 SAĞLIK ÇALIŞANINA VİRÜS BULAŞTI

Ülke genelinde farklılıklar olsa da hastanelerimizin yükü artıyor. Sağlık çalışanlarımız bütün mesailerini bulaştırıcı hastalarla geçirmektedir. Başka insanlar için. 29 bin 865 çalışanımıza virüs bulaştı, 52 sağlık çalışanımız hayatını kaybetti.

EN FAZLA ARTIŞ ANKARA'DA

İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Ülke genelinde durum kontrol altında. Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu’da artış var. Ankara, Mardin, Şanlıurfa da ciddi artış var. Virüs gücünü kaybetmedi. Özellikle ağır hasta sayımızı azaltmamız gerekiyor.

FİLYASYON EKİPLERİNİN SAYISI ARTTI

İzolasyon kuralına uymayan 153 bin kişi tespit edildi. Filyasyon sayısını 10 bin 802’ye çıkardık. Sorunlu illerde sayıyı artırıyoruz. Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altında. Yeni mücadele dönemine hazırlanıyoruz.

YAŞ ARTTIKÇA VEFAT SAYISI ARTIYOR

Yaş artıkça hem erkeklerde hem kadınlarda vefat oranımız dramatik bir şekilde artıyor. 2020’de enfeksiyon nedeniyle hasta sayısı artmazken, koronavirüs nedeniyle sayı artmaktadır

Bakan Koca'dan flaş açıklamalar

İYİLEŞME ORANLARI

Bakan Koca'dan flaş açıklamalar - Resim : 2

YAŞLARA GÖRE ENTÜBE DURUMU

Bakan Koca'dan flaş açıklamalar - Resim : 3

YAŞLILARIMIZI KORUYALIM

Yoğun bakımdaki hastalarımız 65-70 yaş üstü olduğunu görüyoruz. Yaşlılarımızı özellikle koruyalım. Özellikle toplum bilim kurulu üyemizin kritik bir önerisi olmuştu. Günlük olarak paylaşılan bilgiler web sayfasında daha ayrıntılı olarak verilecek.

ZATÜRRE VE GRİP AŞISI

Geçen yıla göre bu sene daha fazla grip ve zatürre aşısının tüketileceğinin farkındayız. Gerekli çalışmalar yapılıyor. Zorunlu kişiler önereceğimiz bir algoritma olacak.

ANKARA'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK MI?

Vaka sayısının en fazla yaşandığı Ankara. Çeşitli tedbirler alınmaya başladı, örneğin mesai düzenlemesi. Şu an sokağa çıkma (yasağı)gibi durum gündemimizde değil. Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz, tedbirlere uymazsak durum farklı olabilir. Ankara, Kayseri, Konya’da artışın devam ettiğini görüyoruz. Bu anlamda arkadaşlarımız yoğun bir gayret sarf ediyor.

ANKARA’DA NEDEN ARTIŞ VAR?

Bizim gördüğümüz en büyük kaynak; bayram ve bayram sonrası düğünlerde yoğun artışın olduğunu görüyoruz. Düğünlerle ilgili organizasyonun nikah tarzında olması, nişan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu.

FUTBOL MÜSABAKALARI SEYİRCİLİ OLACAK MI?

Bilim Kurulunun, futbol müsabakalarının sezonun ilk yarısına kadar seyircisiz oynanması yönünde önerisi var.

ATAMA YAPILACAK MI?

Atama ile ilgili önümüzdeki dönemde devreye girecek hastanelerimiz olacak. Hastanelerin devreye girmesi ile alım söz konusu olacak. Döner sermayenin kaldırılması gibi şey söz konusu değil.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME

Filyasyon yapanlar, acil, göğüs hastalıkları, dahiliye, çocuk gibi yoğun çalışanlarla ilgili düzenleme birkaç güne yayımlanmış olur.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Şu dönemde kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı şeklinde bir yaklaşımımız var. Yani 1., 2., 8. ve 12. sınıflar ile ilgili düzenlemeyi gelecek hafta konuşmuş oluruz.

1. sınıflar 2 gün okul, 5 gün ev şeklinde başlayabilir. 8. ve 12. sınıfların nasıl başlayabileceğini ise önümüzdeki hafta netleştirmiş oluruz.

HASTALIĞI İKİNCİ KEZ GEÇİREN KİŞİLER VAR MI?

Şu ana kadar görmedik. Olmayacağı anlamına gelmez. Ama dördüncü aydan itibaren antikorların 4'te 1 oranında azaldığını biliyoruz.

RAKAMLAR EKSİK Mİ AÇIKLANIYOR?

Ölümlerle ilgili rakamlar bir hekimin kendi tanısıyla söz konusu oluyor. Bizim merkezden müdahalemiz yok. İlgili hekimlerin karar verdikleri bir durum.

MASKE VE TEMİZLİĞE DİKKAT

İçişleri Bakanlığı ile herhangi bir koordinasyon sıkıntısı yaşamıyoruz. Koronavirüsle etkin bir mücadele içerisindeyiz. Vatandaş olarak dışarıda maskesiz olmamamız, temizlik ve hijyene dikkat etmemiz gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum.''

Bakan Koca'dan flaş açıklamalar - Resim : 4

 

Bakan Koca'dan flaş açıklamalar ile ilgili etiketler Fahrettin Koca Sağlık Bakanı Sağlık Bakanlığı canlı yayın Koronavirüs Bilim Kurulu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.